Snowrunner

Windows/Xbox One/PS4. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense av PEGI fra tre år. Barnevakten anbefaler spillet fra ni år på grunn av vanskelighetsgrad.

Har du det som kreves for å manøvrere digre lastebiler og andre kjøretøy gjennom vanskelig terreng? Barnevakten anbefaler dette spillet fra ni år.

Snowrunner er en helt særegen sjanger. Dette er ikke «menneske mot natur», men heller «bil mot natur». Altså en slags dataspillutgave av en typisk TV-serie fra Discovery der mennesker må håndtere knalltøffe omgivelser.

Konseptet er at man skal frakte gods fra A til Å gjennom skikkelig hardt veiføre. Det kan være gjørme, snø, is, ujevnt terreng og vann av ulik slag.

Oppgaven er langt fra lett og krever tid, presisjon og varsomhet.

Snowrunner

Format: Windows/Xbox One/PS4
Sjanger: Bilspill/simulator
Utvikler: Saber Interactive
Utgiver: Focus Home Interactive

Bilene er så klart stjernene i spillet. Vi snakker her om kraftig maskineri med autentiske navn som «Heavy Duty Caterpillar 745c», «Heavy Pacific P16», «Scout Chevrolet CK1500», og andre titler for de som måtte være bilinteresserte nok til å gjenkjenne navnene.

Det er faktisk hele førti biler å velge fra. For ikke å nevne en hendig pausemeny som formidler interessante fakta om kjøretøyene og denne særegne yrkesretningen.

Kjøretøyene kan også oppgraderes med tilbehør som snorkel som gir evne til å kjøre dypere i vann, kjetting rundt bildekk, også har man en vinsj for de gangene man sitter bom fast. Eller så kan man bytte på alt fra farger til interiør i disse bilene.

Ellers er det ut i en åpen verden med noe vei, og langt mer utemmet villmark. Her kan man kjøre dit man vil på jakt etter nye oppdrag, flotte steder og utsiktspunkt som imponerer. Det er et ganske så massivt kart med variert og vakker natur. I tillegg til syklus med natt og dag og et værsystem.

Fra snødekket landskap til daler med fjell og elver, er dette pent tegnet med nydelig grafikk. Utviklerne har gjort en god jobb med å lage en verden som er interessant. Noe som er viktig fordi kjøringen går ikke alltid fort, så da er det kjekt å titte på trær, små vann, elver og fjell i bakgrunnen.

Det er tre ulike regioner å besøke, og disse er inspirert av Michigan, Alaska og Taymyr (Russland).

I samme stil som i Ubisoft sine spill, leter man opp branntårn. Når man kjører opp til disse, så avdekkes nye steder på kartet med oppdrag og andre interessepunkt. Noe som oppleves som ekstra nyttig fordi her må man faktisk i stor grad finne veien selv.

Oppdragene er varierte men inkluderer blant annet det å levere materialer for å bygge bruer, at man skal redde kjøretøy, reparere rør, fjerne blokkeringer og levere gods og kjøretøy til en destinasjon. Noe som er artig er det at spillverden også endres etter at man fullfører oppdrag, som at en bru blir reparert og stående til neste kjøretur for eksempel.

Med kartet kan man planlegge ruten ved å fysisk tegne opp kjørelinjer. Dette er mer utfordrende enn i andre spill der man bare følger navigasjonslinjer som datamaskinen genererer. Her må man faktisk se an omgivelsene og bane vei selv. Alt dette er med på å øke realisme og innlevelse.

Utviklerne har også hatt fokus på å gjenskape realistisk bevegelse og følelse til vann, snø og gjørme. Selv om man ikke nødvendigvis har prøvd å kjøre i denne type terreng selv, så oppleves det i hvert fall autentisk. De ulike typene overflater kjennes ulikt, vann har strømninger, gjørme fører til at man sklir osv.

Å kjøre rundt omkring er for øvrig langt fra bare «gass og brems». Dette er jo tross alt en simulator med fokus på realisme og fysikk. En egen knapp styrer håndbrekk, firehjulsdrift, girstang og mer. I tillegg har man en egen meny for å styre vinsj, skru av og på motor, skifte kjøretøy og koble til henger.

Man kan altså «manuelt» bytte mellom automatgir, revers og lavt gir. Det tar litt tid å bli vant med, men det er ikke utenfor rekkevidde bare man holder ut en del feil trykk her og der.

Bilene tar også skade om man kjører hensynsløst. Dette kan gå utover motor, girkasse, fjæringer, hjul og mer. Og da blir ferden videre desto mer vanskelig, i tillegg til at mottakeren av lasten blir lite glad om man leverer skadet gods.

Forbruk av drivstoff er en neste bekymring, så det er stadig en avveining om man skal bruke firehjulsdrift (for å komme lettere frem), eller forsøke å stake veien selv, noe som er langt tyngre og man kan i verste fall ende opp med å sitte fast.

Lavt gir er for øvrig et annet hjelpemiddel som gjør at man kjører saktere, men reduserer risikoen for å sitte fast. Ellers er bensinstasjoner strategisk plassert slik at man kan fylle opp tanken ved behov.

Snowrunner er et gjennomført spill. Det virker som om utviklerne har lagt sin sjel i et konsept som er mer eller mindre en nisje. Grafikken er god, spillverden er spennende og realismen er gjennomført slik at kjøringen faktisk blir utfordrende.

Men man må altså tåle en del rolige perioder. Å kjøre gjennom gjørmete veier tar tid. Det samme gjelder snø og is. Selv om det er noe byliv og ordentlige veier, så legger spillet opp til at man må ta de «kjipe» rutene for å komme frem til målet sitt.

Mye av gleden er i de råtøffe maskinene som kjemper hardt mot naturen. Det er en slags følelse av kraft som er større her enn om man bare løper omkring til fots i et spill.

Å høre motoren jobbe, røyk puffe ut fra pipene til en lastebil, eller forskjellen på det å kjøre med eller uten firehjulstrekk – viser at dette her er maskineri som har mye å by på. Det er også mulig å spille flere sammen på nett.

Egnethet

Snowrunner har fått anbefalt aldersgrense 3 år av PEGI. Det er altså ikke noe innhold som tilsier at spillet ikke egner seg fra tre år og oppover.

Vi velger allikevel å anbefale spillet fra ni år på grunn av vanskelighetsgrad. Man kan skille mellom to typer bilspill, der den ene siden fokuserer på fart og moro, og den andre fokuserer på realisme. Så finnes det jo selvsagt mye imellom disse ytterpunktene.

Men Snowrunner forsøker definitivt å være så realistisk som mulig. Man må tenke på drivstofforbruk, skade på kjøretøyene, type terreng og et hav av funksjoner og menyer til hvert kjøretøy.

Det er nettopp det som gjør spillet tiltalende og underholdende (for de som liker realisme), men kan også gjøre spillet utfordrende for yngre barn.

Ellers er det en del å lære om ulike kjøretøy, typer terreng, lesing og tolking av kart og transport.

Vanskelighetsgrad:

0-2 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

3-8 år: Kan være utfordrende for barn i denne aldersgruppen. Det er mye å tenke på, flere menyer å holde styr på og kontrollene kan være kompliserte.

9-11 år: Anbefales for denne aldersgruppen. Her kan man hoppe inn i førersetet til knalltøffe kjøretøy og lære å mestre disse. Det er mye å lære og mye å gjøre med en læringskurve som er ganske så bratt. I starten får man en enkel opplæring, men mye må man finne ut av selv.

12-15 år: Anbefales for denne aldersgruppen. Her kan man utforske vilt og utemmet terreng med tøffe kjøretøy og flott grafikk. Læringskurvene er bratt, men det er en opplæring i starten av spillet som lærer bort det grunnleggende.

16+: Spillet kan også gi utfordringer for ungdom og voksne.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

Bli medlem av Barnevakten