Women Who Changed the World

App med anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI og 4+ år fra App Store. Android (Google)/iOS (Apple).

ANMELDELSE: Viktig app fremhever kvinners bragder gjennom historien. Budskapet er viktig, men appen kunne gjerne ha vart litt lengre. Anbefales av Barnevakten fra ni år.

Women Who Changed the World formidler historien til helter som Malala Yousafzai, Amelia Earhart, Marie Curie og Rosa Parks, for å nevne noen. Femten kvinner fra hele verden blir presentert gjennom denne flotte appen.

Måten dette skjer på er ved at barna trykker på ikoner som starter historien til hver av kvinnene.

Deretter begynner en minibiografi med tekst, bilder og animasjoner som er tilpasset for barn. Utviklerne har til og med påkostet seg norsk tekst, noe som gjør at appen blir mer tilgjengelig for oss her til lands.

Women Who Changed the World

Format: Android (Google)/iOS (Apple)
Kategori: Læring
Utvikler: Learny Land

Fremgangen i appen er, både på godt og vondt, stort sett styrt. Det er lite rom for selvstendig utforsking utover at barna velger hvem av kvinnene de ønsker å lære mer om.

Historiene blir formidlet med en blanding av animasjonsfilmer, tekstbokser, quizzer, puslespill og små aktiviteter som bryter opp fortellingene. Det er allikevel en nokså styrt progresjon der barna i større grad skal lære og ta inn, fremfor å utforske selv.

Appen samler allikevel viktige personer på et sted, enkelt tilgjengelig for hvem som helst. Det er flott at utvikleren velger denne type søkelys, og med et internasjonalt preg ved at man finner kvinner fra flere land og med ulik etnisitet.

Utviklerne påpeker for øvrig at det er tre kvinner som står bak roret når appen ble til. De har tatt hånd om alt fra programmering til illustrasjonene.

De har valgt å formidle historiene på en mild og «barnevennlig» måte. Fine og fargerike tegninger skaper bevegelse på skjermen. I bakgrunnen hører man stemningsfull musikk. Det er noen interaktive elementer her og der, men også mye ren video og tekst.

Å se gjennom hver historie er spennende. Utviklerne har klart å variere med ulike typer aktiviteter, og musikk og animasjoner holder interessen gående. I og med at det er såpass mye informasjon som blir fortalt per økt, er det et insentiv for å gå gjennom historiene flere ganger for å huske og lære mer.

Noen av begrepene kunne gjerne ha blitt forklart med tanke på et yngre publikum. Som for eksempel hva «Taliban» er for noe. Noen av quizzene kan dessuten være vanskelige med tanke på at de stiller spørsmålet før barna leser nødvendig fakta for å avgi svar. Så her kan det bli litt gjetting til tider.

Ellers er det positivt at utviklerne også blander inn geografi og til slutt gir et lite sammendrag av hver kvinnes historie i et sideoppslag.

Så selv om innholdet i appen kan være litt «enkelt» formidlet og kortvarig, har utviklerne uansett klart å samle viktige skikkelser i historien på et sted. Og det som fungerer bra er alt av animasjoner, musikk og flotte illustrasjoner.

Dette er dermed en suveren app og et godt startpunkt for å lære mer om viktige kvinner i historien.

Måten dette blir formidlet på er gjennom det som er så flott med teknologi – nemlig muligheten til å blande musikk, bevegelse, tekst og animasjoner på ett og samme sted. Det gjør at historien blir levende og lett tilgjengelig for hvem som helst. Og så kan de som ønsker å fordype seg mer, ta til lærebøkene og fakta på internett.

Egnethet

Women Who Changed the World har fått aldersanbefaling fra 4+ år i App Store (iOS) og 3 år i Google Play (Android).

Selv om tematikken går innom tøffe områder som rasisme, krig, fattigdom osv. blir dette formidlet på en «mild» og barnevennlig måte.

Appen inneholder ikke reklame fra tredjepart eller kjøp-i-app. Men det er en lenke til flere apper som utvikleren har laget.

Teksten i appen er på norsk, og det er få menyer å forholde seg til. Barna behøver bare å trykke på ansiktet til den personen de ønsker å lære mer om, også er progresjonen nokså intuitiv og styrt derifra.

Testet på iOS

Apptrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

 

Bli medlem av Barnevakten