The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Nintendo Switch. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense fra 12 år av PEGI (vold).

ANMELDELSE: Nintendos siste eventyr er større, vakrere og mer kreativt enn noen gang. Her kan man utforske Hyrule i all slags høyder og bekjempe en mystisk ondskap som brer seg i landet.

Zelda-spillene er uten tvil et av Nintendos store flaggskip. Og nå fem år etter Breath of the Wild, er oppfølgeren på plass. Vi følger igjen Link på hans eventyr for å bekjempe ondskap og reise for å redde prinsesse Zelda fra fare.

Samtidig er Tears of the Kingdom større, vakrere og mer kreativt enn noen gang. Dette er rett og slett et av de aller beste spillene som man kan kjøpe på Nintendo Switch-konsollen – og spillet vil kunne gå rett i historiebøkene som en øyeblikkelig klassiker.

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Format: Nintendo Switch
Sjanger: Action
Utvikler: Nintendo
Utgiver: Nintendo/Bergsala AS

Introduksjonen til spillet starter der Breath of the Wild ble avsluttet. Link og prinsesse Zelda utforsker noen grotter som stammer fra en gammel sivilisasjon. I prosessen vekkes en eldgammel ondskap.

Som følge av dette blir hele Hyrule forvandlet. Deler av landet flyter opp som svevende øylandskap i himmelen. I tillegg dukker det opp et massivt underjordisk område med mørk magi og mørklagte korridorer.

Zelda og Link blir kastet utfor et stup. I denne prosessen blir Link hentet tilbake til et mystisk landskap, men han må ut på en reise for å finne prinsesse Zelda igjen.

Enten man er helt ny eller trofast tilhenger – vil Tears of the Kingdom by på store eventyr. Man får en forsiktig introduksjon til spillet og spillmekanikken med en grunnleggende opplæring. Hele seansen starter i et landskap som ligger på himmel-nivå.

Her får man et mindre område å bevege seg rundt på. Dette landskapet fungerer også helt utmerket som treningsområde hvor Link får lære alt det grunnleggende som må til for å overleve i villmarken.

Blant annet lærer man kampbevegelser, manipulering av omgivelsene, temperatur og bekledning og mye mer.

Tears of the Kingdom er en fantastisk villmarksopplevelse. Man har et utrolig stort område som man kan bevege seg i. Nå kan man bevege seg blant vakre øylandskap som svever i luften, på bakkenivå i Hyrule og blant underjordiske grottesystemer.

Det er et massivt område som man kan utforske som samtidig er vakkert og variert. Her snakker vi om vann, fjell, landsbyer, skoger og gresskledde sletter. Ikke bare ensformig fyllmasse med andre ord.

Nintendo Switch-konsollen pumper ut kraft og skjønnhet. Man kan nyte soloppganger og solnedganger i horisonten, fugler og rever som plutselig farter forbi, vann og fossefall – i tillegg til så mye mer enten det er variasjon i døgn og vinter og sommerlandskap.

Hyrule kan utforskes på hesteryggen, men også blant et hav av nye konstruksjonsmuligheter. I spillet kan man med nyskaffede evner kombinere materialer og lage forskjellige konstruksjoner. Her kommer spillets superkreative side inn.

Hugger man noen trær og kobler tømmerstokkene sammen, kan man lage en bro for å nå over et stup. Eventuelt kan noen tømmerstokker settes sammen ilag med et seil, så har man en velfungerende båt som gjør det mulig å passere over vann.

Man kan til og med lage enkle kjøretøy med hjul, seil og motorkraft. I spillet har man blant annet en ny type energi som kan gi kraft til vifter og andre mekanismer slik at man kan skape fremdrift.

Og dette her gir noen helt unike og spennende muligheter til å reise rundt i landskapet på. I tillegg får man en god dose med nye muligheter til å nå områder som ellers hadde vært utilgjengelige. Man kan for eksempel lage en stige ved å koble flere tømmerstokker sammen, eller et stillas ved å koble plater oppå fire, stående planker.

Mulighetene er mange, ikke bare til å leke med praktiske løsninger, men også til å utforske design og kreativitet.

Link har også flere, unike krefter til hjelp. Blant annet en evne til å reise opp og gjennom hindringer som ikke er så altfor høyt oppe. I tillegg er det en egen funksjon for å trekke tiden tilbake på forskjellige mekanismer.

Dersom en tømmerstokk føres ned en elv, kan man bruke denne evnen for å få den til å kjøre oppover elven igjen. Her får man noen praktiske muligheter til å løse en rekke logiske hindringer.

Ellers kan man koble flere gjenstander sammen. En pinne kan kobles med en stein slik at man får større slagkraft. Ellers kan man koble et sverd til et skjold – eller hva det måtte være. Med evnen kan man utforske utallige kombinasjoner og koble våpendeler sammen slik at de blir sterkere og med nye funksjoner.

Hyrule er fortsatt et spennende og eventyrlig sted å utforske. Landskapet er fullt av magi og all slags opplevelser. I den ene enden utforsker man helligdommer som byr på logiske hindringer som skal løses.

Andre ganger derimot kjemper man mot all slags vesener på veien og besøker landsbyer på jakt etter oppdrag og ressurser.

Spillet byr på en hel haug med karakterer som man kan møte på. Det er mye tekst og dialog i spillet, noe tale. Og i tillegg til hovedoppdraget som er å møte på ondskapen og finne Zelda, kan man også påta seg valgfrie sideoppdrag.

