Age of Wonders: Planetfall

Windows/Xbox One/PS4. Dette spillet har fått aldersanbefaling fra PEGI 16 år.

Et godt produsert strategispill byr på ressurshåndtering og taktikk på slagmarken. Flott grafikk, en spennende sci-fi-setting og variasjon i spillet er også høydepunkter. Spillet har fått aldersanbefaling fra 16 år fra PEGI.

Planetfall er et strategispill til Playstation, Xbox og PC, og er det femte i rekken i Age of Wonders-serien.

Spillet er turbasert. Det vil si at på samme måte som i sjakk eller ulike former for brettspill, tar man alle avgjørelsene sine og flytter brikkene på tur og rekke. Deretter er det motstanderen som skal ta sine valg på spillbrettet. Selve utformingen og brukersnittet i spillet minner også på mange måter om det å spille et brettspill.

Målet i spillet er å bygge ut imperiet sitt. Man kan velge fra seks fraksjoner. Det kan være amasoner som rir på dinosaurer, roboter, typiske soldater og mer. Hver fraksjon, eller kall det gruppe om du vil, har også egne oppdrag som man skal utføre for dem.

I sin kjerne handler dette om å utforske et kart samtidig som man utvikler folkeslaget sitt og overtar nye områder. Da må man også kjempe mot andre grupper og levende som man møter på, og eventuelt inngå diplomatiske relasjoner.

Hver fraksjon har også egne ledere med unike evner til hjelp.

Interessant nok er det flere veier til seier. Man kan ødelegge fiendene totalt, vinne ved hjelp av diplomati eller ved å skaffe seg massive våpen til hjelp. Spillet har et eget historiemodus, eller så kan man delta i tilfeldig arrangerte kamper enten mot datastyrte motstandere eller på nett.

Age of Wonders: Planetfall

Format: Windows/PS4/Xbox One
Sjanger: Strategi
Utvikler: Triumph Studios
Utgiver: Paradox Interactive

Spillet kan grovt deles inn i to måter man spiller på. Fra overordnet nivå har man et spill som minner litt om Civilization. Her har man et oversiktskart der man ser tropper, «byer», fiendtlige baser og interessepunkt av ulike slag.

Det dreier seg om å utvide eierskapet sitt og overta nye områder. Til gjengjeld får man flere ressurser som kan brukes til å mate befolkningen, lage energi og produsere bygninger og soldater.

Spillestilen her minner veldig om Civilization i måten man ser kartet og måten en selv og motstanderne beveger brikkene sine på. Dette er ikke negativt vurdert, men kun en observasjon for de som er kjent med slike spill fra før.

Ellers må man også prioritere forskningsområder fordelt på enten befolkningens behov eller militærmakt. Valg av type oppgradering bør velges etter spillestil. Satser man knallhardt på den militære linja? Eller tenker man også på innbyggernes vel og ve i i prosessen.

Når man møter på andre folkeslag i historiemodus kan man få oppdrag av dem og hjelpe til, noe som kan være en god start for en diplomatisk relasjon. Eventuelt kan man kjøre på med militærmakt og overta dem dersom man er sterkt nok rustet til det. Men å ha en venn kan være positivt på mer enn en måte ved at man slipper å kjempe på flere fronter.

Som nevnt kunne spillet deles inn i to måter å spille på. Den andre dreier seg om kampsystemet som har mye til felles med X-COM-serien.

Når man går i krig med en base eller fiendtlige styrker, forstørres kameraperspektivet og man kommer nærmere på det som skjer. Her er spillet fortsatt turbasert. Man gir ordre til og beveger individuelle grupper med soldater, kjøretøy og lignende.

Ved å stå i dekning er man mer beskyttet. Så det er noe å tenke på. Man kan også gi ordre som å bruke spesialvåpen, stå i vaktmodus og angrip når fienden nærmer seg, kaste granater og mer.

Her må man tenke taktisk og bruke ulike typer soldater for å komplimentere hverandre. Disse kan også oppgraderes før kamp slik at de er bedre rustet mot fienden. Dette koster ressurser og tar tid, så her er det avveininger å ta. I tillegg har man lederskikkelser og helter ute på slagmarken som har unike evner til hjelp.

Det gjelder altså å se an omgivelsene sine og bruke dem til hjelp. Det kan være steiner, bygninger eller en høyde som gir bedre utsikt og rekkevidde for angrep. Omgivelsene kan også bli ødelagt når man skyter på dem. Så dekning og beskyttelse er sjeldent helt sikkert i lengden. Også må man tenke på at man kan bli overrumplet fra siden der man er ubevoktet.

Age of Wonders: Planetfall er et spill med mye for seg på bakgrunn av flere punkter. For det første, er det en interessant sci-fi-setting her. Ved at man har flere grupper/fraksjoner å spille for, får man tilgang til flere ulike typer soldater, alle med sine svakheter og styrke. Det gir større dybde og flere taktiske alternativer i spillet.

Grafikken er flott og variasjonen mellom et overordnet perspektiv (som minner om et brettspill) og perspektivet på slagmarken der man kommer nærmere på, gir en opplevelse av variasjon. Kampene er interessante og kan sammenlignes med sjakk. Det gjelder å bruke omgivelsene til sin fordel, alt av avgjørelser er turbasert og man har ulike brikker med forskjellige ferdigheter.

Dette er et spill som gir hjernetrim og dybde i strategispill-sjangeren. Det er mye å holde øye på med tanke på ressursbruk, forskningsvalg, baser, diplomati og mer. Samtidig er det også noe som gir større valgfrihet og dybde i spillet.

Egnethet

Age of Wonders: Planetfall har fått anbefalt alder fra 16 år fra PEGI. Dette på grunn av voldelig innhold.

Spillet har krigsmøter sett fra tredjepersonsperspektiv. Her er det soldater som dør, skriker av smerte, dyrelignende romvesener som skyter gift, blodsprut og mer. I og med at dette er sett på avstand, er det ikke like nært og sterkt som førstepersonsskytespill.

Det er positivt at det finnes flere veier til seier enn kun krig. Eksperimentering med diplomati og forhandlinger for eksempel.

Man kan også spille på nett mot andre.

Vanskelighetsgrad:

0-15 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

16+: Avansert strategispill krever tålmodighet og evne til å vurdere mange hendelser på en gang. Spillet er turbasert, så man får allikevel ro til å tenke seg om mellom slagene. Menyer kan være kompliserte for nybegynnere. Spillet byr på en opplæring slik at man kan lære gangen i spillet. Det er også mulig å justere vanskelighetsgrad etter eget ønske.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

Bli medlem av Barnevakten