Foto: Shutterstock / Marija Ignjatovic / Barnevakten. Bildet viser ei jente som ligger på stuegulvet og ser på skjermen til en PC. Oppå bildet ligger en Youtube-logo.

Youtube undersøkes for brudd på personvernet overfor barn

Storbritannia: Youtube kan stå overfor en bot dersom det viser seg å være riktig at nettstedet har sanket inn personopplysninger fra millioner av barn. Blir Youtube felt i Storbritannia, kan man anta at samme forhold gjelder for norske barn.

ICO er Storbritannias datatilsyn som kan gi bøter ved brudd på personvernregler. Tilsynet har startet en undersøkelse av Youtube. Det er nettstedet Tech Monitor (og mange andre) som melder dette.

Det er privatpersonen Duncan McCann som har sendt inn klagen til ICO, han er for øvrig leder av organisasjonen 5Rights som arbeider for barns digitale rettigheter.

Duncan McCann hevder at Youtube ulovlig har samlet inn barns lokasjoner, seervaner og preferanser, og at dette gjelder opp til fem millioner barn i Storbritannia. Han krever at alle disse dataene må slettes og at det gjelder også maskinlæringen som er et resultat av det han mener er ulovlig innsamling. Dette ifølge The Guardian.

1 av 4 apper for barn bryter personvernreglene

Reglene som Mcann mener er brutt, er AADC, også kjent som “the children’s code”. Disse reglene ble gjeldende sommeren 2021 i Storbritannia. Dersom det viser seg at Youtube har brutt reglene og får en kjempebot, ligger det an til at også mange andre app-selskaper kan få bøter. Hver fjerde app som henvender seg til barn, bryter personvernreglene, ifølge en rapport fra Comparitech. Det kan bli et ras av bøter i app-bransjen, for appene har, så langt Barnevakten forstår, avslørt i sine salgstekster i Google Play hva som samles inn av opplysninger, så det er kanskje ikke nødvendig for ICO å begå dypdykk i appene.

– Reglene gjør det klart at barn ikke er som voksne på internett og at de trenger fornuftig beskyttelse. Vi skal vurdere denne klagen nøye, sier Stephen Bonner i en uttalelse til pressen generelt. Han er Deputy Commissioner i ICO. Hvis barn ikke er beskyttet i Youtube, vil ICO gå til aksjon, sier han. Samtidig viser han til at man generelt har sett en forbedring etter at AADC-reglene kom, det er færre målrettete annonser mot barn og det finnes flere foreldreinstillinger.

Bøter har liten virkning, kanskje sletting av algoritmer svir mer?

Duncan McCann sier til Barnevakten at han ber ICO spesielt om at dataene som Youtube har hentet inn, blir slettet. Hvis ikke er det for lett for Youtube å beholde dataene og bare betale en liten bot. Han har også bedt ICO å vurdere om algoritmene må slettes. For ellers kan Youtube fortsette å utnytte dataene de samlet inn. Algoritmene er jo laget ut fra de dataene som er samlet inn.

Barnevakten har kontaktet Google om vilkårene for bruk av nettstedet Youtube når man ikke har konto i Youtube, men har ikke fått svar så langt.

Artikkelen vil bli oppdatert  dersom Barnevakten får mer informasjon om klagen som er sendt inn.

(Bildet øverst: Foto: Shutterstock / Marija Ignjatovic / Barnevakten.)

Les også

Barns rett til personvern og privatliv

Alt foreldre bør vite om Youtube