Life is Strange

Eventyr/gåteløsning, Windows/PlayStation 4/PlayStation 3/Xbox One/Xbox 360, passer fra 16 år

Life is Strange

Et glimrende spill som tar for seg utfordringer og moralske dilemmaer i tenårene, blandet med spenning og mystikk. Anbefales sterkt for eldre ungdom.

Du spiller karakteren Max, en tenåringsjente som studerer fotografi. På skolen har en medstudent forsvunnet sporløst. Samtidig er det nok av andre utfordringer i hverdagen. Populærjenta Victoria trakasserer andre, innleveringsfristen på fotografiprosjektet nærmer seg og en av medelevene dukker opp med skytevåpen på skolen. Det er opp til deg å gjøre det beste av situasjonen. Du kan hjelpe de rundt deg, eller ikke, og hva med jenta som har forsvunnet?

«Life is Strange» er et episodebasert spill. Kort og greit innebærer dette at spillet utgis stykkevis i totalt fem episoder. Man må derfor beregne ventetid for å få tilgang til påfølgende episoder, da disse fortsatt utvikles. Fordelene er jo at man kan sette i gang moroa uten at hele pakken er nødt til å være ferdig. Man kan også kjøpe alle episodene i en bolk og laste de ned etter hvert som de blir tilgjengelige, eller man kan kjøpe episoder stykkevis for å teste og se om dette er noe av interesse.

Dette er et spill som tar for seg tenåringsdrama, kombinert med et mystisk og overnaturlig plot. Enda mer nærgående tar spillet opp emner som mobbing, popularitetsjag, vennskap, kjærlighet, prestasjonsangst og mye, mye mer. Dette gjøres på en fin og såpass respektfull måte at mange av utfordringene er gjenkjennbare. Ikke minst er det et massivt moralaspekt i det hele, da du som spiller har mulighet til å påvirke innenfor disse emnene. Du kan hjelpe de rundt deg, eller du kan utnytte situasjonen for din egen fremgang.

La meg ta et eksempel i starten av spillet. Du planlegger slik at den ekle og hatefulle populærjenta som står i veien for deg blir dekket av maling. Det er den eneste måten hun vil vike så du kommer forbi henne. Dessuten så trakasserer hun deg. Hun vet ikke at det er du som har skylda slik at du får valget mellom to handlinger. Du kan trøste henne og løfte humøret hennes, eller du kan ta et bilde og gjøre narr av henne. Alle valg i spillet har konsekvenser og påvirker videre handling. Det er dette som er kjernen i spillet og som virkelig gjør alt nervepirrende. Alle handlinger har en konsekvens, og hva disse utfallene blir, det får du ikke vite før senere i spillet.

Heldigvis har hovedpersonen en magisk evne. Hun kan skru tilbake tiden til et viss punkt. På den måten kan du gjøre om på handlingene dine. Så hvis du er i en diskusjon med noen, men faller ut fordi du ikke kan det rette svaret: Vips, gå tilbake i tid, gi riktig svar, og så er du med i diskusjonen igjen. Dette er en vanvittig spennende effekt. Men til syvende og sist – om du har tatt feil valg og gått videre i spillet, da kan du ikke gå tilbake når du først oppdager konsekvensen, fordi handlingsforløpet er blitt låst.

Life is Strange

Sjanger: Eventyr/gåteløsning
Språk: Engelsk
Utvikler: Square Enix

Dette moralske elementet krever en moden spiller. Man må ha en viss refleksjon med seg, og dette byr også på en økende vanskelighetsgrad for å kunne reflektere omkring valg og konsekvenser. Samtidig er det et gigantisk læringsaspekt her, og spillet tar opp emner og utfordringer mange tenåringer vil kunne kjenne seg igjen i.

Arcadia Bay er stedet handlingen utspiller seg i. Det er et typisk amerikansk skolemiljø med alt av populære, idrettsstjerner, skatere og mer. Spillutviklerne har klart å gjengi et levende miljø med mange spenstige karakterer. Alt kan utforskes og mye sidehistorie vil nøstes opp jo mer du blar i esker og hyller. Her er det jo også mye engelsk å lære seg i tillegg. Grafikken er solid og omgivelsene er detaljerte og vakre å se på. Ja, man får faktisk lyst til å ta seg tid til å kikke litt på alt – enten det er statuer eller rosebusker omkring deg.

Spillet minner på mange måter om Telltale games som har det episodebaserte spillet «The Walking Dead». Et rolig tempo, vanvittig gode personligheter, atmosfærisk musikk og skjebnesvangre valg som må tas.

Barnevennlighet:

Det er en del språkbruk som gjør at spillet har fått PEGI-merking 16 år. Ellers så krever det modenhet og refleksjon for å beherske moralaspektet i spillet. Det er også en del scener som kan være skumle og selve tenåringsutfordringene krever en tilsvarende alder (eller eldre) for å få tilstrekkelig utbytte. Og så er det jo drøssevis av tekst på engelsk og i dialogform som gir et stort læringspotensiale, men krever grunnleggende ordforråd.

Man må også være var på at det mystiske plottet kan være skummelt for noen. Noe fælt er på vei mot byen og dette oppleves via hovedpersonens mareritt.

Å komme seg fra A til Å er neppe vanskelig i dette spillet. Man har jo en «spole tilbake» funksjon, som da er hovedpersonens overnaturlige evne. Dette betyr at man får så mange forsøk man vil. Allikevel er det en del gåter og logiske utfordringer som må løses langs veien.

Konsekvensrefleksjonen er jo virkelig den store utfordringen. Her er det jo opp til spillerens egne målsettinger, men vil man ha en best mulig slutt, ja da må man tenke nøye over alle valg underveis. Spillets slutt vil variere avhengig av hvilke avgjørelser som er tatt underveis. Dette byr på en skreddersydd spillopplevelse, lik livet for øvrig, der dine handlinger former historien din. Et kjempeviktig læringsaspekt for unge!

Vanskelighetsgrad:

3-16 år: Under aldersgrensen

16+: Anbefales!

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser