Falsk og «gratis» spillvaluta

BASISSAK: Det finnes mange tvilsomme nettsider, apper og videoer på internett som lover gratis spillvaluta til Fortnite, FIFA og Roblox. Som oftest er det svindel og lureri.

At barn ønsker seg en ny sykkel eller mobiltelefon kan man gjerne forstå. Men at de samme barna maser om å få kjøpe en ny «skin» i Fortnite, en gullpakke med mynter i FIFA eller rikelige med valuta i Robux – hvva er greia med det?

Det er allikevel liten tvil om at digitale goder som kun finnes i dataspillverden, kjøpt for ekte penger, kan være like spennende som å handle fysiske leker og klær. I hvert fall sett fra barnas synspunkt.

Gratisspill med valgfrie kjøpemuligheter har blitt storbedrift. Dette er en inntektsmodell som gir spillutviklerne millioner av kroner i inntekter. Et godt eksempel på dette er Roblox og Fortnite som tjener store penger. Og ikke minst FIFA.

I tillegg styrer spillbutikkene økonomien selv med en egen (tidvis forvirrende) valutakurs der så og så mange V-bucks, Robux, FIFA points/coins tilsvarer en eller annen sum med ekte penger.

Hvor mange kjøper innhold i spill for ekte penger?

Det finnes flere typer kjøp man kan gjøre i spill. Noen endrer kun på utseendet til spillfiguren, andre hjelper deg å vinne i spillet ved å for eksempel gi fordeler raskere. Her er noen eksempler:

Kosmetiske kjøp: En ny «skin» (klesdrakt) i Fortnite, eller en ny bil i Rocket League. En ny «skin» til spillfiguren i Among Us.
Kjøp som gir fordeler: Kjøp av kortpakker med fotballspillere i FIFA. Diverse spill i Roblox-universet, for eksempel kjøp av bedre våpen i Big Paintball.

Å kjøpe innhold i spill har blitt ganske vanlig blant barn. Her er tall fra Medietilsynets undersøkelser:

  • 58 prosent av barn mellom 9 år og 18 år ​har kjøpt innhold i spill, med ekte penger.
  • Nesten 4 av 10 i samme aldersgruppe har kjøpt noe ​med ekte penger uten å spørre ​foreldrene om lov først.

(Barn og medier, 2020)

Hva slags nettsider lover barn gratis spillvaluta?

Å få et nei fra foreldrene når man virkelig ønsker å kjøpe noe i spill, kan være kjipt. Men alternativet er kanskje bare noen tastetrykk unna? Med noen raske søk på nett er det lett å finne mangfoldige nettsider som lover gratis spillvaluta.

Noen eksempler på tvilsomme kilder er:

  • Tullesider som lenker deg videre til reklame eller andre tvilsomme nettsider. Det kan for eksempel være pengespill eller nettsider som driver med gambling.
  • Abonnementstjenester der man blir bedt om å skrive inn et mobilnummer som melder deg på dyre abonnementsavgifter.
  • Programmer som man kan installere i nettleseren, og som muligens kan overvåke søkehistorikk og aktivitet i nettleseren din.
  • Nettsider som ønsker å få tak i kontoinformasjonen (kontoen til spillet) til barna (der man blir bedt om å skrive inn passord og brukernavn).
  • Youtube-videoer som ønsker flere visninger og likerklikk, eller som forsøker å henvise videre til andre tvilsomme nettsider.
  • Apper som har vage løfter, men som egentlig ikke tilbyr gratis spillvaluta i det hele tatt.
  • Kontoer på sosiale medier som kaller seg for navn som «free V-Bucks».
  • Filer som kan bli lastet ned/installert på datamaskinen og som potensielt inneholder virus eller skadelig programvare.

Mange av sidene ser seriøse ut og har bilder og ikoner fra spillene de viser til. En av nettsidene vi sjekket ut, har en animasjon som spinner og viser spillvalutaen bygge seg opp klart for uttak. Så blir man lenke til en side der man kan skrive inn et mobilnummer for å melde seg på en abonnementstjeneste. Leser man ikke det med liten skrift, er det fort gjort å melde seg på en dyr avtale.

En annen nettside krever at man melder seg på en dyr abonnementstjeneste før man kommer videre i prosessen og kan hente ut den påståtte pakken med spillvaluta.

Hva sier spillselskapene selv?

Flere av spillselskapene er tydelige på at det er kun gjennom dem at det er mulig å få tak i spillvaluta. Alt annet er lureri.

Roblox sier (vår oversettelse fra engelsk): Kan man få tak i gratis Robux? Nei, Robux kjøpes for ekte penger og selges kun av Roblox. Det er ingenting som heter «genering av gratis Robux». I så tilfelle er dette svindel.

Electronic Arts som har utviklet FIFA sier: Kjøp av mynter fra en tredjepart, reklamering for kjøp av mynter, og distribuering av mynter strider mot reglene våre …. En spiller eller et nettsted tilbyr deg mynter i bytte mot at du abonnerer. Ikke gjør det! Det bryter med reglene våre. Du kan bruke Points til å kjøpe pakker i FUT-butikken …. Det er tre måter du kan kjøpe FIFA-poeng på: via FUT-butikken, butikken på konsollen eller pålitelige forhandlere. Du kan også kjøpe koder på fysiske kort i butikker som du kan løse inn mot Points. Det er alt.

Epic Games som har laget Fortnite skriver at V-bucks får man ved å kjøpe spillvaluta i selve spillet, eller ved å skaffe seg et battle pass (sesongkort).

Supercell som står bak Clash Royale advarer også mot nettsider som går ut med løfter om rabatter på kjøp av juveler og diamanter (spillets egen valuta). Dette er svindel. Ofte krever slike tjenester innlogging av for eksempel Apple ID/Google Play som kan gi svindlerne tilgang til kontoinformasjonen. Svindlerne kan gjøre dette for å selge kontoinformasjon og bankkortopplysninger videre til andre.

Hvordan unngå at barna blir lurt?

Fremgangsmåten varierer fra tilfelle til tilfelle. Den beste og mest preventive løsningen er å snakke med barna om at det finnes slike nettsider som driver med svindel. Det går ikke an å få tak i gratis spillvaluta utenom de offisielle spillbutikkene.

Andre tips og råd:

  • Alltid bruk totrinnsverifisering på spillkontoene til barna slik at man må skrive inn et passord mottatt på epost/SMS for hver ny pålogging. Dette gjør det vanskeligere for uvedkommende å stjele spillkontoen til barna.
  • Ha et sikkert og godt passord på spillkontoen.
  • Snakk med barna om ikke å gi fra seg personopplysninger til fremmede og tvilsomme nettsider.
  • Blokker abonnementstjenester/dyre numre på barnets mobilabonnement dersom mobiloperatøren tilbyr dette.
  • Bruk foreldrekontroller på barnets mobil/spillkonsoll og PC for å hindre at barna laster ned tvilsomme apper eller betaler for abonnementstjenester uten at du som forelder må skrive inn et passord først.
  • Ikke ha bankkortinformasjonen lett tilgjengelig, for eksempel inne i spillene/appbutikkene barna bruker.
  • Alltid ha siste versjon av operativsystemet oppdatert, og installer og oppdater antivirusprogrammer og brannmur på PC.
  • Snakk med barna om ikke å stole på personer som de møter i spill, og nettsider som lover gratis spillvaluta.
  • Ha klare avtaler med barna om hvor mye og når de skal få lov til å kjøpe innhold i spill. Det kan kanskje dempe noe på fristelsen til å ty til andre kilder.

Les mer:

Artikkelen er også tilgjengelig som PDF.