Gotham Knights

PC/Xbox Series S og X/Playstation 5. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 16 år av PEGI (vold, kjøp).

ANMELDELSE: Fire helter tar til scenen i Gotham City etter at Batman er død. Dette i et spill som byr på action, heltemot og en by som man kan utforske på bakke- og høydenivå. Samtidig har spillet fått 16-årsgrense og viser realistisk vold.

Etter Batmans død er storbyen Gotham City etterlatt i kaos og bråk. Fire av den sortkleddes læregutter (og jente) må trå til for å kjempe mot kriminalitet. Nightwing, Batgirl, Robin og Red Hood tar derfor rollen som Gotham Knights. Helter som står opp mot ulovligheter.

Kriminalitet og korrupsjon brenner gjennom byens hjerte. Og  organisasjoner reiser seg til topps for å herje i byen som aldri før. I spillet kan man derfor velge helten man ønsker og gjøre sitt for å få gatene trygge igjen. Dette kan man gjøre på egenhånd, eller så kan man invitere enn venn i samarbeidsmodus på nett.

Gotham Knights

Format: PC/Xbox Series S og X/Playstation 5
Sjanger: Action
Utvikler: Warner Bros. Interactive Entertainment
Utgiver: Warner Bros. Interactive Entertainment

Gotham Knights er altså et actionspill sett fra tredjepersonsperspektiv. Spillverdenen er åpen og kan utforskes etter eget ønske. Gotham City minner om en slags mørkere og dystrere versjon av New York hvor de kriminelle herjer nokså fritt. Politiet klarer rett og slett ikke å holde tritt med skurkene.

I hovedrollene har man altså fire superhelter som alle har ulik stil og ferdigheter.

Jason Todd (Red Hood) som eksempel, er sterk og behersker både kampsport og våpen nokså godt. Han er også en rekke teknologiske grep til hjelp. Tim Drake (Robin) har en spesiell stav til rådighet og er i tillegg god til å snike seg omkring.

Barbara Gordon (Batgirl) er dyktig på kickboxing, capoeira og jiu-jitsu. Hun har en batong og kan hacke seg gjennom teknologiske duppeditter. Så har man Dick Grayson (Nightwing) som har to batonger til hjelp og akrobatiske ferdigheter.

Det er altså fire helter på menyen som alle har en unik fremtreden når de kjemper mot fiender.

I skurkerollen har man blant annet den hemmelige organisasjonen «Court of owls». En mystisk gruppe som har styrt Gotham i det skjulte siden byen ble grunnlagt. Ellers finner man på menyen ikoniske figurer som Mr. Freeze, Clayface og Harley Quinn.

Kjente skurker for de som har spilt Batman-serien tidligere.

Alt i alt er det et spennende karaktergalleri både på skurke- og helteserien. I ekte DC-stil har alle figurene en forhistorie og et motiv til hvorfor de er blitt som de er. Så for de som vil ha et dypdykk i Batman-universet er dette et spill som byr på nettopp mer av det.

Spillet starter i det små med en opplæring og presentasjon av karakterene. Begravelsen til Bruce Way (Batman) er en trist affære ettersom det er en kjent superhelt fra filmen- og spillenes verden som er død.

Man blir så introdusert til en rekke sidekarakterer, som detektiven Montoya og Talia al Ghul, tidlig i spillet. Deretter får man en opplæring og blir introdusert til basen til heltegalleriet. Et klokketårn fylt med datamaskiner og all slags spennende duppeditter.

Dette er stedet hvor man veksler mellom karakterene man ønsker å spille som, samler bevis mot forbryterne, oppgraderer spillfigurene og lager nye våpen, samt steder der små dialogsekvenser foregår mellom karakterene.

Innimellom hovedoppdragene kan man patruljere Gotham på jakt etter skurker. Her kan det være typer som forsøker å bryte seg inn i biler, bygninger eller som plager sivile i byen. Ved å slå ut disse en etter en, kan man også avhøre enkelte for å avdekke større operasjoner og sidehistorier.

Til hjelp kan man kjøre rundt i en høyteknologisk (og nokså stilig) motorsykkel. Eller så kan man bruke en krok med tau for å dra seg opp til hustak og diverse høyder. Dette minner om Spider-man-spillene og Arkham-serien.

Fiender kan overvinnes en etter en med snikangrep, eller så kan man gå løs på flere grupper samtidig. Over tid utvikles spillfiguren og blir sterkere. Men det gjelder å angripe en om gangen, samtidig som man må dukke unna angrep enten det er skurker som kaster granater, skyter med gevær eller går løs med balltre for eksempel.

Kampsystemet er helt ok, men mangler flyten til Spider-Man og Arkham-serien for eksempel. Selve brukersnittet er ikke like intuitivt heller, og det kan hende at man tråkker over en avsats og faller ned på skurkene, når man egentlig tenkte å undersøke kampscenen fra høyden.

Og ja, man kan slenge seg fra høyde til høyde. Men det er ikke alltid like lett å være nøyaktig på akkurat hvor man vil plassere seg enten det er en lyktestolpe, et skilt eller en statue for eksempel. Kroken, siktemuligheten og der man faktisk kan skjule seg – er ikke like tilgjengelig.

Det samme kan sies om kampsekvensene som er litt «kjedelige» rett og slett. De er helt ok, men det er en slags treghet som henger igjen, og litt kjedelige animasjoner. Man kan veksle mellom lette og tunge angrep, avstandsangrep og det å dukke unna fiendtlig skyts.

Ofte fungerer denne oppskriften i spill, men det blir litt saktegående og kjedelig akkurat her.

Noe av det artigere med spillet er detektivarbeidet. For eksempel om man skal låse opp døren til et hemmelig labaratorium, må man finne en kode i omgivelsene og trekke tråder mellom potensiell kode som finnes på en lapp, en filmplakat eller en kalender.

Det kan hende man klarer det, eller så må man lete litt mer etter spor i omgivelsene.

Selve hovedhistorien er interessant. Omgivelsene er også godt gjengitt enten det er politiets hovedkvarter eller en skole med korridorer, interiør, lyseffekter og andre detaljer. Spillet ser absolutt pent ut selv om det ikke kjører så sømløst som man skulle ønske med tanke på animasjoner.

Gotham Knights har mye bra for seg og gir spilleren en mulighet til å dykke ned i mørke bakgater og mytologi i denne dystre byen. Med interessante karakterer på både helte- og skurke siden er det nok å oppdage for de som liker superhelt-serien.

Grafikken er også god, selv om animasjonene er litt trege iblant. Heller ikke slåsskampene (som det er mange av) flyter så godt som de burde. Og i blant når man forsøker å snike seg i høyden for å eliminere en skurk om gangen, kan man plutselig falle ned ved uhell og bli oppdaget. I tillegg er det ikke like intuitivt å flytte seg fra sted til sted.

Det mangler en liten polering som hadde gitt langt bedre spillmekanikk dessverre.

Alle foto: Warner Bros. Interactive Entertainment

Egnethet

Gotham Knights har fått anbefalt aldersgrense 16 år fra PEGI og er merket med vold og kjøp.

PEGI begrunner aldersgrensen med at spillet har sterke voldsskildringer. Videre forklarer PEGI at det er sterk og realistisk vold mot menneskapninger som blir slått tilbake med slag og våpen. Det er ikke blod når man slåss. En spillfigur blir banket opp under avhør.

Volden er realistisk og inneholder nærkamp og avsluttende grep mot fiender.

Spillet inneholder ikke gørr, men scener med blod og røff vold. Allerede ved oppstart er det filmer som viser blod og skader på spillfigurer. I spillet blir det brukt våpen og kampsport, deriblant pistoler, balltre og andre gjenstander.

I tillegg er det referanser til bruk av alkohol og rusmidler og noe ufint språk.

Samtidig er det på heltenes side man kjemper. Og skurkene blir i all hovedsak etterlatt bevisstløse, ikke døde.

Merk at det også er nettspill. Man kan velge at andre spillere ikke skal få hoppe inn i eget spill uinvitert.

Vanskelighetsgrad:

16+ år: Spillet er overkommelig for de som er kjent med action spill sett fra tredjepersonsperspektiv. Man kan velge mellom fire vanskelighetsgrader og det er opplæringer, tips og hint underveis. For de som vil ha enda flere utfordringer kan man utføre sideoppdrag, lete etter skatter og fullføre bonusmål på de forskjellige oppdragene. For eksempel det å ikke bli oppdaget i det hele tatt av skurkene.

Spilltrailer (obs – 16-årsgrense):

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser