Fall Guys: Ultimate Knockout

PlayStation/Windows. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense av PEGI fra tre år. Barnevakten anbefaler spillet fra seks år på grunn av vanskelighetsgrad.

Anmeldelse: Seksti spillere kjemper for å holde ut i en helkaotisk hinderløype. Kun en kan stå igjen som vinner til slutt! Barnevakten anbefaler spillet fra seks år på grunn av vanskelighetsgrad.

Battle Royale-sjangeren, som blant annet Fortnite er kjent for, er populær om dagen. Det er kanskje ikke rart at også andre spillutviklere hiver seg på trenden, også de som tar for seg konkurranse uten å involvere skytevåpen.

Fall Guys er et helkatoisk party-spill som passer for alle aldre, store som små. Selv om det kreves noe koordinasjon og presisjon på håndkontrollen (og en evne til å tåle å tape).

Fall Guys: Ultimate Knockout

Format: PS4/Windows
Sjanger: Hinderløp/battle royale
Utvikler: Mediatonic
Utgiver: Devolver Digital

Her skal seksti spillere konkurrere mot hverandre til en står igjen som vinner til slutt. Dette foregår uten våpen, men i hinderløyper med all slags snodige feller og hindringer. Spillet minner tidvis om et lekeland helt ute av kontroll!

Fall Guys har litt av hvert til felles med gameshowet Wipeout som gikk på TV for noen år tilbake. Der skulle deltakerne gjennom en hinderløype uten å falle i bassenget.

Like vilt, om ikke verre, er premisset for dette spilletEn hel bøling med fargerike figurer klumser om og i hverandre for å være en av de heldige som avanserer til neste runde. Kun et begrenset antall går videre til neste etappe, og resten dankes ut.

Utfordringene for de ulike rundene er varierte og kan bestå av blant annet roterende plattformer, gigantiske steiner som ruller, massive husker, dører som stenges og roterende «armer» som slår mot deg.

Hvilken bane som dukker opp er tilfeldig. Og det gjør kanskje at spillet nettopp er spennende og interessant, fordi man vet aldri hva eller hvor neste utfordring ligger. Å holde ut høres dessuten enklere ut enn det faktisk er.

Fordi spillet byr på kaos og uforutsigbare feller.

Konkurransefaktoren er også høy, og det å stå igjen som vinner helt til slutt, er litt av en bragd i seg selv! Man har jo tross alt danket ut 59 andre spillere.

I tillegg til selve hinderløypene finnes det andre utfordringer. Banene man skal igjennom er fordelt på kategoriene løp, lagarbeid og finalerunder. En bane lar for eksempel deltakerne stå i en ring og hoppe til riktig tid når en roterende arm beveger på seg. Bommer man, blir man potensielt slått ut.

En annen variant byr på eggjakt og lagarbeid. Og her gjelder det å samle så mange egg som mulig i lagets kurv. I tillegg kan man stjele egg fra de andre . Når tiden går ut, dankes ut det laget som har gjort det dårligst.

Ballsport står også på menyen og det å stjele haler fra hverandre. En gigantisk ball skal også rulles gjennom en hinderløype. Og her må laget ikke bare føre kjempen fra start til slutt, de må også forsøke å koordinere innsatsen sin.

Alle som har spilt på lag med andre, vet at koordinasjon er en utfordring i seg selv.

Det er også en fotballbane i spillet der det gjelder å få en eller begge de to fotballene inn i motstandernes mål. Også er det to finalebaner som rett og slett er superutfordrende. Det kan være et bratt bakke med baller som ruller imot, eller plattformer med gulv som detter ned.

Fall Guys har en ganske så uhøytidelig stil med fargerike figurer, humor og artig spillmekanikk. Allikevel er konkurransefaktoren høy. Det blir noe klumsete med de snodige figurene som løper både i og om hverandre.

Og det er kanskje nettopp denne tilnærmingen til spillet som gjør det så gøy. Den lystbetonte og enkle formen for konkurranse.

Konseptet er enkelt og innbydende for alle aldre og de som mestrer en håndkontroller. Selv de som ikke har så stor interesse for mediet, kan finne noe glede i dette rabalderet her.

Også er det enkelt å komme igang. Ikke noe «velg det moduset» eller «den måten å spille spillet på». Her er det bare å trykke på start, så er man i gang. Men det er absolutt mulig å spille med venner og de som er i kontaktlisten fra før. Selv om man ikke direkte spiller på lag, men kan følge hverandre dersom man dankes ut og vennene fortsetter i spillet.

Egnethet

Fall Guys: Ultimate Knockout har fått anbefalt aldersgrense 3 år av PEGI. Vi velger allikevel å anbefale spillet fra seks år på grunn av vanskelighetsgrad.

Spillet har ikke noe blod eller gørr. Det er tydelig tegneseriegrafikk i bruk og en stor bruk av fantasi. Figurene i spillet kan heller ikke dø. De faller, blir slått og løper inn i hverandre, men uten tegn til skade.

Når man er ute av spillet detter man ned fra skjermen og blir borte. Og spillfigurene er ikke mennesker, men noen snåle, boblete figurer.

Vær obs på at man kan kjøpe innhold i spillet (kosmetisk) for ekte penger. Eventuelt kan man tjene opp spillets egen valuta ved å gjøre det godt i spillet.

Spillet inneholder ikke chat, men brukernavn er synlig for andre.

Vanskelighetsgrad:

0-2 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

3-5 år: Kan være vanskelig å mestre kontrollene i dette spillet, selv om innholdsmessig passer spillet fra tre år og oppover. Man får noen opplæringsplakater første gang man starter spillet.

6-11 år: Barn og unge i denne aldersgruppen kan mestre spillet. Det er relativt intuitivt å sette seg inn i spillkontrollere og konkurranseformen, men å navigere disse figurene på en god måte krever øvelse. Det er ikke så veldig mange knapper å holde styr på.

12-15 år: Også eldre barn og ungdom kan få glede av dette spillet. Konseptet er uforutsigbart, kaotisk og morsomt.

16+: Spillet kan også gi utfordringer for ungdom og voksne. Ved å spille på nett vil man alltid kunne møte på noen på et høyere nivå.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

Bli medlem av Barnevakten