Project CARS 3

Windows/Xbox One/PS4. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense fra 3 år av PEGI. Barnevakten anbefaler spillet fra 7 år på grunn av vanskelighetsgrad.

Anmeldelse: Bilspill byr på fart og moro for alle!

Bilspill kommer i mange format fra enkle til mer avanserte titler. Project CARS 3 senker terskelen for at alle kan delta, uavhengig av ferdighetsnivå. Dette er et bilspill med fokus på fart og moro, men også mye glede for de som virkelig vil gå inn i sporten på detaljnivå.

Med over 200 merker med kjøretøy og 120+ steder å kjøre på, er det alltid noe nytt å oppdage. Fra muskelbiler og veteranbiler, til Formula e og superbiler – her er det rett og slett mye på fire hjul å velge fra.

Project CARS 3

Format: Windows/Xbox One/PS4
Sjanger: Bilspill
Utvikler: Slightly Mad Studios
Utgiver: Bandai Namco Entertainment

Og bilene er virkelig lekre. Fra motorlyd til gjenskinn i lakk, dette er doninger som er moro å sette seg inn i. Utviklerne har vist stor kjærlighet når de har designet kjøretøyene i dette spillet her.

Man behøver ikke å knote med hver minste detalj, men det er fullt mulig. Mye av poenget med spillet står i karrieremoduset. Her skal man kjøpe biler, kjøre løp, tjene penger og så låse opp nye konkurranser og kjøretøy igjen.

Men det beste av alt, er at hvert kjøretøy kan skreddersys helt ned til minste mutter slik at det virkelig blir ditt uttrykk!

Liker du ikke fargen? Da kan du endre på den. Men det er ikke bare en enkel bryter som bytter farge, her kan man til og med justere type lakk fra glossy og matt til metallic. Man kan videre gå løs på ulike typer felg og hjul, klistremerker (reklame), fartstriper og mer.

Valgalternativene er svimlende høye og det er vel verdt å bruke tid og kreativitet på bare det å få bilene til å se nydelige ut. Og ja, man kan til og med endre på skiltene og skrive inn både tall og bokstaver. Så her kan man skrive inn eget navn, eller et kult uttrykk som «byebye» når du spurter fra motstanderne.

Det visuelle er et aspekt. Man kan også «tune» bilene og justere alt fra lufttrykk i dekkene til gir og dempere. Men man behøver ikke å gjøre det. Alle biler leveres ferdig lakket og justert, men for de som nyter detaljene, så er dette mulig.

Alle endringer påvirker også bilens kjøreegenskaper når man er ute på banen. Med ulike årstider og værforhold, kan det være fint å justere bilens egenskaper til forholdene.

Men dette er altså ikke nødvendig. For de som er mer opptatt av å bare hoppe inn i setet så er det fullt mulig.

Ved oppstart velger man også egen spillfigur, dvs. en avatar.

Her kan man velge hjemland og flagg, kjønn og utseende på klær og hjelm. Det er en stilig liten detalj som først og fremst er synlig på målstreken når sjåføren står og feirer. Vel, så lenge man kommer på en god posisjon naturligvis.

Ellers går det å justere egen kjøreopplevelse og hvor mye hjelp man ønsker. Dette er fordelt på fire vanskelighetsgrader, eller så kan man velge hjelpemidler selv. Så her slipper alle nivå inn fra nybegynner til eksperter.

Hjelpemidler innebærer styreassistanse, bremsehjelp, antilås, bedre stabilitet og mer. Jo mer man skrur av, jo mer må man lene på egne ferdigheter naturligvis. Men dette gir også rom for mestring dersom man sakte, men sikkert skrur ned et og et nivå etterhvert som man mestrer en kjøreegenskap.

I tillegg får man en introduksjon som lærer bort det grunnleggende. Markører på banen viser hvor og når man skal bremse, og hvilke steder man bør sikte inn og ut av svinger.

Det er alternativ til «navigasjonsstrekene» som en del andre bilspill bruker. Men samtidig, kan også markørene forsvinne litt når det er mange biler på banen. Det er ikke noe stort aber, og eventuelt kan man fjerne markørene helt inne i innstillinger.

Project Cars 3 er et nydelig bilspill med stor kjærlighet til sporten. Selve bilene er lekkert gjengitt i spillet, men omgivelsene lider noe på konsoll, rett og slett fordi denne generasjonens spillkonsoller begynner å bli noe slitne i grafikken.

Ellers er det noe for enhver her. Karrieremoduset byr på enkel progresjon. Man starter og følger en linje med å kjøpe biler og delta i konkurranser. Gjør man det godt, får man erfaringspoeng og kronasjer. I tillegg har hvert løp bonusmål som man kan jobbe mot, det kan være å nå så og så mange forbikjøringer, perfekte svinger og mer.

Om ikke karrieremoduset er nok, kan man også delta i løp mot andre på internett. «Rivals» er en egen del der man kjemper mot andres rundetider på nett.

At det er så mye forskjellig å velge fra med tanke på kjøretøy er også en gode. Det gir en variasjon enten man kjører på landvei, bygater eller bane.

Her er det ørkenlandskap, baner med krappe svinger og byliv. Monaco, Storbritannia, Japan og California i USA står på listen med kjøreruter.

Man kan kjøre på natta eller dagen, i regn eller i sol. Noe som gir ulike utfordringer å bryne seg på og et grafisk uttrykk enten man sitter i cockpit-perspektiv eller ser bilen utenfra.

Spillet har mest fokus på fart og moro enn realisme når alt kommer til alt. Klart, man kan juster ned hjelpemidler for å få en mer realistisk opplevelse, men allikevel, målgruppen er de som vil sette seg i førersetet i lekre doninger og tråkke ned pedalen.

Det gjør også at spillet passer for alle og er tilgjengelig for de fleste, uavhengig av erfaringsnivå fra før. Løpene er heller ikke så lange, og man kan kjøre i økter som varer i fem-ti minutter.

Egnethet

Project Cars 3 har fått PEGI angitt til tre år, altså den laveste aldersanbefalingen.

Vi velger allikevel å anbefale spillet fra syv år, på grunn av at spillet kan være vanskelig å mestre for yngre barn. Det er allikevel ikke noe innhold som ikke egner seg for barn fra tre år.

Ellers får man mulighet til et dypdykk i mange ulike typer kjøretøy gjennom ett og samme spill. Man kan undersøke tekniske detaljer i biler, og bli kjent med ulike bilprodusenter, samt historiske biler og kjøretøy som eksisterer i dag.

Spilltrailer: