Hva er nye Youtube Shorts?

Youtube er blitt inspirert av Tiktok og deling av korte videosnutter. Dette bør foreldre vite om den nye funksjonen i Youtube.

Å se på og dele korte videosnutter med omverdenen er blitt populært etter at Tiktok kom til overflaten. Videoene kan vare så lite som 15 sekunder eller ett minutt, men sjelden noe lengre enn det.

Mange har kastet seg på denne trenden. Instagram troppet opp med Reels som gjør mye av samme nytten, Snapchat kjørte på med Spotlight, og nå er også Youtube ute for fullt med Shorts.

På den måten forsøker videogiganten til Google å sikre seg både de som fortsatt vil se på lengre videoer og de som vil sveipe gjennom kortere puljer med underholdning.

Neste inntrykk rett rundt hjørnet

Det som kjennetegner den «nye» måten å se filmsnutter på, er via en endeløs strøm med underholdning. Man behøver bare å dra fingeren videre til neste film, for her presenteres bidrag på løpende bånd.

Og det går ikke lenge mellom sluttpoengene. Siden hver film er så kort, kommer stuntet, vitsen, høydepunktet i dansen eller målet i fotballkampen nesten øyeblikkelig.

Hva som dukker opp i feeden, er i stor grad bestemt av en datamaskin, det er altså algoritmestyrt. Basert på brukerens alder, kjønn, interesser og hvilke tilsvarende videoer man har likt, sett og kommentert på, foreslår appen mer av det samme.

Fordelen er at det blir enklere for et program å gjette seg frem til hva man vil se, men ulempen er jo nettopp det, at man kan bli sittende fast i et mønster som datamaskinen har bestemt på vegne av deg.

Hvem kan se på Youtube Shorts?

Youtube Shorts fungerer i skrivende stund i appen, men ikke i nettleserversjonen av Googles videotjeneste. Man kan se videoinnhold på Shorts uten en konto og med en foreldrestyrt Google-konto.

Det er altså ikke noen særlige begrensninger for hvem som kan se på Youtube Shorts, men man må ha oppgitt en alder på minst 13 år for å laste opp eget innhold, og da kan ikke kontoen være foreldrestyrt.

Enkelt å lage egne videoer

Å bruke Youtube Shorts for å dele eget innhold, er enkelt så lenge man har nådd riktig alder. Man kan filme noe der og da, eller koble opp videofiler som man allerede har i albumet.

Det er også mulig å ta ut lydklipp fra andres videoinnhold på Youtube-plattformen. Alle som laster opp en video må nemlig huke av «nei» på om andre skal få lov til å ta ut og bruke deler av deres innhold eller ikke.

Sunn fornuft og etterfølgelse av lovverk tilsier likevel at man bør spørre om tillatelse før man bruker og deler andres innhold.

Videoverktøyet er enkelt å bruke og man kan legge til et lite hav av kjente poplåter eller man kan endre på hastighet, sette på filtre eller nedteller, eller klippe videoen. Her er det mange muligheter for å være kreativ med andre ord, uten at prosessen krever mastergrad i programkunnskap.

Bruk mislike-knappen

Det er fordeler og ulemper med alle typer underholdning. På den ene siden kan barn og unge være kreative når de deler eget innhold på Shorts-plattformen, men man må altså ha en konto med en alder på over 13 år for å gjøre dette.

Youtube Shorts har et lekent og intuitivt uttrykk. Her finnes det tusener på tusener av timer med videoinnhold. Om hverandre går humor, dans og kjendisstoff, men også virkelighetsvold, nyheter og annet innhold som kan være problematisk.

I og med at alt er algoritmestyrt, kan man bruke «misliker-knappen» ved en video for å si ifra til datamaskinen at man ikke ønsker flere slike videoer.

Dette er ikke en perfekt løsning, men det kan være med på å dempe noe av omfanget. Det er også mulig å rapportere videoer som man reagerer på. Og man kan slå på begrenset innhold-modus inne i innstillingene, som er et slags filter som luker ut en del innhold.

Å se på Youtube Shorts fungerer også på foreldrestyrte Youtube-kontoer. Her kan barna se på innhold, men ikke laste opp egne videoer. Antageligvis virker innholdsfilteret og algoritmen best med denne løsningen ved at noe av innholdet lukes ut, og at videoene som foreslås henger bedre sammen med barnets alder.

Det vil allikevel kunne dukke opp innhold som ikke egner seg for barn. Vær også obs på kommentarfeltet som tidvis kan være ganske så nådeløst. Kommentarfeltet er slått av på foreldrestyrte kontoer.

Er man veldig i tvil bør man kanskje heller gi de yngste barna tilgang via Youtube Kids i stedet. Dette kan allikevel oppleves som mangelfullt og «barnslig» når barna har nådd litt opp i barneskolealder.

Foto: hovedbilde / Shutterstock og Ascannio
Foto: «tommel» / Shutterstock og Martial Red
Foto: skjermdumper/ Google og Youtube

Les mer:


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.