No Man’s Sky

Eventyr – PlayStation 4/PC, anbefales fra syv år

No Man’s Sky

Utforsk universets millioner av planeter. Her skal du samle ressurser, oppleve varierte former for dyre- og planteliv og oppgradere romskipet ditt. Anbefales fra syv år.

No Man’s Sky er kanskje årets mest oppsiktsvekkende spill. Her kan man reise rundt i universet og utforske millioner av planeter. Hver planet har sitt unike sett med plante- og dyreliv, klima og ressurser. Det vil ta tusenvis av år å besøke hver eneste krok i spillet. Spillverdenen er derfor noe av det mest omfattende noen gang.

Du starter på en tilfeldig planet. Her oppdager du at romskipet ditt er ødelagt, og du må samle inn ressurser for å reparere det. Til hjelp har du et slags laserdrevet bor til å hente ut materialer fra omgivelsene. Ulike romskipdeler krever sin sammensetting av ressurser for å bli reparert eller oppgradert.

Derfor må man lete godt og med tålmodighet. Dette øker også mestringsfølelsen når man endelig finner et bestemt sett med ressurser eller en oppskrift på ny teknologi. Etter hvert får man heldigvis reparert en skanner som hjelper med å vise vei til det man trenger.

No Man’s Sky minner litt om Minecraft, selv om spillutviklerne selv ikke ønsker det stempelet på spillet sitt. Man skal stadig oppgradere utstyr som våpen og verktøy, i tillegg til skipet som man bruker for å reise mellom planeter og romstasjoner.

No Man’s Sky

Sjanger: Eventyr
Språk: Engelsk
Utvikler: Hello Games
Utgiver: Sony Computer Entertainment Europe

Man får en utrolig frihetsfølelse i og med at spillverdenen er omtrent uendelig. Med så mange forskjellige planeter er det spennende utforskingsmuligheter foran den som spiller. Selvfølgelig er det noen likheter på tvers av planetene, blant annet så er huler, beboelser og annet i liknende stil etter hvert.

Men det er altså en del variasjon fra planet til planet allikevel. Her er det alt fra flyvende øgler og kolossale tobente dyr til mer maritimt liv. Man kan til og med mate noen av krypene i bytte mot gaver og et vennlig smil.

Spillet har også mål og mening, annet enn å vandre retningsløst mellom stjernene. Man skal etter hvert forsøke å nærme seg universets kjerne. Så i praksis kan man fullføre spillet på ønsket tid, avhengig av hvor kjapt man følger reiseruten. Her er det opp til spilleren selv.

Det kan også bli litt repetitivt med å traske hit og dit for å samle inn liknende ressurser. Enda mer frustrerende er kanskje lagerplassen tidlig i spillet. Du må gjerne kaste ut noen elementer fra inventaret for å få plass til nye, bare for å oppdage at du trengte dem allikevel.

I tillegg er det noe mangelfull opplæring i starten, så det er litt vanskelig å finne ut av ting. Dette løsner seg heldigvis opp etter hvert som man blir bedre kjent.

Uansett er dette et konsept som er spennende og en gullgruve for de som liker å utforske.

Egnethet:

No Man’s Sky inneholder milde former for animert vold mot fiksjonelle skapninger. Her angripes man av dyrelignende skapninger og noen kan virke skumle innimellom. Spilleren kan også selv gå til angrep på dyr for å samle inn ressurser, eller velge å gå til angrep bare for moro skyld.

Spilleren bruker fiksjonelle fremtidsvåpen i kamp med disse dyrene. Kampene skjer via førstepersonsperspektiv, men uten tegn til blod eller gørr. Man ser allikevel at dyrene faller sakte sammen når de dør.

Grafikken er ikke veldig virkelighetsnær, så det er mange elementer som forsterker skillet mellom fiksjon og virkelighet her.

Her lærer barna også mye om statistikk og regning, da de må holde orden på et inventar med materialer. De må også holde styr på hvor mye de mangler av materialer for å fullføre en konstruksjon, her er det altså regneartene de får bryne seg på.

Det er også noen engelskspråklige begreper å lære, men også et sett med meningsløse fiksjonelle ord og uttrykk.

Det foregår videre en del kamp mellom romskip i verdensrommet. Disse er preget av eksplosjoner, fart og spenning. Men igjen, tydelig preget av fiksjon.

Vanskelighetsgrad:

0-6 år: Under aldersanbefaling.

7-11 år: Kan fint spilles av denne aldersgruppen, men det er vanskelig å komme i gang i starten. Etter hvert blir man vant med liknende type oppgaver, som å samle inn materialer og oppdage ny teknologi. Ved hjelp av symboler er det lett å finne frem, også uten å kunne engelsk.

12-15 år: Passer svært godt for denne aldersgruppen. Spillet er komplekst i starten, men barn vil forstå spillmekanikken raskt. Her er det utfordringer nok til å holde spilleren motivert lenge.

16+: Spillet passer godt for ungdom og voksne. Grafikken er kanskje litt enkel, men konseptet er spennende i seg selv, hvor man kan tilbringe et hav av timer på å utforske hele universet.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser