Minecraft: Story Mode

Eventyr, Android/iOS/Windows/Mac OS X/Xbox 360/Xbox One/PlayStation 3/PlayStation 4, anbefales fra tolv år

Dette nye Minecraft-spillet er et noe tynt, men likevel bra historiedrevet spill i flere episoder. Spillet krever gode engelskkunnskaper og anbefales fra tolv år.

Du er Jesse, jente eller gutt, i en helt alminnelig vennegjeng som må redde verden når det oppstår en global katastrofe. De fire legendene, som tidligere bekjempet den fryktede Ender Dragon. Kan de hjelpe?

Minecraft: Story Mode er et historiedrevet spill laget av Mojang AB i samarbeid med Telltale Games, basert på det svært populære sandkassespillet Minecraft.

Telltale Games er kjent for sine dypt engasjerende spillserier, der valgene man tar får konsekvenser for historien. Merk at det ikke er kreativ bygging med i spillet, men derimot en regissert historiedrevet opplevelse.

Historien regnes ikke som en hovedhistorie til Minecraft. Vi møter på en ny original historie med nye karakterer i kjente omgivelser. Denne formidles på en god måte, med bra stil, stemmeskuespill og animasjon. Musikken lager også en del stemning.

Men spillet har ikke så mye å by på som et spill. Det har «billige» reaksjons-sekvenser, og det er få muligheter til å utforske ting rundt seg. Produksjonen er bra, men den er ofte litt tynn. Men med litt humor og spenning spillet byr på nok til å treffe et lett underholdt yngre publikum, som er en tydelig målgruppe.

Minecraft: Story Mode

Sjanger: Eventyr
Språk: Engelsk
Utvikler: Telltale Games
Utgiver: Telltale Games

Det kjennes godt å få en offisiell Minecraft-produksjon etter noen år med tonnevis av YouTube-videoer (Story Mode har også allerede blitt populært for Let’s Play-ere på YouTube). Grafikken har sin sjarm, og utviklerne viser at det ligger potensiale i Minecraft-universet.

Spilleren blir også utfordret til å ta noen vanskelige valg, der man må velge side. Noe av det føles som unødvendig drama, men samtidig utfordrer det spilleren til å overveie viktige valg.

Det kreves en viss engelskkunnskap for å kunne svare innen reaksjonstiden. Replikk-valgmulighetene er heller ikke alltid det karakteren kommer til å si. Da føler man seg lett misfornøyd med valgene.

Spillet oppnår jo en slags holdbarhet ved at valgene får konsekvenser. Det er begrenset hvor mye, men det gjenstår å se hva episode 4 og 5 kommer med. Det var på tide med noe nytt offisielt Minecraft-innhold – for det ser ut til å ha potensiale. Anbefales fra 12 år.

Barnevennlighet:

I løpet av spillet møter man en rekke etiske problemstillinger. Noen av disse innebærer avgjørelser om å utelate noen, være slem og å holde på en annens hemmelighet som kanskje bare gjør ting verre. Noen ganger kan man ikke vise motvilje mot at en annen skal stjele en ting eller at man må kjempe mot en bestemt motstander. Det handler også om tillit, og det å ta parti, samtidig som karakterene ikke alltid har klare mål for sine handlinger. Dette er til dels dyp tematikk, og for noen barn kan det være litt for avansert til å forstå. Men for noen vil det være nyttig å reflektere over.

Det som kanskje er et minus er at det kreves gode engelskkunnskaper for å lese, høre og forstå spillet. Men mange barn er gode i engelsk, og da vil ikke dette være et problem.

Spillet har noen skumle situasjoner, for eksempel der en Enderman bøyer seg over deg, eller at du kjemper mot zombier, skjeletter og edderkopper. Dette er skummelt, men grafikk og den særegne Minecraft-stilen demper skrekk-faktoren betydelig. Spillet har aldersanbefaling tolv år, og er helt uproblematisk for denne aldersgruppen. Selv for litt yngre barn skal det gå greit å spille, men da gjerne med en voksen som kan forklare, oversette og passe på når det blir skummelt.

Ifølge PEGI inneholder spillet ufint språk, og det kommer mest av ”F-bomb” (referanse til f-ordet), som er forkortet Formidi-bomb. Ellers er det ikke annet enn litt opphetet krangel mellom karakterene av og til.

Vanskelighetsgrad:

3–11 år: Under aldersgrensen

12+: Det krever at en kan nok engelsk. Ellers skal det gå fint å komme seg gjennom spillet.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser