Project Cars 2

PlayStation 4/Xbox One/Windows, anbefales fra syv år.

Project Cars 2 handler om en lidenskap for biler, vei og fart, og er kanskje den mest komplette kjøreopplevelsen per dags dato. Anbefales fra syv år.

Sola skinner, vinden suser og du dundrer fremover i flere hundre kilometer i timen. Project Cars 2 setter deg i førersetet til noen av de mektigste bilene som finnes, og dette spillet handler om ren kjøreglede, og spillet formidler en lidenskap for biler.

Med 180 kjøretøy er det mange ulike farkoster du skal mestre. Her er det Formula 1, rally, superbiler, retrobiler, pick-up og kart. Alle kategoriene med kjøretøy virker ulikt på veibanen, og krever tid og utprøving for at du skal mestre dem. Så Project Cars 2 dekker en hel bredde når det gjelder kjøretøy, men uten at dette svekker den helhetlige kvaliteten.

Bilene er utrolig vakre, enten man nyter dem utenfra eller på innsiden. I spillet kan man endre perspektiv, og sett innenfra kan man se alt av instrumenter, ratt og speil gjengitt og detaljert. Det samme gjelder på bilens utside, og grafikken er til og med så nøye at man kan se regndråper, snø og skitt på bilen. Solskinn reflekterer også, og omgivelsene speiler seg i bilen når man kjører under broer og lignende. Dette er nyanser som gjør at hovedpersonen, nemlig bilen, skinner fra sitt beste.

Det er også mulig å studere kjøretøyene enda nærmere inne på «showroom». Her får man full kontroll over kameraet, og ute på veibanen kan man også pause spillet og bevege et kamera etter eget ønske og knipse bilder av bilen og omgivelsene.

Men hva med stedene som man kjører billøp på? Her finnes det 60 baner som man kan bryne seg på, og det er et imponerende utvalg i forhold til ethvert bilspill man måtte sammenligne med. Her er det alt fra landevei, til rallybaner og bymiljø, og banene finnes i virkeligheten. Omgivelsene inneholder også mye forskjellig med trær, fjell, fugler, himmel, vann, veiskilt og mer. Grafikken kunne ha vært enda bedre når det gjelder miljøet rundt deg, men heldigvis er bilene lekre i det minste.

Banene man kjører på er utfordrende og har alle ulike egenskaper og utforming som man må være oppmerksom på. Da gjelder det å se og tolke kartet før start, og ellers, kjøre mange øverunder slik at man blir kjent med veibanen. Man kan fint legge opp til å kjøre øverunder, kvalifikasjonsrunder og så selve billøpet. På den måten, går man gjennom prosessen på samme måte som profesjonelle sjåfører.

Og det er fullt mulig å ta bilene ut på alle banene, så hvis du vil gyve løs med en formula 1 på en grusete rallyvei, så er det mulig.

Så er det mulig å skreddersy kjøreopplevelsen etter eget ønske. I «custom race» kan man lage egne billøp. Her kan man velge antall runder på en gitt bane, og værforhold. Skal det være dynamisk, slik at været endrer seg, eller skal man velge en bestemt type? Spekteret går fra solskinn, til regn, tåke, snø og full storm. Og dette endrer bilens kjøreegenskaper og grep. Til og med en bil som kjører utenfor kjørefeltet, kan dra med seg gress og jord som gjør veibanen glatt. Tåke og regn hindrer sikt, og is eller regn påvirker bilens grep på veien.

Hvis du er av typen som ønsker å bryne deg på pit-strategier og tekniske detaljer på bilen, så er det absolutt mulig. Ned til minste detalj, kan man justere bilens vekt, dempere, bremser, lufttrykk i dekkene og mer. Dette kan gjøres manuelt, noe som er ganske avansert, eller via en datastyrt hjelper som stiller deg spørsmål og justerer bilen deretter. Uansett er det et stort pluss at man kan gå inn på bilene i detaljnivå for å påvirke hvordan de tar seg ut på banen i praksis.

I tillegg gjelder det å planlegge godt pit-stop, særlig i lange løp. Skal man bytte hjul etter endrede værforhold, fylle på bensin, reparere skader? Valget er ditt.

Det finnes også flere modus i spillet. I «karriere» lager man sin egen sjåfør. Her kan man kjøre i en av fem kategorier med biltyper, «open wheels, GT, prototypes, rallycross og touring cars». Først velger man en bil, så signerer man kontrakt med et lag, og jobber seg oppover i hierarkiet. Det er også mulig å hoppe mellom kategori/biltype etter hvert.

Ellers er det mulig å spille på nett mot andre, eller enkeltstående løp på egenhånd. Det er også mulig å justere hvilke regler som skal gjelde, for eksempel straff for kollisjoner eller ei, og om man må slippe biler forbi eller ikke. Dessverre er det ingen mulighet til å spille flere på samme skjerm.

Project Cars 2 er et nydelig spill for alle som er bilinteresserte. Her kjører man vakre doninger på tvers av spennende og varierte steder. Enten det er utsikten ved fjellet Fuji, eller bruer og daler i Skottland, så er det mye å se på. Lydsporet er også solid der bilmotorer høres realistiske ut. Her kommer hver eneste hestekraft til nytte.

Dette bilspillet er en type simulator som gjengir en realistisk opplevelse av å kjøre bil i hastighet. Og det gir mye mestring når man utkonkurrerer motstanderen, eller kjemper for å forbedre sin egen tid. For ikke å nevne gleden av å passere andre biler i veibanen, for så å vinne hele seansen. Her er det mange timer med god og utfordrende underholdning.

Project Cars 2

Sjanger: Bilspill
Språk: Engelsk
Utvikler: Slightly Mad Studios
Utgiver: Bandai Namco Entertainment

Egnethet

Project Cars 2 har fått PEGI angitt til tre år, altså den laveste aldersanbefalingen.

Vi velger allikevel å anbefale spillet fra syv år, på grunn av at spillet bærer preg av realisme og simulator, og kan være vanskelig å håndtere for en yngre aldersgruppe. Det er allikevel ikke noe innhold som ikke egner seg for barn fra tre år.

Biler kolliderer i spillet, vindusruter kan knuse, hjul falle av og biler bli totalvraket. Dette svekker også bilens kjøreegenskaper. Man kan eventuelt skru av dette helt slik at bilene ikke lenger tar skade.

Det er ikke muligheter for å bruke ekte penger i Project Cars 2, men man kan kjøpe ulike utgaver av spillet som koster mer.

Project Cars 2 inneholder også mange regnemuligheter. Man kan lese av tid, hastighet på bilen, drivstoff-forbruk, tallmateriale for tekniske egenskaper og mer. Dette er tallforståelse og regning i en meningsfull og praktisk kontekst.

Ellers får man mulighet til et dypdykk i mange ulike typer kjøretøy, gjennom ett og samme spill. Man kan undersøke tekniske detaljer i biler, og bli kjent med ulike bilprodusenter, samt historiske biler og kjøretøy som eksisterer i dag.

Vanskelighetsgrad:

0-2 år: Under aldersanbefaling.

3-6 år: Kan være vanskelig å håndtere for de yngste.

7-11 år: Spillet anbefales for denne aldersgruppen. Man kan justere kjørehjelp som bremseassistanse, veivisning, styrehjelp og mer. Man kan også velge hvor utfordrende de datastyrte motstanderne skal være.

12-15 år: Spillet vil også være utfordrende for eldre barn og unge. Man kan øke hvor utfordrende motstanderne skal være, og eventuelt, justere ned kjørehjelpen.

16+: Spillet vil også by på kjøreglede for ungdom og voksne. Og det er absolutt utfordringer her for denne gruppen også.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser