Pressebilde av Kjersti Stavrum.

Klager inn Tiktok til Datatilsynet

PERSONVERN: Stiftelsen Tinius, som eier en firedel av Schibsted-konsernet, har sendt klage til Datatilsynet fordi det er usikkerhet om personvernet i Tiktok.

Kjersti Løken Stavrum (bildet over) er leder av ytringsfrihetskommisjonen og administrerende direktør i Stiftelsen Tinius som eier 26 prosent av Schibsted som er et av Norges største mediekonsern. Forleden var hun på et åpent møte om ungdoms medievaner. Tiktoks representant nektet alle deltakerne å ta bilder eller sitere. To ganger spurte Stavrum om informasjon om norske brukere havner i Kina, men det ville ikke Tiktoks representant svare på.

– Det gjorde oss ytterligere bekymret – selvfølgelig fordi det er mange barn og unge som er mye på Tiktok – men det er også mange norske myndighetspersoner, statlige enheter og redaksjoner som er på Tiktok, sier Stavrum til NRK.

Tiktok har ansatte i Kina som har tilgang til europeiske kontoer

I de nye personvernvilkårene til Tiktok står det at ansatte i Kina, Brasil, Israel, USA, Canada og Singapore kan få tilgang til brukerkontoer i Europa. Dette meldte The Guardian for noen uker siden.

Personvernreglene i EU uttrykker at personvernet utenfor EU er svakere enn innenfor EU, derfor er det i praksis nesten ikke lov å lagre persondata på servere utenfor EU, hvis man henvender seg til det europeiske markedet med en tjeneste.

Samtidig bruker europeere villig apper som har morselskap i for eksempel Kina, et land som ikke er kjent for å sette personvern høyt.

Sommeren 2022 meldte The New York Post og Buzzfeed at ansatte i morselskapet til Tiktok hadde adgang til persondata fra brukere fra USA. Morselskapet Bytedance holder til i Kina og da er det enda kortere vei til kinesiske myndigheter.

Kinesere får ikke bruke Tiktok

Kinesere har ikke lov til å bruke Tiktok, appen tilbys i alle fall ikke i landet, derfor ser du svært sjelden Tiktok-innslag fra kinesiske brukere. Det betyr at brukere som har Tiktok som sin hovedkilde for nyheter, kan få et feil bilde av situasjonen i verden. Man kan for eksempel se politivold eller fattigdom som innslag fra i ulike land, men sjelden fra Kina.

Er ditt barn mest interessert i dansevideoer på Tiktok, og ellers får med seg nyheter i andre kanaler, kan blikket mot verden bli mer riktig.

Justisminister Emilie Enger Mehl får kritikk

«I Sverige anbefaler regjeringen at alle politikere og tjenestefolk i statsadministrasjonen sletter Tiktok. I Norge deler justisministeren videoer med sine 16.000 følgere – og sine personlige data med Kina.»

Dette skriver Anders Magnus i et innlegg i Nettavisen. Han var tidligere korrespondent i Kina. Magnus skriver dette om morselskapet ByteDance: «Som mange andre kinesiske bedrifter har Bytedance en egen avdeling av Kinas kommunistparti internt i selskapet. For å holde nær kontakt med de virkelige makthaverne i landet.»

I USA er det forbudt for ansatte i det militære å benytte Tiktok. India har innført totalforbud.

Hva er risikoen?

Hva er risikoen ved å bruke apper som stammer fra ikke-demokratiske land? Her er noen mulige uheldige situasjoner:

  • Autoritære land kan drive skjult påvirkning av brukerne, spesielt når det nærmer seg valg. Fordi appen har laget en personprofil av deg, kan påvirkningen skreddersys. Men barn som er opptatt av dansevideoer, rammes kanskje ikke av dette.
  • Man kan få uriktig oppfatning av virkeligheten eller enkelte nyheter. Det er lekket dokumenter som indikerer at Tiktok er pliktige til å sensurere enkelte politiske ytringer eller historiske temaer. Tiktok viser mange falske krigsnyheter, melder nettstedet Journalisten.
  • Når du blir venn med en flyktning, og bruker samme app, kan persondata havne hos myndighetene som vennen flyktet fra.
  • Du kan bli utsatt for reklame for andre apper fra det samme autoritære landet.
Hva med private selskaper i Norge?

Private selskaper kan være svært ivrige med å samle opplysninger om sine kunder, det gjelder også norske selskaper. For eksempel Schibsted samlet inn en million opplysninger om en abonnent, ifølge en test Barnevakten gjorde. Dette brukes til å lage personprofiler for å selge annonseplasser eller for å påvirke brukerne til å lese mer om bestemte temaer. Barn bør få opplæring av hva private og offentlige virksomheter samler inn, slik at de kan opparbeide seg gode medievaner.

Les også