Days Gone

PS4. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 18 år fra PEGI

Overlev mot alle odds i et ødelagt samfunn der man må kjempe mot både uhyrer og mennesker. Her kan man reise fritt omkring på et åpent kart og samtidig hjelpe andre overlevende. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 18 år fra PEGI.

Days Gone er et actionspill satt til tredjepersonperspektiv.

Her tar man rollen som motorsykkelføreren Deacon som reiser rundt  i en verden ødelagt av en global pandemi. Sykdomsspredningen har forvandlet mennesker om til blodtørstige og ville kannibaler. Det som tidligere var sivilisasjon med store byer og høyt innbyggertall er nå erstattet med disse zombielignende skapningene (freakers), forlatte hus samt lovløse mennesker som jakter på de svake.

Mennesker har også bosatt seg spredt på tvers av leirer. Når man møter på nye bosetninger får man mulighet til å hjelpe til med å skaffe ressurser og man kan bidra med ulike gjøremål. Til gjengjeld kan man oppgradere og kjøpe utstyr.

Spillet baserer seg på en åpen verden, noe som innebærer at man fritt kan reise omkring på et massivt kart etter eget ønske. I stor grad skjer dette på motorsykkelsetet og hvor tohjulingen er din beste venn til å ferdes over store avstander. Ikke minst som fluktkjøretøy når man må rømme fra horder med freakers som jakter deg.

Men man kan også vandre til fots og mellom dekning til dekning for å unngå fiender.

Motorsykkelbruken er heller ikke uten konsekvenser. Den lager mye lyd og kan derfor tiltrekke uhyrer. I tillegg er den sårbar for kollisjoner og den krever jamn tilstrømning av drivstoff. Mye av tiden søker man derfor i ruiner, bygninger, forlatte biler og andre steder på jakt etter bensin og ressurser til å reparere motorsykkelen med.

Beliggenheten er USA og en post-apokalyptisk utgave av Oregon. Man kan utforske skoger, leirer, fjell og småbyer. Stedene kan utforskes både om natten og på dagen og i ulik værskifte. Regnvær kan for eksempel være med på å maskere dine bevegelser, men kan også føre til glatt føre.

Råmaterialer man finner kan gjøres om til bandasjer, granater, piler til buen din og mer. Og til hjelp for å søke har man lommelykt, kikkert og noe som kalles et falkeblikk. Kort forklart er dette et «detektivmodus» der spor på bakken og omgivelsene blir mer synlige.

Days Gone

Format: PS4
Sjanger: Action
Utvikler: Bend Studio
Utgiver: Sony Computer Entertainment

Til hjelp mot monstre og mennesker har man både skytevåpen, øks, planker, stolben, sverd og annet man kan slå med. Fiender kan også overvinnes med kløkt, for eksempel om man sniker seg omkring lydløst og eliminerer den ene skurken etter den andre. Å bli oppdaget av en freaker når man nærmer seg i det skjulte, gjør at han tilkaller hjelp fra de andre zombielignende vennene hans.

For å holde seg skjult kryper man inn i buskas og gjemmer seg bak andre gjenstander. Et eget lydikon advarer deg når du skaper for mye støy. Menneskelige fiender er mer åpenbare og følger vaktruter. Disse er enklere å eliminere en etter en, særlig om man markerer dem ved bruk av kikkerten sin. Freakers derimot, har langt mer uforutsigbare bevegelser.

Kampsystemet fungerer for øvrig ganske så godt.

Det minner om andre tradisjonelle skytespill og man kan enkelt sikte og bytte mellom våpen. Skudd sitter helt i hånden og man kan ellers rulle unne fiendtlige angrep. Så er det jo muligheten til å bytte mellom å angripe fra avstand med skytevåpen, eller direkte i nærkamp med tilfeldig materiale man har for hånden.

