Pango Paper Color

App med anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI og 4+ år fra App Store. Android (Google)/iOS (Apple).

Gi liv til en origamiverden ved å farge dyr og naturomgivelser. Dette er en fin app som lar de yngste eksperimentere med farger og design. Anbefales av Barnevakten fra tre år.

Pango er et fransk utviklerstudio som lager apper beregnet for barn mellom tre og syv år. Deres mål (ifølge beskrivelse på egen nettside) er at appene skal være enkle å bruke også for små barnefingre med apper som har et intuitivt og enkelt oppsett

Appene skal dessuten unngå tidsur som kan skape stress, samt låste oppdrag. I stedet skal barna kunne eksperimentere og utforske i egen ro og tempo.

Pango Paper Color låner elementer fra origami og fargelegging. Sistnevnte er jo noe små barn tilbringer mye tid med, og det finnes et hav av ulike fargebøker i digitalt format. Forskjellen med denne appen er at gjenstandene dukker opp som bevegelige 3D-modeller.

Pango Paper Color

Format: iOS/Android
Sjanger: Fargelegging/kreativt
Utvikler: Studio Pango

Barna fargelegger en og en gjenstand om gangen i et landskap. Etter hvert fylles et kjedelig, hvitt bilde med mange ulike farger. Det finnes dessverre kun fire scenarioer å velge fra. På menyen har man skoglandskap, gården, havbunnen og en bursdagsfest.

Til gjengjeld kan alle landskapene fargelegges om igjen hver gang man starter appen, og ferdige verk kan lagres som skjermdump på barnets nettbrett eller mobiltelefon.

Hver gjenstand presenteres som nevnt en om gangen. Så kan man fargelegge ulike deler i ønsket farge. På siden av skjermen har man et fargepalett som man kan velge fra. Det er også en liten «oppskriftbok» som følger med for å kombinere farger.

For eksempel, så blir gul pluss rød til oransje, blå og gul blir grønn og hvit og rød blir rosa. Så her lærer altså barn om mulige fargekombinasjoner, og det gir et ekstra steg med eksperimentering for å få ønskede farger. Dersom man er misfornøyd med valget, er det enkelt å bare trykke på hvit igjen og få gjenstanden nullstilt slik at man kan fargelegge på ny.

Fremgangen er veldig intutiv og appen hjelper til steg for steg. Det gjør at dette er suverent for de yngste brukerne. Etter at en gjenstand er ferdig farget, kommer det en ny opp på skjermen igjen. Så barna blir veiledet fra start til slutt. Det er heller ikke mulig å fargelegge utenfor linjene fordi det er en fyll-funksjon som fargelegger alt innenfor rammen øyeblikkelig.

Det er også mulig å vri og vende på perspektivet slik at man kan studere origami-figurene fra flere vinkler. Enkeltdeler blir til et helhetlig bilde og mot slutten har man et flott verk som barna stolt kan vise frem.

Pango Paper Color er en flott app for de aller yngste som gir muligheter som boka ikke kan gi. Her kan man se flotte animasjoner og 3D-modeller komme til live steg for steg. Til slutt kan man trykke på gjenstandene som da reagerer med lyder og små bevegelser. Og det er mulig å ta en skjermdump for å spare på verket til senere, eller for å dele med foreldre og familie.

Utviklerne kunne gjerne ha inkludert flere scenarioer da fire blir litt lite i lengden. Men det er altså fullt mulig å starte med blanke ark og velge nye fargekombinasjoner på scenarioene igjen. Appens intuitive fremgangsmåte er fint for yngre barn, men kan også være for begrensende for eldre barn.

Man kan kun fargelegge med fyll-funksjon, og ikke alltid alle detaljene gjenstandene. Større barn kunne også ha hatt nytte av å øve på å fargelegge innenfor linjene, men her skjer alt dette automatisk. Så Pango Paper Color er nok mest rettet mot barn mellom tre og seks år.

Egnethet

Pango Paper Color har fått aldersanbefaling fra fire år i App Store (iOS) og tre år i Google Play (Android), altså den laveste aldersanbefalingen.

Det er ingen reklame på vegne av tredjepartsutviklere eller muligheter for kjøp i app. Men det er en lenke til apper fra samme utvikler. Lenke til kjøp er låst med enkel foreldrekontroll.

Appen er fri for språk i tekst eller verbal form. Så selv små barn kan fint navigere seg frem i appen. Det er få menyer og knapper å forholde seg til.

Barn må ha noe finmotorikk på plass for å kunne trykke på riktig farge og riktig sted på skjermen, men gjenstandene som skal fargelegges er av passe størrelse slik at dette sjeldent er noen stor utfordring.

Testet på iOS

Apptrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

 

Bli medlem av Barnevakten