Construction Simulator

PS4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows. Anbefalt aldersgrense fra PEGI er 3 år.

ANMELDELSE: Dette er spillet som for mange lar barndomsdrømmen gå i oppfyllelse. Her kan man kjøre gravemaskiner, bulldosere og heisekraner. I tillegg kan man drifte sitt eget firma og påta seg stadig nye oppdrag og gjøremål.

Enten det er spill som tar for seg gressklipping, høytrykksspyling eller PC-bygging – så har det kommet simulator-spill for det aller meste. Construction Simulator er intet unntak.

Ulempen med slike spill er gjerne at de først og fremst treffer en mager målgruppe, og det kan også gjenspeile i innsatsen som er lagt inn i spillet. Noe som kan vises i kjip grafikk, enkle verdener og snarveier når det kommer til spillmekanikk og animasjoner.

Men bare så det er klargjort med en gang: Construction Simulator treffer godt og bærer definitivt preg av godt håndarbeid fra topp til tå, selv om man alltid kan ønske seg bedre poleringsarbeid så klart.

Construction Simulator

Format: PS4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows
Sjanger: Simulator
Utvikler: Weltenbauer. Software Entwicklung GmbH
Utgiver: Astragon Entertainment

Det er tyske Weltenbauer software entwicklung som har laget dette spillet, og de har fartstid med flere byggespill både til mobil, PC og konsoll. Det siste tillegget bærer preg av læring og utvikling over tid, blant annet med bedre grafikk enn noen gang, samt stilig spillmekanikk.

I dette spillet er det altså bygg og anlegg som står på menyen. Her skal man kjøre tøffe og kraftige kjøretøy og bygge alt fra garasjer til veier, parker, hus og mer.

Og det er en aldri så liten fornøyelse og meditativ opplevelse å se byggverket som man selv har bidratt til, ferdig oppreist. På samme måte som noen slapper av når de spiller gressklipper-spill og nyter de rette linjene og repetitive oppgavene, kan man også nyte å legge asfalt innenfor et perfekt rektangel, for så å presse dette sammen med en dampveivals.

Spillet starter med en aldri så liten opplæring. Man kan velge to områder å spille på, enten en fiktiv by i USA eller i Tyskland.

Opplæringen i Europa-delen av spillet viser at en storm har herjet i et lite bymiljø. Det har ført til raslagte veier,  falne lyktestolper og rusk som ligger og slenger på vei og toglinjer. Som nyankommen arbeider skal man løse opp i småbyens mange utfordringer.

Her lærer man det grunnleggende som må til for å styre de forskjellige kjøretøyene. Etter at introduksjonen er ferdig, overtar man sitt eget foretak der man fritt kan velge oppdrag og historiebaserte gjøremål.

Man kan også kjøpe inn og selge diverse lastebiler, gravemaskiner og andre arbeidshester. Her må man også ta hånd om økonomi, og i starten har man hovedsakelig bare råd til å leie maskineri på døgnbasis.

Disse maskinene ser og oppleves som lekre. De er gjengitt på et detaljnivå med interiør og eksteriør. Man kan styre forskjellige lys og så klart alle mekanismer som må til for å utføre dagens arbeidsoppgaver.

En lastebil har et plan med porter som kan åpnes og en heisekran som kan løfte ting og tang på plass. En sementblander kan kobles til en sementfordeler, og en trailer med henger kan frakte gjenstander og maskineri fra sted til sted.

I tillegg kan man sette opp massive heisekraner for de tyngre oppgavene. Og innimellom alle disse eksemplene finnes det større og mindre maskiner til ulike formål.

Alle disse maskinene er laget med lekre detaljer. Det kan være ledninger, hydraulikk, lys, pumper, belter, festverk og mye mer. For ikke å nevne lyden av maskinene som jobber, og røyk som dyttes ut når trekkraften blir stor.

Selve spillverdenen er også flott dandert med butikker, fabrikker, bensinstasjoner, trafikk og en base som man kan parkere kjøretøyene hos. Å farte nedover motorveien for deretter å nå en rundkjøring gir en gjenkjennbarhet i hvert fall her på vårt kontinent.

Underveis nyter man et høstbelagt landskap med sterke farger, blader, sol og mer. Spillet byr også på en døgnsyklus som skifter mellom natt og dag. Grafikken er langt fra perfekt og polert, men bybildet oppleves som helt greit.

Man kan hurtigreise mellom punkt på kartet, blant annet for å få levert anleggsmaskiner dit de skal, uten å måtte kjøre dem der. Eller så kan man frakte dem via trailer og henger. Så klart tar det lengre tid å kjøre fra sted til sted, men det er også noe av det som gjør innlevelsen i spillet og spillverdenen større.

Graden av realisme styrer man også til en viss grad selv. Man kan forholde seg til trafikkregler og får bot for å kjøre for fort eller for å kjøre forbi rødt lys. Men man kan også slå av dette i spillets innstillinger.

Spillets styremuligheter fungerer stort sett ganske så bra. Bruker man en håndkontroller, er det lett å håndtere maskineri takket være joystick-spakene. Kamerahåndtering er litt verre, men ikke umulig.

Løper man til fots kan man snu på kameraet, men dette kan man ikke gjøre når man kjører bil. Blant annet spinner kameraet automatisk når man skal rygge eller gjøre en eller annen tilkobling som krever mer presisjon.

Men dette fungerer ikke smertefritt. Av og til ser man ikke helt hva som skjer fordi kameraet er vinklet feil. Og det kan bli et irritasjonsmoment.

Når alt kommer til alt er Construction Simulator et spill som treffer godt. Her kan man jevne jorden med bulldosere og løfte tunge gjenstander med massive heisekraner. Spillet byr på en intuitiv spillmekanikk, til tross for at kamerahåndteringen kunne ha vært bedre.

Med frihet til å drifte sitt eget selskap, får man en aldri så liten frihetsfølelse. Og i tillegg er det snarveier å ta med tanke på reisetid for de som ønsker det, eller mer realisme for de som foretrekker denne type inngang til spillet.

Uansett er det liten tvil om at dette er en av de mest fullverdige byggespillene som finnes, og her går virkelig drømmen om å kjøre gravemaskin i oppfyllelse.

Ellers kan man bygge opp sitt eget byggefirma fra bunn. Ved å lage en egen avatar, logo og navn på firmaet vokser det fra å håndtere enkle og små kontrakter til større byggeprosjekter. Og spillverden endres stadig til det bedre som følge av egen innsats.

Dette enten man asfalterer en vei, rydder opp i en park eller bygger et massivt hus.

Alle foto: Weltenbauer. Software Entwicklung GmbH

Egnethet

PEGI har gitt Construction Simulator anbefalt aldersgrense 3 år. Det betyr at spillet ikke har innhold som kan være problematisk for yngre barn. Samtidig sier ikke denne aldersgrensen fra PEGI noe om vanskelighetsgrad, og det vil være svært vanskelig, om ikke umulig for en treåring å mestre dette spillet her.

PEGI påpeker at man kan kjøpe gjenstander i spillet for ekte penger, deriblant nye kjøretøy og områder. Det er også mulig å spille sammen med andre på nett, og brukernavn vil kunne være synlig for andre.

Vanskelighetsgrad:

0-11 år: Kan være vanskelig å spille for denne aldersgruppen. Spillet er på engelsk og det er en del menyer å forholde seg til. Å manøvrere maskinene er komplisert med mange funksjoner og instrumenter som man må forholde seg til. Samtidig, er spillet også behjelpelig ved at man ikke må være helt nøyaktig når man laster på eller laster av. Spillet har også GPS-linjer som forklarer hvor man skal kjøre og hva man skal gjøre. Dersom noe blir helt feil, kan man også nullstille maskinen som man bruker.

12-15 år: Spillet kan også treffe godt i denne aldersgruppen hos barn og unge som er interessert i bygg og anlegg. Merk at spillet gjenspeiler bygging på et realistisk vis, så det er mye å sette seg inn i for nye spillere.

16+: Spillet passer også godt for eldre ungdom og voksne, da dette havner innenfor simulatorsjangeren. Her er det mange timer med underholdning for de som liker en realistisk byggeopplevelse.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

(Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 22. september 2022 og er blitt oppdatert senere)