Call of Duty: Modern Warfare 2

PC/Xbox One og Series S og X/PlayStation 4 og 5/Windows. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 18 år av PEGI.

ANMELDELSE: Årets Call of Duty-spill byr på moderne krigføring. Her skal spilleren kjempe mot narkokartell og terrrorister i Mexico og Amsterdam. I tillegg til å delta i flerspiller-action på nett. Spillet har fått anbefalt aldersgrense 18 år og byr på realistisk vold.

Call of Duty er en populær serie med skytespill til spillkonsoller og PC. Spillet er sett fra førstepersonsperspektiv og settingen varierer fra spill til spill. Tidligere har det vært moderne krigføring, science fiction og andre verdenskrig. Nå er det atter en gang førstnevnte som står på menyen.

Det er mulig å spille alene i et historiemodus. I tillegg er det en flerspillerdel der man konkurrerer med og mot andre på nett. Call of Duty-serien byr på en realisme både med tanke på grafikk, men også ved bruk av våpen og troverdige hendelser som kunne ha skjedd globalt.

Call of Duty: Modern Warfare 2

Format: PC/Xbox One og Series S og X/PlayStation 4 og 5/Windows
Sjanger: Action
Utvikler: Demonware, Infinity Ward, Treyarch
Utgiver: Activision

Handlingen i historiemoduset dreier seg omkring en terrorist som er på rømmen. Amerikanske og britiske spesialsoldater setter dermed i gang en intens jakt for å få tak i lederen. Det viser seg nemlig at raketter og farlige våpen blir transportert med mulighet for å ødelegge sivile mål.

Ferden starter i Iran med soldaten Ghost. Etter å ha tittet på en fiendtlig leir fra et lite fjell, styrer man en missil som ødelegger hele området. Deretter går turen til ikoniske steder i Amsterdam, grensen til Mexico og så Sør-Amerika, Spania og mer.

Man kjemper mot fiendtlige soldater både til fots og fra luften ved å styre kanoner og raketter fra overvåkningsfly. Noen ganger angriper man fra nært hold, andre ganger bruker man skarpskytterrifler fra avstand.

Spillet er actionfylt, byr på realistiske våpen og en filmatisk stil. Det er proffe stemmeskuespiller som gir liv til karakterene i spillet. Og selv om det er noen rolige øyeblikk går det sjelden lenge mellom skuddvekslingene.

Det finnes også sekvenser i spillet der man kan snike seg omkring og eliminere en fiende om gangen. Noen ganger kan man også til en viss grad velge hvordan man skal gå frem for å angripe et skjulested. Men i stor grad er spillprogresjonen styrt.

Ellers er fiendene utfordrende, men ikke uoverkommelige. Man må allikevel søke dekning og sikte med omhu for ikke å bli overrumplet. Dette er ikke et spill der man bare kan løpe omkring i et udødelig maraton.

Ellers er det mye fokus på realisme. Oppdragene er oppfunnet, men inspirert av virkelighetens, globale hendelser. Det er også mye fokus på nærkamp der man går gjennom bygninger rom for rom og møter på både sivile og fiendtlige soldater.

Dette gir en slags intensitet og krav om årvåkenhet. Man kan iblant bruke kameraer og granater for å unngå den direkte skuddlinjen.

Ellers er spillet visuelt på et nivå få andre kan konkurrere med. Individuelle gresstrå som svaier i vinden, gjørme, soldatuniformer, helikoptre som krasjer, missiler som treffer bakken, fjellkledde Mexico og mer. Særlig gjengivelsen av Amsterdam med byliv, gatehjørner, bruer og båter har fått ros i sosiale medier for å være nokså tro til virkeligheten.

Mye av tiden løper man fra granater og skudd. Men helheten er med på å gi større innlevelse. I blant kan man se individuelle steiner i en elv, gress og blomster på en eng som man ligger skjult i eller yrende byliv i Amsterdam.

Det er lagt mye arbeid i det grafiske. Samme poeng kan trekkes frem med tanke på lyden. Våpen og skuddvekslinger virker autentiske. Og en liten detalj, som når man skyter raketter på bakken og allierte soldater kommuniserer, hører man også treffene som man står for i bakgrunnen.

Ellers er det mye action i enspillerdelen. Det er som å hoppe inn i en krigsfilm og se hele sulamitten fra forsetet. Det visuelle er godt laget og regissert på lik linje med en Hollywood-film. Her spares det ikke på effekter.

I tillegg til enspillerdelen byr Call of Duty: Modern Warfare 2 så klart også på en flerspillerdel. Og det er kanskje denne som er mest populær og langvarig ettersom man her kan fortsette spillet etter at historiedelen er ferdig.

Her kan man kjempe med og mot andre på nett både på mindre kart og på større kart med kjøretøy.

På mindre områder er det lag på seks spillere som kjemper mot hverandre. De større kartene øker spillerantallet til 64 delt på to lag. Målet med de større kartene er å kapre mål på kartet. Her kjemper man til fots, men kan også styre helikoptre, tanks og diverse andre kjøretøy.

Langs veien oppgraderer man spillfiguren med nye våpen, «skins» og flere karakterer å spille med. Det er også her man kan legge igjen ekte penger for å få flere kosmetiske goder raskere.

På de større kartene er omgivelsene kaotiske med krigskjøretøy som skyter på hverandre, trange passasjer og angrep som kan komme fra alle vinkler. Med åpne bygninger kan spillere vente i skjul der, eller så blir man plutselig angrepet fra en takhøyde eller et helikopter til og med.

Dette gir absolutt en reell opplevelse av å være på en intens slagmark. Ved å overta eller beskytte punkt på kartet, gis spillet mål og mening. Og man vil kunne samarbeide som et lag ved at noen forsvarer spillere når de blir beskutt, eller ved at man angriper et punkt sammen.

Kartene er designet på en god måte som gir beskyttelse for spilleren på slagmarken, samtidig som man alltid er sårbar fra angrep fra flere vinkler.

Man har også kamper som foregår på mindre områder. Blant annet med «team deathmatch» hvor to lag konkurrer mot hverandre om å få flest mulig eliminasjoner. Nytt er «knockout mode» hvor det gjelder å ta og holde en sekk med penger så lenge som mulig.

I «prisoner Rescue» tar man rollen enten som kidnapper eller den som skal redde gislene. Dette er intense kamper som er kjappe, og blir man skutt, må man vente til runden er ferdig. Og sist, men ikke minst, er det også et modus der man ser spillfiguren fra tredjepersonsperspektiv og skal gå løs på andre spillere.

Som andre Call of Duty-spill er tempoet kjapt og responsivt. Man må alltid være på hugget og lytte etter fiendens fotspor og hvor de angriper fra. Til hjelp har man en god dose våpen som maskingevær og skarpskytterrifler. I tillegg til granater og teknologisk utstyr som må brukes taktisk.

Call of Duty: Modern Warfare 2 er det nærmeste man kommer krig fra sofakroken hjemme. Spillet flyter godt, byr på knallbra grafikk og er teknisk sett en aldri så liten milepæl på dataspillfronten.

Med store kart og landområder er det ikke lenger bare nærkamp som gjelder. Her deltar man på omfattende slagmarker med tanks, pansrede kjøretøy og soldater som har høyteknologisk utstyr og våpen til disposisjon.

Ved å spille på nett deltar man i et nettfellesskap på godt og vondt. Det er samarbeid, kommunikasjon og lagarbeid, men også spillere som oppfører seg ufint i chat. Tonen blir så som så avhengig av hvem man spiller med.

Det er liten tvil om at Call of Duty-serien har kommet langt med årene. Og dette er kanskje et av de mest utviklede spillene i serien så langt. Allikevel presiserer vi at dette spillet ikke egner seg for barn.

Foto: Demonware, Infinity Ward, Treyarch / Activision

Egnethet

Call of Duty: Modern Warfare 2 har fått anbefalt aldersgrense 18 år av PEGI og er merket med vold, ufint språk og kjøpemuligheter.

PEGI skriver at dette spillet har fått 18-årsgrense på grunn av grafisk vold, vold mot forsvarsløse mennesker, uvilkårlig drap på uskyldige og grov språkbruk.

Videre forklarer PEGI at spillet inneholder grafisk vold, avkutting av kroppsdeler og blod. Uskyldige mennesker kan bli henrettet av narkokartell, korrupt politi og militære styrker. PEGI forklarer også at man kan kjøpe innhold i spillet for ekte penger. Via egen valuta som heter «cod points».

Spillet er så realistisk som dataspill kan bli. Her er det troverdige våpen og militært utstyr. I tillegg er det konflikter som minner om uro som finnes ellers i verden. Man kjemper mot soldater, men iblant er det også skuddvekslinger blant sivile og sivile som dør. Det er mulig å skyte sivile, men da stopper spillet opp og man må starte runden forfra igjen.

I noen scener er det referanser til erotiske klubber, røyk, alkohol og spillet inneholder ellers ufin språkbruk.

Ellers bruker man våpen som kniver, maskingevær og granater. Spillfigurer dør, roper ut med smerteskrig og har innslag av blod. Iblant er det også noe synlig gørr.

Man kan spille med og mot andre på nett. Før man går inn i en kamp kan man lage en vennegruppe som inkluderer de man spiller på lag med. Det er mulig å velge hvem som kan bli med i egen gruppe. For eksempel om denne gruppen skal være åpen for alle, kun venner, kun venner som blir invitert inn eller lukket. Dette styrer altså hvem som kan bli med i denne gruppen.

Ellers er det muligheter for å blokkere og rapportere spillere.

Man kan også skru av og på totrinnsverifisering for å sikre kontoen ytterligere. Da får man en unik kode sendt på epost for nye pålogginger. Det er også mulig å slå av og på tekst-chat, samt et bannefilter. Og man kan slå av gørr og kroppsdeler som blir skutt av i innstillinger (innholdsfilter).

Vanskelighetsgrad:

0-17 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

18+ år: Spillet har en grunnleggende opplæring i starten. Man kan dessuten velge mellom fem vanskelighetsgrader for å tilpasse enspillerdelen. Ellers er det stort potensial på å møte andre spillere som er bedre eller svakere enn en selv når man konkurrerer på nett.

Spilltrailer (vi gjør obs på sterke scener):

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

Bli medlem av Barnevakten