Utover det kan man også lete etter skatter og ressurser i villmarken.

Her må man bruke omgivelsene til hjelp. Hugger man trær får man tømmer som kan gjøres om til kvister. Med flint kan man deretter starte et bål. I omgivelsene finner man også forskjellige ressurser som sopp, epler og dyr og fisk som man kan jakte på etter mat.

Dette kan man steke ved en bålpanne og ved å kombinere forskjellige ingredienser med matrettene- får man utvunnet unike egenskaper. Som eksempel kan man lage matretter som øker spillfigurens helse, stamina og motstandsdyktighet mot kulde.

Man kan nesten skrive et lite leksikon om alle mulighetene man har til å eksperimentere med sammensetninger av våpen, matretter og annet i Tears of the Kingdom.

Kampsystemet er utover det solid. Man har et stort lager av sverd, øks, buer og skjold til disposisjon. Ved å holde inne venstre, bakre knapp kan man låse kameraperspektivet på en fiende om gangen. Deretter er det fort gjort å smette unna et angrep. Er man nøye kan man time dette med et motangrep.

Utover det kan man kombinere piler med forskjellige gjenstander som man har samlet inn. Et flaggermusøye gjør at pilen ser og sikter seg inn automatisk på skurkene. Andre egenskaper gjør at pilen sprenger når den treffer målet sitt.

Det er rett og slett et vanvittig stort rom for å skape sitt eget utstyr og våpen med muligheten til å koble sammen flere gjenstander. Tears of the Kingdom byr derfor på en skreddersydd mulighet for å løse den oppgaven man har satt for seg.

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom er større, vakrere og mer kreativt enn noen gang. Forgjengeren var allerede et solid tillegg på spillfronten, og Tears of the Kingdom bygger på samme premiss – men legger til enda flere godsaker.

For det første er landskapet større i omgang. Samtidig er det ikke kjedelig å saumfare landeveiene. Tvert imot har Nintendo skapt et rikt og variert univers hvor man i praksis ønsker å se mest mulig for å finne skatter og nyte digital natur.

Kanskje dukker det opp en ny skapning som man ikke har sett før. Eller en helligdom som man kan utforske, eller en skatt som venter i skjul. Plutselig ser man en rev som løper forbi eller et tre som plutselig drar opp røttene og begynner å jage etter spilleren.

Det er den slags magi og eventyr som gjør Tears of the Kingdom til en unik opplevelse som aldri slutter å overraske.

Så er det alle mulighetene man har til å sette sitt eget preg på tilværelsen. Man kan lage en kjerre, en bru eller fly av materialene man har til gode. Her spiller fysikken inn og man vil møte på vind, vann, fallhøyder og mye mer.

Det er rett og slett som oftest flere muligheter til å løse et problem – og det oppfordrer unge spillere til tenke utenfor boksen når man skal løse forskjellige oppgaver.

Grafikken er for øvrig fenomenal – og selv om Switch-konsollen aldri har vært noen kraftpakke, viser Nintendo her at man kan skape spillkunst og flotte, levende bilder kombinert med nydelig musikk – i en pakke som treffer rett på sansene.

Her ligger det rett og slett mange timer med utforsking, historiefortelling og kos for både øyne og ører.

Alle foto: Nintendo

Egnethet:

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom har fått anbefalt aldersgrense 12 år av PEGI og er merket med vold.

PEGI påpeker at spillet inneholder lite realistisk vold mot menneske- og dyrefigurer. PEGI skriver at man kan slåss med håndvåpen, prosjektiler, eksplosiver og magiske evner. Reaksjonene på volden er urealistisk og uten blod og skader, påpeker PEGI. Lysglimt og magiske effekter blir vist når spillfigurer blir truffet, deretter faller de på bakken og fordufter i en røyksky. Når hovedpersonen blir overvunnet, faller han uten synlige skader.

Her er det også verdt å nevne at selve introscenen kan fremstå som skummel med et mumie-lignende monster som vekkes til live. Han beveger seg stakatisk og med skumle øyne. Dette kan være ekkelt for yngre spillere. I tillegg er det steder i spillet med mørke og hvor skjermen blir mørkere der man blir jaget av diverse monstre.

Utover det kjemper Link mot feer, trollskapninger og andre typer monstre. Link kan også jakte på dyr med bue slik at de blir gjort om til kjøtt.

Hovedpersonen selv er en helt som kjemper mot ondskap. Han hjelper andre på sin vei og viser stort heltemot i møte med ondskap.

Vanskelighetsgrad:

0 – 11 år: Under aldersmerking fra PEGI.

12 – 15 år: Tears of the Kingdom er relativt enkelt å komme i gang med, men kan være noe omfattende å sette seg inn i for nye spillere. Man får bryne seg på et massivt landskap og må forholde seg  til et bredt utvalg av våpen, eliksirer, matretter og evner for å reise rundt i spillverdenen på. Dette gir stort rom for kreativitet og tilpasning, og vil for noen oppleves som frihet, men kanskje andre litt overveldende også. I starten av spillet får man et begrenset område å bevege seg i der man lærer mer om mekanismene som kreves for å håndtere dette spilluniverset. For øvrig er all tekst og tale på engelsk, og man får en grunnleggende opplæring underveis.

16+: Ved å saumfare landet etter skatter og unikt utstyr, kan den mer erfarne spilleren få mer å bryne seg på. I tillegg kan man påta seg sideoppdrag og utforske Hyrules mange kriker og kroker.

Reklamefilm:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser