Xenoblade Chronicles: Definitive Edition

Nintendo Switch. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense av PEGI fra tolv år.

Fantasirikt rollespill byr på helter med unike evner, utforsking i et vakkert land, og et strategisk kampsystem.

Xenoblade Chronicles er et japansk rollespill med fantasielementer. Spillet ble opprinnelig utgitt i 2010, men har nå fått en nyutgivelse til Switch-konsollen med oppdatert grafikk, musikk og forbedret spillkontroll.

I spillet møter man hovedpersonen Shulk og hans medreisende.

Xenoblade Chronicles: Definitive Edition

Format: Nintendo Switch
Sjanger: Action/rollespill
Utvikler: Monolithsoft
Utgiver: Nintendo

De bor i en verden der to gigantiske skapninger har kjempet mot hverandre. Etter hvert som de døde, ble overflaten deres dekket med natur og folkeliv. Men omgivelsene er også grobunn for en lang konflikt mellom menneske og maskin.

Etter en angrepsbølge fra fienden på bosetningen til Shulk, oppdager han at han kan ta i bruk det historiske og kraftige våpenet «Monado» –  et redskap som kan være nøkkelen til å overvinne maskinene for godt.

Sammen med kompanjongene sine drar Shulk ut på et eventyr for å ta hevn over robotene.

Spillet har altså en historiedelen i bunn, og i tillegg kan man reise omkring på et ganske så omfattende kart. Her er det spilletid som kan vare i alt fra 50 til 100+ timer.

Ferden går gjennom bosetninger, natur, ville dyr, på leting etter skatter og utallige sideoppdrag å begi seg ut på. Man reiser sammen med en gruppe likesinnende helter, og møter stadig på fiender både i form av ville dyr og roboter.

Selve kampsystemet er en blanding av sanntidskamp og strategi. Hver gang man møter på en fiende, så låses man inne i en ring og kan ikke forlate denne før kampen er ferdig, eller om man flykter unna.

I tillegg har man evner (arts) som må brukes strategisk, som for eksempel evnen til å helbrede en selv og lagkamerater, eller spesialangrep og hjelpemidler.

Det er også mulig å gi ordre til de datastyrte lagkameratene for å fokusere angrep. Og det er mulig å ta over styringen av hvert av medlemmene i gruppen, slik at man kan bytte på og velge en karakter som passer med egen kampstil.

Fiendene er ellers varierte slik at man får nye utfordringer å bryne seg på. Og det er både små og større lederskikkelser å møte på.

Spillets handling er ganske så fantasifull, men kan også bli for mye av det gode for noen. Det er stor fantasi i bruk her. Et like stort moment i spillet er karakterene. Ved å velge sideoppdrag og gjøremål som fokuserer på personene man møter i spillet, blir man også bedre kjent med dem.

Og det er absolutt verdt å bruke tid på å lære mer om hva som driver kompanjonger som helbrederen og skarpskytteren Sharla og den artige skapningen Riki, for å nevne noen.

For de som har spilt det opprinnelige spillet når det ble utgitt for ti år siden, vil det være noe nytt. En ny historiedel som fortsetter etter at spillets hoveddel er ferdig er et tillegg. Det er også enklere og mer intuitivt å spille spillet.

Spillfigurene har søyler som viser helsenivå, og en tydeligere GPS-markør gjør det enklere å finne frem på kartet. Menysystemet er også bedre, også er jo grafikken overhalet. Spillfigurene ser rett og slett mye bedre og mer levende ut en pikslene som stod igjen for ti år tilbake.

Selv om bildet ofte er flott, så er det allikevel liten tvil om at spillet har noen år på bakken.

Det er fortsatt en del tidkrevende og til dels kjipe gjøremål i spillet for å oppgradere spillfigurens utstyr og evner. Ofte er dette repetitive gjøremål som å gå løs på samme type fiender for å kunne nå det nivået (XP) man ønsker – noe som er mindre vanlig i dagens rollespill og et system som begynner å bli nokså utdatert.

For å oppsummere så er Xenoblade Chronicles et flott og engasjerende spill for de som liker sjangeren. Det er mye å gjøre, og mange steder å utforske. Vi snakker potensielt om langt over hundre timer med spilletid for å fullføre alle gjøremål og oppdrag. Men det er ikke nødvendig å gjøre alt dette for å fullføre spillet!

Spillverden i seg selv er vakker med gresskledde enger og fjell som kler en utdødd, gigantisk skapning. Mye av tiden i spillet er nettopp brukt på reise!

Men man må også holde ut en historiedel som tillater stor fantasi, og som ikke nødvendigvis vil fenge alle. Noen av gjøremålene er også repetitive, og man må ha tålmodighet og tiden til hjelp. Det å dukke inn i sidekarakterene i spillet, som man etter hvert engasjerer seg i og bryr seg om, er absolutt en del verdt å utforske.

 Egnethet

Xenoblade Chronicles: Definitive Edition har fått anbefalt aldersgrense 12 år av PEGI.

Allerede i introduksjonsfilmen ser man heftige kamper mellom soldater og drapslystne maskiner. Mange dør på slagmarken. Ellers kjemper man mot fantasidyr, roboter og menneskelignende karakterer. Man bruker sverd og magiske evner i kamp.

Det er sjeldent innslag av blod, og ikke gørr og innvoller. Fiender forsvinner fra skjermen når de dør. Spillet har også et stort fantasipreg, og er derfor ikke særlig virkelighetsnært.

Spillet inneholder noe ufint språk, men ikke sterke gloser.

Ellers kan man velge mellom japansk og engelsk tale, og det er engelsk teksting.

Vanskelighetsgrad:

0-11 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

12-15 år: Kan mestres av denne aldersgruppen. Spillet har en opplæring i starten som lærer bort alt det grunnleggende. I tillegg, er det mulig å bytte på vanskelighetsgrad med blant annet et eget modus som gjør spillet enklere for nybegynnere. I «casual mode» tåler fienden mye mindre skade.

16+: Spillet kan også gi utfordringer for ungdom og voksne. Det finnes også et ekspert-nivå for de som virkelig vil ha noe å bryne seg på.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

Bli medlem av Barnevakten