FIFA 18

PlayStation 4/PlayStation 3/Xbox One/Xbox 360/Windows, anbefales fra syv år.

FIFA er desidert det beste og mest populære fotballspillet på markedet. Men årets utgave byr kun på minimale endringer fra forrige spill. FIFA anbefales fra syv år.

Vår anmeldelse på YouTube:

FIFA handler om ren fotballglede og gjenspeiler sporten på et svært realistisk nivå. Med ekte spillernavn, ligaer fra hele verden og troverdige, dataanimerte utgaver av fotballspillere, gir dette et dypdykk i sportens kjerne.

Spillet kommer med årlige oppdateringer, og i de forrige utgivelsene fikk man merkbare endringer som tillegg av damelandslag og «The Journey», som er en filmatisk vri der man følger en fotballspiller fra amatørstadiet og til profesjonelt nivå. For ikke å nevne at hele spillmotoren ble endret, noe som ga grafikken en ny dimensjon.

FIFA 18 derimot, kommer med små og lite merkbare endringer. Publikum er noe mer synlig i kamerasekvenser når ballen ikke er i spill, og grafikken som viser kampinformasjon har blitt modernisert. Spilleranimasjonene skal også ha blitt bedre og mer realistiske, muligheter for taktiske beslutninger oppgradert, samt en forsterking av det visuelle som skjer utenfor banen. I tillegg kan man nå delta i interaktive forhandlinger om kjøp og lån av spillere.

Men alt i alt er det ingen revolusjonerende endringer, og i «The Journey» følger man fortsatt Alex Hunter sine opp- og nedturer i eventyret som profesjonell fotballspiller. Nå går også ferden til Brasil og ulike steder i Europa.

Men det betyr ikke at FIFA 18 er et dårlig spill, tvert imot, FIFA har aldri vært så realistisk og innholdsrikt som nå. Og kanskje er det en fordel at endringene ikke er så store, i og med at spillmekanikken er helt topp som den er. Det er jo med god grunn at FIFA er et av de mest solgte spillene i verden.

Et levende publikum som reagerer på dine valg på banen, enten de roper ekstatisk når spissen nærmer seg mål, eller via buing hvis du tar en hard takling eller når du haler ut tiden før kampslutt. Det må sies at det er en helt egen opplevelse å skåre mål når tusenvis av fans heier og feirer i glede.

Kommentatorene er også suverene, og følger med og gjenspeiler det du gjør ute på banen. De har en utmerket dynamikk, og gir nyttig informasjon om nøkkelspillere på banen. Med infografikk, nydelige stadion- og gressmatter og levende kameraperspektiver, oppleves dette ganske nært opp mot en ekte fotballkamp.

Det finnes også flere måter å spille FIFA på. I «Ultimate team» bygger man sitt eget lag fra bunnen av, og man spiller mot både datastyrte lag og andre personer på nett. Spillerne på laget fungerer på samme måte som fotballkort, der man kan skaffe seg nye spillere til laget sitt. Man kan også søke etter og by på spillere i overgangsmarkedet. I Ultimate team starter man i nedre divisjon og jobber seg oppover. Dette er en av de mest populære måtene å spille FIFA på.

Man kan også spille karriere, enten som manager for et fotballag, eller som fotballspiller. I «manager» tar man kontroll over ønsket klubb og styrer spillerstallen og taktikk. Man må også ta hånd om ulike økonomiske beslutninger, samt forsøke å nå ulike målsettinger. I spillerkarriere begynner man som et ungt talent og jobber seg oppover som profesjonell fotballspiller.

Det er også mulig å opprette egne turneringer, eller spille gjennom forhåndslagde turneringer. Det finnes 50 å velge fra, med alt fra Premier League i England til Eliteserien i Norge.

Man kan også konkurrere i sesonger på nett, eller spille på lag eller mot venner. FIFA passer også utmerket som et spill der flere kan delta på samme skjerm.

Det er altså mye å gjøre i FIFA – med et innhold som vil gi utallige timer med underholdning. En kan også lage sin egen spiller og angi utseende og navn, eller delta i ulike ferdighetsspill.

Men FIFA skinner mest ute på gressflaten. Spillet flyter godt og alle de ulike spillerne reagerer ulikt avhengig av ferdighetsnivå. Møte med ballen, eller kollisjon mellom spillere virker realistisk, slik at det er mye liv og personlighet ute på banen.

FIFA er utrolig underholdende, samtidig som det er utfordrende. Det tar tid å mestre posisjonene, og det er noe helt annet å spille i forsvar kontra angrep. Må man lære ulike tastekombinasjoner, enten det er gjennombruddspasninger eller innlegg, blokkering eller det å kalle på en medspiller for å stoppe et angrep. For ikke å nevne muligheten til å justere taktikk helt ned til detaljnivå.

Dette fotballspillet er gøy på egenhånd og i ulike karrieremodus, men enda mer engasjerende når man konkurrerer mot venner. Et nervepirrende oppgjør kan likeså godt ende opp i tårer som gledeshyl, avhengig av om lykken er med deg eller ei.

FIFA 18

Sjanger: Sport
Språk: Engelsk
Utvikler Electronic Arts, EA Sports
Utgiver: Electronic Arts, EA Sports

Egnethet

FIFA 18 har fått PEGI angitt til tre år, altså den laveste aldersanbefalingen. Vi velger allikevel å anbefale spillet fra syv år på grunn av vanskelighetsgrad. Det er mye menynavigering og knappekombinasjoner som må læres.

Men utenom det er det ikke noe innhold i spillet som tilsier at yngre barn ikke kan spille FIFA.

Foreldre bør være oppmerksom på mulighetene til å handle i spillet for ekte penger. I «Ultimate team» kan man kjøpe pakker med fotballspillere, og dette er delt inn i bronsepakker, sølvpakker og gullpakker. Man kan kjøpe disse kortpakkene for virtuelle penger (mynter) som man tjener opp ved å få fremgang i spillet, eller så kan man bruke ekte penger og kjøpe «FIFA points». Det er ikke mulig å vite hvilke fotballspillere man får når man kjøper kortpakker, så utfallet er hemmelig.

De virkelig berømte fotballheltene er svært sjeldne og dukker opp tilfeldig i kortpakker. Så man kan i praksis bruke tusenvis av kroner på å kjøpe kortpakker, uten at Messi eller Ronaldo dukker opp av den grunn.

Det kan bli fristende å bruke ekte penger i «Ultimate team», da dette gir fordeler i spillet, samt rask tilgang til heltene i sporten. Man kan spille og få fremgang og belønninger uten å bruke ekte penger, men dette er svært tidkrevende. Ekte penger fungerer dermed som en snarvei. Og alt det man oppnår i denne utgaven av FIFA, går i null når man kjøper neste utgave av spillet. Så det blir en stadig rundans for å få tak i drømmelaget sitt.

FIFA 18 har for øvrig mye innhold for de som vil spille «ordinære» modus på nett, eller sammen med venner. Dette er en god måte for barn og unge til å bli kjent med sporten, fotballregler, taktikk, spiller- og lag navn, og andre aspekter av fotballverden, både på og utenfor banen. I karrieremodus kan man lære mer om hva som må til for å skape et godt lag.

Spillet inneholder også mye regning med tolking av tabeller, økonomihåndtering, spiller- og lagstatistikk, tidtaking og mer.

Vanskelighetsgrad:

3-6 år: Kan bli for vanskelig for de aller yngste.

7-11 år: Spillet anbefales for denne aldersgruppen. Man kan justere vanskelighetsgrad på motstanderen, slik at utfordringen tilpasser seg ditt nivå. Spillet har også en opplæringssekvens og ulike treningsmodus som finjusterer ferdighetene dine i forsvar, midtbane og angrep. Og man kan skru på hjelpemidler som pasninghjelp, skuddhjelp og mer.

12-15 år: Spillet vil også være utfordrende for eldre barn og unge. Man kan øke vanskelighetsgrad på motstanderen, og på internett vil man stadig kunne møte spillere med ulik ferdighetsnivå.

16+: Spillet vil også kunne by på fotballglede for eldre ungdom og voksne.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser