The Backrooms: Skrekk-fenomen som spres på Youtube og i sosiale medier

Vandrerhistorier spres på Youtube og i sosiale medier som sannhet. Barnevakten har fått henvendelser fra foreldre om barn som blir redde for "The backrooms". En av Youtube-videoene om fenomenet er sett over 42 millioner ganger.

Vandrerhistorier og spøkelsesfortellinger rundt bålet er ikke noe nytt. Forskjellen med sosiale medier er økt spredning og at slike historier kan bli formidlet som sannhet. For når flere kontoer snakker om samme fenomen – økes også troen på at dette kan være sant.

Barnevakten har mottatt henvendelser fra foreldre om et fenomen som heter «The backrooms». I henvendelsene har barn blitt redde fordi de har sett videoklipp på sosiale medier.

Fenomenet dreier seg om at det finnes skjulte verdener. På unaturlig vis kan tilfeldige personer falle gjennom gulvet eller bakken for så å ende opp på denne type sted. Uroen ligger i det at man blir fanget og vandrer omkring i endeløse korridorer – uten noen mulighet til å finne veien hjem igjen.

Om ikke det er nok, er disse stedene også befolket av uhyggelige og farlige monstre.

Artikkelen fortsetter nedenfor annonsen:

42 millioner visninger på Youtube

I skrivende stund er det en kortfilm som er blitt produsert om dette fenomenet. Denne videoen ligger på Youtube og har over 42 millioner visninger, bare siden den ble publisert i januar i år. Filmen starter med en gruppe tenåringer som produserer amatørfilm.

Den som holder kameraet faller plutselig gjennom bakken og ender opp i en verden med endeløse korridorer. Han filmer med kameraet og er tydelig opprørt når han utforske korridorene. Deretter hører han skumle lyder og blir jaktet på.

Videoen som varer rett over ni minutter avsluttes med at hovedpersonen blir angrepet av et monster, og kameraet havner på bakken i den virkelige verden, tilsynelatende uten hovedpersonen til stede.

Omtales av influensere og andre videoskapere

Det er samtidig ikke bare ett videoklipp på nett. Søker man etter fenomenet på Youtube, Tiktok og nettet generelt dukker det opp mer innhold fra andre brukere. Av mange omtales fenomenet som sannhet, eller at noen har fått filmet en del av denne verdenen sin som befinner seg under skolen de går på for eksempel.

Mange av videoklippene har flere millioner visninger. I tillegg finnes det videospill av fenomenet og flere artikler på nett. Skjermbildet under er av gratisspillet The Backrooms Game.

Også på spillplattformen Roblox finnes det forskjellige spill som dreier seg om dette fenomenet. I eksempelet med bildet under, som er fra et skrekkspill, vandrer man i en labyrint av korridorer og må lete etter dører for å komme seg videre til neste nivå i spillet.

Man hører ubehagelige skrikelyder, blinkende lys og annet som kan være skummelt for noen barn. Andre vil ikke nødvendigvis reagere like sterkt. Så kan man plutselig bli angrepet av et monster som hopper frem (foto: @creepi17).

Bilder og rykter fra 2019

Ifølge noen kilder stammer hele konseptet med «The backrooms» fra en bildedeling på nettforumet 4chan i 2019. Bildet viste noen korridorer. Deretter hev flere seg på med bilder som de hadde som tilsynelatende viste en verden som eksisterte utenfor vår egen.

En verden med endeløse labyrinter og korridorer. Og den eneste måten å komme hit på var ved å skli gjennom vår egen virkelighet og over til denne. I videospill-verdenen omtales dette som «no-clipping» – en feil i spillet som fører til at man faller utenfor vegger og gulv ut i et endeløst område.

Hvordan trygge barna?

Ikke alle barn har sett eller blir skremt av denne type vandrerhistorier – som også «The backrooms» er. Men bilder, videoklipp og personer på nett som formidler dette som sannhet, kan fremstå som troverdige uten at de har en reell grunn til å være det.

Man kan uansett gjøre barn obs på at det spres mye som er usant på nett. Derfor må man vurdere hvem avsenderen er og dens troverdighet. Snakker andre, store nyhetsmedier om det samme? Kan man finne andre troverdige kilder som for eksempel politiet, offentlige kanaler og så videre som bekrefter at et fenomen er sant?

Hvis ikke, er det mindre troverdig. Og hadde det vært reelt at personer plutselig forsvant fra jordens overflate og ble fanget i en farlig underverden, da hadde definitivt større medier plukket det opp, og ikke minst myndighetene – for å advare.

Et annet aspekt er hvor enkelt det er å lage overbevisende videoer, spill og bilder på nett. Bare se på moderne kinofilmer der man kan skape romskip, roboter, superhelter og dinosaurer kun ved hjelp av datagrafikk. Akkurat på samme måte som man lager spillgrafikk – som ikke er ekte, men ser overbevisende ut. Deep fakes der man digitalt etterligner en kjent person, er et annet eksempel på hvor lett det er å skape noe som ser troverdig ut, men som er laget kun digitalt.

Man kan også spørre seg hvorfor ulike personer lager innhold om «The backrooms«. Og hva har de å tjene på det? Blant annet flere seere, likerklikk, reklameinntekter på Youtube-kanalene sine og mer.

Et annet tips til unge er å ikke dele denne type innhold videre, eller vise fra egen mobil. For det man ikke selv blir skremt eller opprørt av, kan være svært ubehagelig for en annen.

Foreldreinnstillinger kan hjelpe litt

Youtube, Tiktok og Roblox kan man bruke foreldreinnstillinger. Det er ikke sikkert at dette vil fjerne barnas tilgang til fenomenet helt, men kan hjelpe. Youtube har barnefilter, men det dukker fortsatt opp videoer om «The backrooms». Inne på Tiktok kan man spesifikt skrive søkeord for videoer som skal ekskluderes. Og Roblox har aldersgrenser på spill, og ved å velge «account restrictions» vil ikke barna få tilgang til denne type spillinnhold.

Samtidig er det minst like viktig å virkelighetsorientere barna. Og si at de kan snakke med deg som voksen dersom de opplever noe skummelt på nett. For om ikke dette fenomenet dukker opp på skjermen til akkurat ditt barn, så vil det kanskje dukke opp noe annet en gang i fremtiden.

Hovedbilde øverst: Shutterstock / DarSzach.

Les også

 


 

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.