Mer enn en gang får man flere titalls freakers som løper etter deg samtidig. Da gjelder det å enten kaste eksplosiver eller løpe for livet! Dette er for øvrig et av spillets store merkevarer, nemlig det at man kjemper mot vanvittig mange uhyrer til samme tid. De følger etter deg som en bølge og gir ikke opp uten kamp.

Man kan også eliminere reder der Freakers bor. Fjerner man nok av disse, så forsvinner også freakers i området.

Det er ikke akkurat veldig originalt med et scenario der samfunnet har brutt sammen og der levende mennesker er blitt erstattet av blodtørstige uhyrer. Zombie-sjangeren er jo tross alt ganske stor både på spill og film. Days Gone byr på en endring ved at man kan reise omkring på motorsykkel. Det blir en kombinasjon av overlevelse med en hardbarka tøffing på to hjul.

Den enorme zombiehorden som åler etter deg som en slange er også imponerende rent datagrafisk. Stilen minner om filmer (og spill) som World War Z. Og det å reise omkring i en åpen verden der man kan utforske spennende steder, natur og forlatte bygg er en drivkraft i seg selv.

Her er det flotte, høye grantrær, fjelltopper dekket av snø i bakgrunnen, sollys som brer seg ut gjennom trærne, dyreliv med rådyr og busker og trær som svaier i vinden.

Spillet tar for seg overlevelse i et tøft miljø og der man som hovedperson også kan hjelpe andre langs sin vei. Dette bygger opp til menneskemøter, samtidig som menneskene i spillet også tar tvilsomme valg og tyr til vold.

Hovedpersonen har som mål å lete etter hustruen sin. Langs veien hjelper han fremmede og bygger nye relasjoner. Ellers har spillet fine animasjoner og god flyt. Hovedpersonen kan enkelt gå i dekning, bytte på våpen ved bruk av hurtigknapper, klatre opp på hustak, gå inn dører, rømme gjennom hull i gjerder og mer.

Egnethet

Days Gone har fått anbefalt aldersgrense på 18 år fra PEGI på grunn voldelig innhold og ufint språk.

Man benytter seg av skytevåpen, øks og andre våpen. I spillet kjemper man både mot uhyrer og mennesker og det er tidvis store mengder med blod og gørr.

Blant annet kan man drepe uhyrene med kniv, noe som etterlater en «dusj» av blod.

Det er også sekvenser der personer blir torturert og hentydninger til voldtekt. Hovedpersonen deltar også i direkte henrettelser av skurker. Spillet inneholder for øvrig sterk ordbruk og banning og referanser til rusmidler.

Spillverden er for øvrig dyster og man får en intro og et blikk på samfunnet som kollapser. I omgivelsene finner man lik av både mennesker og uhyrer og tydelige tegn på mennesker som har gitt opp håp. For eksempel i tilfeller der de har tatt sitt eget liv.

Days Gone byr derfor på en grøssende stemning der skumle uhyrer skriker i det fjerne og plutselig slår til med angrep.

Til info: Barnevakten anmelder først og fremst spill, filmer og apper som utgis for barn. Kartlegginger av barns mediebruk viser at en betydelig andel barn spiller spill med høyere aldersanbefaling enn egen alder. Dette gjelder også spill med anbefalt aldersgrene 18 år, altså spill som er beregnet for voksne. Barnevakten skriver om slike spill slik at du som forelder kan vite mer om innholdet og egnethet for å ta gode avgjørelser for ditt barn.

Vanskelighetsgrad:

0-17 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

18+: Spillet har en opplæring i starten som lærer deg alt det grunnleggende. Ellers er det enkle kontrollere og de som mestrer andre skytespill i tredjepersonsperspektiv, vil også kunne mestre dette spillet. Her kan man velge blant tre vanskelighetsgrader som gir økende mengde utfordringer. Man for kontinuerlig tips og råd og det er mulig å slå på norske undertekster.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

Les også:

Stadig flere barn spiller voldsspill for voksne

Hvorfor liker barn og unge skytespill?

– Ikke la unger spille dette

– Barn blir ikke mer voldelige av skytespill

Bli medlem av Barnevakten