Foto: Sarah Stier / AFP / NTB scanpix

Slik ble norske Emil verdens beste i Fortnite

16 år gamle Emil «Nyhrox» Bergquist Pedersen vant 13 millioner kroner og tittelen «verdensmester» i Fortnite, sommeren 2019. Både far og sønn forteller om veien fra hobby til å bli en profesjonell e-sportsutøver.

Omtrent alle barn (og de fleste foreldre) har hørt om Fortnite. Det populære skytespillet har fått en enorm popularitet, og i mars 2019 bikket antall spillere 250 millioner på verdensbasis.

Men nøyaktig hva er det som gjør at spillet fenger så veldig? Vi tok en prat med Emil (16), som stakk av med seieren i verdensmesterskapet i Fortnite, samt pappaen Frank Pedersen.

– Spillet Fortnite er gratis, noe som gjorde at det var enkelt for meg å begynne med spillet. I starten syntes jeg det var gøy med de kreative elementene i spillet, som at man kan bygge med materialer, bruke teknikker for å bygge raskt og at man må reflektere og planlegge for å komme langt i spillet, forteller Emil Bergquist Pedersen.

Frank Pedersen. Foto: Privat.

Startet som hobby

Pappa Frank Pedersen forteller at det hele opprinnelig startet som en hobby for Emil. En datamaskin ble kjøpt for konfirmasjonspengene, og sønnen har, til tross for å ha blitt verdensmester, ikke spilt i mer enn tre år.

– Han syntes det var gøy å spille med vennene sine. Etter hvert oppdaget Emil at han egentlig var ganske god i spillet. Det endte opp med deltagelse i en norsk turnering og posisjon på andreplass. Så ble Emil plukket opp av et fransk e-sportlag høsten 2017. Etter det ble det flere turneringer og mer strukturert trening. Denne vinteren kvalifiserte Emil seg til VM i Fortnite og resten er, som du vet, historie, sier Frank.

På veien fra hobby til VM-tittel spurte vi Emil om synet på spillet har endret seg etter at det ble mer alvor.

– Det er fortsatt gøy å spille, men nå er jeg mer bevisst på å trene teknikker og strategi for å utvikle meg. Epic Games, som har utviklet spillet, kommer ofte med forandringer som gjør at spillet blir «rotete» i stedet for bedre. Spillutviklerne er samtidig flinke til å justere seg etter tilbakemeldinger fra spillerne. Så nå synes jeg Fortnite er blitt ganske bra, og de har klart å utvikle spillet slik at du stadig må tilpasse deg og lære nye ting, forteller Emil.

For å bli virkelig god i Fortnite, eller i et hvilket som helst annet dataspill, må det mer til enn bare et høyt timetall foran skjermen

Foto: Cooler Esport
Emil «Nyhrox» Bergquist Pederse. Foto: Cooler Esport.

Hva kreves for å vinne Fortnite-VM?

For å bli virkelig god i Fortnite, eller i et hvilket som helst annet dataspill, må det mer til enn bare et høyt timetall foran skjermen, mener Emil.

– Du må spille mye, men ikke for mye. Det er viktig å gjøre andre ting som å være med venner og koble av. Spiller du hele tiden vil du gå lei, og du klarer ikke å bli bedre. Det jeg har gjort er å trene på teknikker i treningsarenaer sammen med andre eller for meg selv. Så har jeg brukt det jeg har trent på når jeg har deltatt på turneringer. Jeg har også lært mye av å reise til utlandet for å konkurrere på større arrangementer, noe som har gitt meg god læring i det å være i en stor sal der alle spillerne er samlet, i stedet for å sitte på rommet mitt alene, sier Emil.

Faren til Emil har også vært opptatt av nettopp dette. Og det å ha gode rammer rundt spillingen har vært viktig selv om timetallet foran datamaskinen har økt.

– Tidlig i løpet spurte jeg Emil om han virkelig ville gå for dette og bli skikkelig god. Da fikk vi en dialog om hva som måtte til. Søvn var et nøkkelord. I starten var det mer ukontrollert med spilling ut på nattestid. Så laget vi rammer for spilletid i ukedagene og for helgene. Skole og kosthold var også viktig. I tillegg har det vært viktig for Emil å koble helt ut iblant uten skjerm, og heller være med venner, sier Frank Pedersen.

Nå som Emil er i gang med andre året på videregående, tilpasser skolen timeplanen på samme måte som de gjør for andre toppidrettsutøvere. Det betyr fysisk aktivitet og trening i skoletiden, og tilpassede dager der Emil får trene på teknikker og ferdigheter i spillverdenen.

Men det har ikke alltid være like enkelt å kombinere skole med spillingen, ifølge Emil.

– Særlig når det har vært turneringer. Jeg har ofte vært trøtt og sliten på skolen etterpå, men jeg har etter hvert prøvd å få en rutine for å unngå det, blant annet ved å legge meg på hverdager til passende tider. Det er også litt slitsomt med foreldrene mine som har mast på meg om spillingen, men nå synes jeg det går fint fordi de støtter meg i det jeg gjør, sier Emil.

Utfordrende for familielivet

Frank er aktiv både i politikk og innen idrett, som arrangementansvarlig i Norges triatlonforbund. Det har vært en vei å gå for å virkelig forstå sønnens lidenskap og interesse for dataspill.

– I begynnelsen syntes jeg at det var utfordrende og slitsomt. Det var en kamp. Jeg ble stilt ovenfor et dilemma og bestemte meg for å sette meg inn i spillet og finne ut hva dette egentlig dreide seg om. Da satte jeg meg ved siden av sønnen min og så på når han spilte. Jeg kan ikke spille selv, men jeg har allikevel lært meg å forstå hva dette dreier seg om. Det positive er at dette har blitt gøy også for meg. Og nå har både jeg og mor kommet til et nivå der vi støtter Emil på samme måte som vi ville ha støttet barnet vårt i hvilken som helst annen idrett, forteller Frank.

Å være på reisefot ved spillturneringer og tilpasning av familiens planer etter Emils treningstider, har også vært en utfordring i hjemmet, forteller faren. Når verdensmesterskapet stod på for fullt i New York, ble blant annet sommerens ferieplaner skrinlagt fullstendig.

– Måltider, familieselskaper og ferier har blitt en kabal som har måttet gå opp. Det har blitt noen diskusjoner når tidskjemaet til Emil har gått på bekostning av tid med familien. Like fullt har det vært viktig for oss å stå på vårt om å beholde disse møtepunktene i hverdagen så langt det har latt seg gjøre. Emil har på egen hånd klart å holde på vennene sine. Og det har vært viktig for ham, sier Frank.

Det er ingen grunn til å spille langt ut på natta

Må jobbe med spillfordommene

Selv om faren har forståelse for foreldre som synes det er vanskelig når barna stadig sitter foran skjermen, så mener han også at det er mye positivt å hente fra denne interessen, så lenge det er en balanse i skjermbruken.

– Jeg tror det er viktig å anerkjenne at barn og unges hverdag er blitt slik. Vi må se positivt på elementer i spillet som gir barna kunnskap og fellesskap. Et aspekt er forståelse for og bruk av teknologi og hvordan spillene er bygget opp. Det er også mye språk å lære når man kommuniserer på nett. Så er det trening på taktikk, strategi og reaksjonsevner. Fortnite er for eksempel så mye mer enn bare skyting og dreping. Mer enn å diskutere «kills», samarbeider spillerne og lager strategier for hva som må til for å kunne stå igjen som vinnere til slutt, mener Frank.

Emil har også fortalt faren sin om en venn som fikk hjelp fra spillmiljøet når han skulle ha en prøve på skolen om hinduismen.

– Vennen til Emil kjente en som holdt til i India. Da kom han også på den geniale ideen å spørre denne karen om hva han visste om hinduismen. Han fikk et aldri så lite foredrag når de spilte sammen, og endte opp med å gjennomføre prøven på skolen med glans. Jeg opplever at slike miljø innenfor e-sport ofte er gode med spillere som oppriktig bryr seg om hverandre. De er omsorgsfulle og støtter opp når noen er nedfor, og dersom noen er ufine, så setter de foten ned med en gang, forteller Frank.

Råd til spillforeldre

Jeg synes at man skal se positivt på spillingen, men man må samtidig ha klare rammer og konsekvenser hvis ikke regler blir overholdt, mener Frank.

– Dataspill er blitt hverdagen for oss foreldre. Det må vi bare innse. Så får vi svelge noen kameler dersom vi synes det er uheldig at verden er blitt slik. Så lenge dette skjer innenfor rimelige grenser. Ta en prat med barna dersom de spiller for mye. Det er ingen grunn til å spille langt ut på natta. Da blir barna bare slitne og uopplagte uten å bli bedre i spillet. Så kan man jo vurdere om det skal være ulike regler for spilletid i ukedagene og for helgen. Vis også interesse når barna spiller. Det kan godt hende at det er kjedelig i starten, men når man begynner å forstå hva spillet handler om, så kan det bli mer fascinerende og spennende etter hvert, sier Frank.

Emil deler også sine råd til andre som drømmer om å bli den neste verdensmesteren i Fortnite.

– Spill mye, men ikke for mye. Få nok søvn og gjør andre ting. Vær ute med venner og spis sunt. Pass på at du er opplagt til skolen. Vil du bli veldig god, tren på det du ønsker å bli bedre på. Prat med foreldrene dine og si at dette er gøy, og at du synes at du lærer mye og at det er dette du har lyst til. Men det er lurt å høre på dem, og snakk sammen om en avtale om hvor mye du kan få lov til å spille, råder Emil.

(Hovedbilde: Sarah Stier / AFP / NTB scanpix)

Barnevaktens anmeldelse av Fortnite

Vår anmeldelse av Fortnite (for mobil/nettbrett)

Fortnite eller Apex Legends – hva er forskjellen?

Fortnite eller Overwatch?

Hva er Fortnite Creative?

Derfor vil barna bruker penger i Fortnite

Hjelp, barna har brukt bankkortet mitt i Fortnite

Forstår du ordene som barna bruker i spill? Her er ordliste.

Hva er egentlig greia med Fortnite?

 

Bli medlem av Barnevakten