Foto: Shutterstock.com

Spiller du for mye?

Spillsnakk.no gir hjelp til problemspillere og spillavhengige. Et av hjelpemidlene er en test.

Nettstedet retter seg primært mot voksne, men tilbudet kan likevel være nyttig for deg som lurer på om barnet ditt er i faresonen.

Foreldrenes skrekk er om barnet er blitt spilleavhengig, det sitter jo foran skjermen støtt, kan mange få inntrykk av. Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) har laget spillsnakk.no, der kan man sjekke om man ligger dårlig an. Man svarer på noen spørsmål og så får man en tilbakemelding umiddelbart på om det ser greit ut, eller om en trenger hjelp.

En rød firkant viser et nummer man kan ringe hvis man er i akutte problemer. Eller så kan man ta det noe roligere og chatte anonymt med en psykolog.

Foto: Privat
Jorunn Lorentsen ved Ruspoliklinikken, UNN.

Chatte med psykolog

Jorunn Lorentsen ved Ruspoliklinikken, UNN, forteller at folk begynte å gå gjennom testen deres bare minutter etter at de lanserte den.

– Hva er erfaringene, så langt? Skal dere endre noe?

– Erfaringene er gode med nettsidene, og det ser ut til å være et behov for en slik test. Men det er noe tidlig å svare på hva vi skal justere. Vi kommer til å følge opp fortløpende og gjøre endringer der det er nødvendig. Psykologen som skal jobbe med chatten og nettsidene, starter hos oss 2. oktober.

Barn og spilleavhengighet

– Hva skal foreldre gjøre dersom de har mistanke om at barnet er spilleavhengig?

– De kan gjerne sette seg ned og ta testen vår sammen med barnet. Foreldre kan også ta testen alene, for barnet. Da svarer foreldrene slik de mener situasjonen er for barnet. Det gir en indikasjon på forholdene.

– Noen barn er hestegale, andre er svært opptatt av fotball, men de blir ikke behandlet for «spilleavhengighet». Hva skal foreldre se etter som faresignaler?

– Signaler kan være at barnet begynner å trekke seg inn i seg selv, at lekser blir nedprioritert og at barnet ikke møter venner ute mer. La oss si at barnet er invitert til en bursdag, men så skulker barnet bursdagen fordi det er viktigere å spille ferdig. Eller kanskje barnet alltid svarer nei når det blir invitert med ut på noe.

– Hva bør foreldre gjøre da?

– De kan for eksempel ta testen vår og deretter chatte hos oss. Ta det litt rolig, få først noen tips fra psykologen på chattelinjen. Spill er ikke fy-fy i seg selv. Barna har det gøy, de kan spille online og bli kjent med spillere i utlandet og på den måten praktisere engelsk, både gjennom språket i spillet og gjennom kontakten på nettet.

– Det er kanskje heller ikke all databruk som er spill? Hvem vet, kanskje barnet leser nyheter, gjør lekser og er oppfinner?

– Det er i alle fall greit å ikke laga drama ut av ingenting. De fleste barn bruker datamaskiner mye. Samtidig er det altså en fare for å bli fanget inn i noe, så man bør være våken som forelder, avslutter Jorunn Lorentsen.

Her kan du teste om du er spilleavhengig

Må gjennom fastlegen

Det finnes flere chattemuligheter eller hjelpelinjer på nettet. Dersom du etter en samtale der blir overbevist om at du eller barnet må til et behandlingssted for spilleproblemer, må dere gå veien om fastlegen som skriver ut en henvisning. Skal du til fastlegen, kan du gjerne ta med resultatet fra testen, du kan enkelt laste ned og printe ut.

Barn under 16 år har i utgangspunktet samme fastlege som mor. Logger du deg inn på helsenorge.no med BankID eller lignende, finner du både kjernejournalen og navnet på fastlegen din. Vil du gjerne bytte fastlege, kan du ordne det der inne.

Andre steder som tilbyr hjelp

Hjelpelinjen er et samarbeid mellom Lotteritilsynet og Sykehuset Innlandet HF Sanderud.

Frykter du at en av de andre voksne i husstanden er spilleavhengig, kan du ta denne testen hos dem.

Spillavhengighet-Norge, som er en frittstående interesseorganisasjon, har på et halvt år hatt nesten like mange henvendelser som de fikk i hele fjor.

Er samtalegruppe uaktuelt for den som er spilleavhengig, tilbyr Spillavhengighet-Norge telefonsamtaler på nummer 477 00 200 (mandag – torsdag kl 10-15).

Nyttig informasjon

husfred.no finnes informasjon og nyttige verktøy som kan være en hjelp til å snakke om spill i klasserommet, på foreldremøter og ved kjøkkenbordet hjemme. Tjenesten er utviklet av Lotteritilsynet og Medietilsynet.

Illustrasjonsfoto: Shutterstock.com

Vis Ressurser