Foto: Bjørn Joachimsen

Slik kan barn lære fotoredigering

Et bilde handler om å formidle et budskap eller en spesiell stemning, sier fotograf og kursholder Bjørn Joachimsen. Som erfaren fotograf og kursholder deler han sine tips til barn og ungdom som ønsker å lære mer om fotografering og bilderedigering.

Foto: Bjørn JoachimsenÅ redigere bilder er ikke noe nytt, sier Joachimsen. Det har alltid vært en eller annen form for bearbeiding av fotografier helt siden midten av 1800-tallet. Så det å redigere bilder har ikke kommet som et resultat av den digitale teknologien. Mange anerkjente fotografer har gjort store endringer fra opptak til ferdig bilde, blant annet med bearbeiding i mørkerom.

– Det handler om å fremheve spesielle elementer i bildet. Og det er ikke noe negativt med det. Fotografi er en form for massekommunikasjon, og målet er å få frem en spesiell stemning eller et budskap. Man forsøker å påvirke den som ser bildet på en eller annen måte. Da bruker man bildebehandling til hjelp, sier Joachimsen.

Bilderedigering kan handle om å justere lys eller mørke i et bilde, sier Joachimsen. Det kan også være å endre kontrast, som handler om forholdet mellom lys og mørke. Fargeintensitet er et neste moment, der det gjelder å vurdere om man ønsker en kald eller en varm tone. Ellers kan man beskjære og ta utsnitt av bilder, retusjere bort elementer og legge til andre effekter.

– Det å fremme retroeffekter er blitt populært. For eksempel der man legger på et filter på bildet som gjør at det ser ut som om det er tatt med et gammelt fotoapparat. Det er nesten paradoksalt at man bruker digitale muligheter for å lage gammeldags uttrykk. Sort/hvitt-bilder for eksempel, er jo veldig populært, sier Joachimsen.

Alle kan lære fotoredigering

Noen forbinder fotoredigering med «Photoshop», sier Joachimsen. Og sammenligningen skremmer kanskje mer enn den innbyr til utprøving. Men alle kan begynne med innhold som finnes lett tilgjengelig på mobil og nettbrett. Det finnes mange gode apper, og nettbrett byr på en stor skjerm som man kan jobbe med.

– Jeg vil anbefale ungdom og foreldre å lete etter gratisapper på mobil og nettbrett. Ikke tenk at det må hete noe med «Photoshop» for å være bra. Det er lurt å heller holde seg til noen få apper og bli gode på dem, enn å prøve ut mange apper. Personlig vil jeg anbefale appen «Snapseed», som finnes til mobil og nettbrett både til iOS og Android. Denne er enkel å lære og inneholder grunnleggende muligheter samtidig som det også er en del avanserte funksjoner her. Appen er gratis og finnes på norsk. Dessuten kan man angre på valg man har gjort i appen hvis man gjør feil, og det ligger mange læringsressurser knyttet oppimot den. Jeg bruker den selv når jeg holder fotokurs, sier Joachimsen.

Foto: Bjørn Joachimsen

Hva skal redigeres?

Dersom det er et portrett av en person, bør man vurdere om bildet er for lyst eller for mørkt, sier Joachimsen. Viktigst er nok å få frem en naturlig hudtone og å unngå å bruke oppskarpingsverktøyet for mye. Med unge mennesker er det nok mest fornuftig å få et mykt uttrykk. Med eldre mennesker kan man jo bruke oppskarpingsvektøyet for å få frem rynker og strukturer i huden. Det er helt avhengig av hvilket uttrykk man ønsker å oppnå.

– Men det viktigste av alt er å fotografere godt. Hvis man har et dårlig utgangspunkt, så kan man sjeldent få et bra resultat kun ved hjelp av bilderedigering. Defor er det også viktig å lære seg å ta gode bilder, sier Joachimsen.

Da gjelder det å finne omgivelser ute eller inne som ikke er altfor forstyrrende, sier Joachimsen. Så får man best resultat dersom personen slapper av og har et naturlig uttrykk. Posituren bør ikke være altfor regissert eller tilgjort. Deretter handler bildebehandling om å finpusse resultatet.

Ikke overdriv fargene

I sosiale medier er det blitt populært å overdrive fargeintensitet når man legger ut landskapsbilder, sier Joachimsen. I tillegg brukes det for mye oppskarping og HDR-funksjoner. Dette skaper mye oppmerksomhet og gir «likes», men fotografen anbefaler at man heller er mer tilbakeholden.

– Målet bør heller være å formidle egen naturopplevelse når man legger ut slike bilder. Et bilde tatt med mobilen kan se grått ut, men det hjelper lite å overdrive og få frem farger som ikke hører hjemme. Dette kan man kalle «overredigering». I lengden blir man lei av å se en fargesprakende og unaturlig bakgrunn. Prøv heller å ta vare på naturopplevelsen, sier Joachimsen.

Ellers så mener han at landskapsfoto også kan være pent i sort/hvitt. Det lønner seg å prøve seg frem med ulike varianter av et bilde for så å se hvilket som gir best resultat. Men hovedjobben gjør man altså når man knipser selve bildet.

– Når man tar landskapsbilder bør man forsøke å forenkle og unngå å ta med «alt». Spør deg selv om hva som skal være med og hva som ikke skal være med. Et annet moment er å prøve å skape dybde i bildet slik at det ikke blir flatt. Finn noen fine motiver som kan være i forgrunnen i bildet ditt, og finn noe som skal være bakgrunn og gjerne mellomgrunn. Dette gir en dybdeopplevelse i bildet. Det kan også lønne seg å ha et lavere perspektiv i bildet, prøv senk kroppen din når du knipser, sier Joachimsen.

Joachimsen liker å bruke fotoapparat når han tar bilder, men redigerer ofte på mobil og nettbrett i etterkant.

– Da kan man bruke teknologi som overfører bilder fra kameraet inn i mobil og nettbrett, enten via kortleser eller Wifi, avslutter fotografen.

Les mer om fotograf Bjørn Joachimsen på fotokursblogg og nettsiden hans.

Foto: Bjørn Joachimsen