Dying Light 2 – Stay Human

PS4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 18 år av PEGI.

ANMELDELSE: I dette spillet er verden overrumplet av zombier. I en av de siste byene med gjenlevende mennesker, må man gjøre sitt for å hjelpe eller være til hinder for beboernes vel og ve.

Dying Light 2 – Stay Human er et actionspill satt til førstepersonsperspektiv. Her skal man kjempe mot en god dose zombier og mennesker. Mye av spillet dreier seg også om å løpe og hoppe over hustak og annen type klatrevirksomhet.

I tillegg kan man ta valg som påvirker spillets historie og spillverdenen man beveger seg i.

Dying Light 2 – Stay Human

Format: PS4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows
Sjanger: Action
Utvikler: Techland
Utgiver: Techland

Spillet dreier seg om en zombie-apokalypse på avveie. En av de siste gjenlevende byene på kloden byr på et konfliktfylt miljø mellom ulike fraksjoner som forsøker å overleve. Midt oppi dette må man velge side og samtidig avdekke egen fortid som nå er glemt som følge av hukommelsestap.

I spillet kan man bevege seg fritt til fots i en by befolket av både zombier og mennesker.

Her kan man påta seg valgfrie sideoppdrag, skattejakter og andre typer gjøremål. Her bor de militante «peacekeepers» som hengir seg til struktur og orden. På motsatt side har man «renegades» som tar det de ønsker uten tanke på lovligheten av dette.

Og i midten av denne maktbalansen finnes en hel rekke småsamfunn som gjør så godt de kan for å overleve.

I spillet skal man inn og ut av bygninger for å utføre forskjellige gjøremål. Bysfæren preges også av et skifte i døgnsyklusen. På nattestid dukker flere zombier opp i gatene, samtidig som dette er den beste tiden å gå inn i bygningene ettersom flertallet av krypene er utendørs.

Langs veien må man utforske omgivelsene på jakt etter urter, honning, kniver, balltre, helsefremmende sopp, og annen type råvare. Spillet byr nemlig på et nokså avansert byggesystem der man kan lage egne våpen og modifisere disse – i tillegg til en god dose andre ressurser.

Jo mer tid man bruker på å lete etter nyttige gjenstander, jo bedre blir man i stand til å kjempe mot fiendene. I tillegg finnes det et marked hvor man kan kjøpe diverse hjelpemidler så lenge man har mynter i lommen å betale med.

Kampsystemet er kjapt og variert. Man kan snike seg rundt en hel rekke zombier. I trange korridorer og tuneller kan disse vente i dvale, men et feilgrep gjør at hele sulamitten våkner og angriper.

I tillegg finnes det forskjellige typer zombier. Noen går løs på spilleren fysisk, andre brøler og rekrutterer flere hjelpere. Ikke minst finnes det større bautaer som holder stand lengre. Så her må man velge ulike typer strategier for å overleve mot fienden.

Andre ganger slåss man mot mennesker. Da gjelder det å blokkere slag og treffe riktig med angrepet. Til hjelp har man ulike slagvåpen, molotov cocktails og UV-lys som kan stagnere zombiene.

Ellers dreier mye av spillet seg om å løpe, klatre, dukke og sno seg gjennom ulike passasjer. I det ene øyeblikket hopper man fra hustak til hustak og klatrer på stiger og avstatser.

Her er det et kjapt og responsivt tempo som gjør bevegelse til en lek. Særlig fint er det å ha hurtigheten med seg når jaktsekvenser starter opp om man blir spottet av en horde med zombier på nattestid.

Sånn sett er Dying Light 2 et spill som dreier seg om å være i bevegelse. Som regel kjemper man også på nært hold, og det går greit så lenge det ikke er altfor mange fiender i sikte. Da må man kanskje forsøke å finne en mer stille tilnærming til problemet.

Dying Light 2 byr altså på en åpen verden hvor man går fra oppdrag til oppdrag. Noen av gjøremålene er valgfrie, andre er så klart obligatoriske. I kjernen av historien står en erkeskurk og et forskningsprosjekt som absolutt ikke har fulgt noen etisk norm.

I tillegg er hovedpersonen selv på jakt etter sin søster eller å ha blitt separert fra barndommen av.

Langs veien møter man nokså forskjellige personligheter. Man kan deretter ta valg som påvirker historien og spillverden. Interessant nok kan man også spille sammen med en venn på nett. Den som logger seg på den andre spillerens verden – blir med på oppdragene, men får ikke beholde spillprogresjonen utover karakterens utvikling.

Det betyr allikevel at man kan hoppe inn og ut av hverandres spillverdener og se hvordan universet har endret seg og er forskjellig avhengig av valgene som er tatt underveis.

Dying Light 2 byr på spektakulær grafikk, et åpent bymiljø og mye som er verdt å utforske. Spillet dreier seg bokstavelig talt om å oppdage stadig nye skatter som kan veksles inn i ressurser for å bygge nye våpen og andre typer hjelpemidler.

At valgene man tar underveis betyr noe – er også med på å gi større innlevelse i spillet. Man ser bokstavelig talt hvordan fraksjoner og mindre samfunn påvirkes av valgene man tar. Den enes levebrød kan til og med bli den andres undergang.

En del av gjøremålene dreier seg allikevel dels om repetisjon. Man meier ned zombier på zombier kun med menneskelige fiender som avveksling. Samtidig kan man skreddersy egne våpen og velge fremgangsmåte selv. Iblant lønner det seg å snike fremfor å hamre løs på en uendelig bølge med monstre for eksempel.

Egnethet

Dying Light 2 har fått anbefalt aldersgrense 18 år av PEGI og er merket med vold, ufint språk og kjøp i spill.

PEGI skriver at spillet har fått PEGI 18 år og målgruppen er kun voksne. Videre forklarer PEGI at spillet inneholder grafisk vold og ufin språkbruk.

I tillegg vurderer PEGI at spillet inneholder scener som viser avkapping av kroppsdeler fra nært hold. Også blod og gørr i detaljert form. PEGI påpeker at ordbruken er sterk deriblant bruken av F-ordet.

Når det gjelder kjøpemuligheter forklarer PEGI at man kan kjøpe flere våpen og klær for ekte penger. Spillet viser også et selvmord som kan forhindres dersom spilleren rekker frem i tide.

Etter vår vurdering innehold Dying Light 2 svært grafisk vold. Grafikken er også realistisk. Man kan kappe av hoder, armer og ben på både mennesker og zombier. Dette resulterer som oftest i kraftig blodsprut, hyl og skrik. Spillet er også gjennomgående uhyggelig og skummelt med mørke korridorer og all slags kriker og kroker bebodd av monstre.

Vanskelighetsgrad:

0 – 15 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

18+ år: Spillet inneholder en grundig opplæring og det er mulig å velge forskjellige vanskelighetsgrader. All tekst og tale er på engelsk. I og med at man må finne ressurser for å lage nye våpen og hjelpemidler – høyner også dette vanskelighetsgraden. I starten kan også knappekombinasjonene være noe kompliserte, men man lærer seg det etter hvert.

Trailer (obs – sterke scener):