Dragon Ball Z: Kakarot

PS4/Xbox One/Windows/Switch. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense av PEGI fra 12 år.

Fantasifullt, men tidvis forvirrende rollespill lar deg slåss med fiender i høyt og eksplosivt tempo.

Navnet Dragon Ball Z favner om en TV-sendt, japansk anime-serie, en rekke filmer og en hel haug med dataspill. Det finnes faktisk over 57 spill i serien der Kakarot er det siste i rekken som nå er blitt utgitt til Nintendo Switch, Xbox, PC og PlayStation.

Sjangeren blander rollespill med actionelementer. Det vil si at man både utforsker et landskap, utvikler spillfiguren og slåss mot fiender. Spillet er sett fra tredjepersonsperspektiv.

Hovedpersonen Goku (som opprinnelig ble navngitt Kakarot) kan ta på seg både hovedoppdrag og sideoppdrag. Når man ikke kjemper mot fiender, kan man spise mat, fiske, spille baseball, ta kjøretimer og trene for å utvikle ferdigheter. I tillegg kan man lete etter lysende Z-kuler i verdenen som gir Goku mulighet til å utvikle sine evner ved å kjøpe nye ferdigheter.

Z-kuler fungerer da som valuta til slike kjøp.

Dragon Ball Z: Kakarot

Format: PS4/Xbox One/Windows/Switch
Sjanger: Action/rollespill
Utvikler: CyberConnect2
Utgiver: Bandai Namco

Handlingen er relativt komplisert og forvirrende for nykommere å sette seg inn i. Men det begynner med at man møter Goku og sønnen Gohan. Goku må kjempe mot erkerivalen sin Piccolo, og kort tid etter drar han og sønnen på fisketur og sanking av epler.

Så begynner utfordringene å balle seg på. Jorden blir invadert av romvesener (Saiyan race) ledet av Raditz som er broren til Goku. Heltene må derfor trå til for å redde dagen.

Goku er hovedpersonen og jobber med å utvikle ferdigheter og økt kraftnivå. Det går også an å spille som andre figurer i spillet som sønnen Gohan, Piccolo fra en utenomjordisk rase, Namekian og rivalen til Goku: Saiyan-prinsen Vegeta.

Man kan ellers fly rundt som supermann i flere, fargerike regioner fra Dragon Ball Z-universet. Her vil man møte på kjente karakteren fra serien og få innsyn i bakgrunnshistorier som foregår i spilluniverset.

Verdenene er vakre med dyreliv, fossefall, natur, fjell og vann. Klima varierer også etter stedene man besøker. Det er byer her, skog, landsbyer, islagte steder og mer. Reise foregår via kjøretøy som på en magisk sky, og etter hvert kan man kjøre bil så snart man skaffer seg førerkort. Da er det også mulig å skaffe nye typer biler.

Kamper i spillet er fargerike, fulle av magi og overnaturlige evner – og med en grad av animasjoner som virkelig tar av. Man kan skyte ildkuler, beskytte seg med skjold, dukke unna angrep og mye mer. Komboer, altså serier med angrep, er også en viktig del av strategien for å overvinne fiender. Ellers kan man samle opp til kraftige spesialangrep.

Man kan ha med seg to allierte inn i kampene. Blant annet finnes det venner som Krillin, som kan gjøre skade på avstand med en «disc», Chiaotzu har telekinetiske evner og Yamcha har en Spirit Ball-egenskap til hjelp.

Kampene skjer mot overnaturlige fiender som Majin Buu, Kid Buu, Frieza og Cell.

Det er altså ganske så fantasifulle kamper i Kakarot. Spillet har også en del filmer og dialog som enten kan spilles av med opprinnelig, japansk tale, eller med engelsk dubbing. Også kan man legge til engelsk undertekst dersom det er ønskelig.

Ellers får man en opplæring i starten av spillet. Man settes inn i kampmodus ved første øyeblikk. Knappene er noe knotete og uoversiktlige ved første øyekast, men heldigvis er den første fienden lett å overvinne, og man har de viktigste knappene synlig i bildet hele tiden. Men kampsystemet er litt bom og treff på hvor godt det fungerer til tider.

Det er som nevnt en hel del som foregår også utenfor kampene. Man kan fange fisk med halen til Goku, velge oppskrifter og steke maten på bål. Ulike oppskrifter gir forskjellige fordeler til helten. På sett og vis er det altså litt «crafting» her også ved at man samler inn mat og ressurser fra omgivelsene.

Man kan også bygge og utvikle relasjonen med de man møter på i spillet. Dette gir også fordeler. Spillet er derfor komplekst ved at man må sette seg inn i mange kombinasjoner av alt fra matoppskrifter til sosiale systemer. Dette kan virke overveldende for de som er vant til et mer forenklet og lineært system.

Og det er litt synd at ikke sideoppdragene er mer fengende. Disse er tvert imot repetetiv og ensformige.

Egnethet

Dragon Ball Z: Kakarot er gitt anbefalt aldersgrense av PEGI fra 12 år og er merket vold.

Spillet inneholder hyppige kampsekvenser med overnaturlige evner. Og disse sammenstøtene er voldsomme og eksplosive. Dette er allikevel fremstilt med tegneseriegrafikk.

Alt av språk er på engelsk eller japansk, eventuelt andre fremmedspråk.

Vanskelighetsgrad:

0-11 år: Under anbefalt alder.

12-15 år: Dragon Ball Z: Kakarot er ikke enkelt å hoppe inn i ved første øyekast. Handlingen og universet er komplekst og forvirrende fremstilt. Det er en egen kultur, mytologi og vitenskap som foregår i dette spillet her, og logikken er ikke alltid klar. Samtidig, kan dette for noen også være et av spillets styrker, og det kan være spennende å sette seg inn i noe så fantasifullt. Kontrollene er kompliserte å sette seg inn i, men det blir bedre med øvelse.

16+: Også ungdom og voksne vil kunne oppleve utfordringer med dette spillet her. Særlig med tanke på de mange kombinasjonene av komboer, ferdighetspoeng og effekter av matoppskrifter.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser