100 ting – ekte lykke uten skjerm?

Tysk dramakomedie, 2020, anbefales for eldre ungdom

100 ting

Morsom og varmt tysk drama som stiller gode spørsmål om forbrukersamfunnet, ekte lykke og skjermbruk. Anbefales på det varmeste for eldre ungdom.

100 ting er en flott tysk film som både underholder, engasjerer og skaper ettertanke. Aldersgrensen er ni år, men filmen handler om problemstillinger som egner seg best for eldre ungdom og voksne.

Handling

Toni og Paul er to uadskillelige kamerater i slutten av 30-årene som har vokst opp sammen og kjenner hverandre ut og inn. Toni er den «kule», som trener mye, liker litt luksus og er ganske forfengelig. Paul er «nerden» som ikke kan leve uten smarttelefonen sin og er en dyktig apputvikler.

Men vennskapet er ikke bare en dans på roser. De krangler stadig om å være den mest vellykkede, både på jobb og privat. Sammen driver de et firma, og under feiringen av en stor avtale inngår de to et spesielt veddemål. Hvem av de to, som begge er så glade i tingene sine, kan klare seg i 100 dager ved å starte med tomme hender, og så få én ting tilbake hver dag?

Så står de der da, uten en tråd på kroppen, uvitende om at de følgende dagene vil tvinge dem til å se på tilværelsen på en helt ny måte.

100 ting – ekte lykke uten skjerm?

Regi: Florian David Fitz
Sjanger: Drama, Komedie
Skuespillere: Florian David Fitz, Matthias Schweighöfer, Miriam Stein, Hannelore Elsner, Katharina Thalbach m.fl.
Språk: Tysk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: Tyskland
Spilletid: 1t 51min.
Produksjonsår: 2018

Vurdering

100 ting er en veldig morsom og rørende film som har et svært godt og ektefølt budskap. Toni og Paul er forbrukerslaver som søker lykke fra ting, og som ikke har meningsfulle mellommenneskelige forhold med andre enn sine aller nærmeste. Spesielt Paul sin kjærlighet for mobiltelefonen er utrolig artig og treffende beskrevet, og det blir enda bedre når han må legge den fra seg. Her blir den moderne hverdagen satt på spissen på en måte som alle som kan kjenne seg igjen i, og resultatet er både underholdende og tankevekkende. Filmen harselerer også med tech-typene i Silicon Valley, samtidig som det rettes kritikk mot moderne markedsføring og bruk av personlig informasjon.

Mest sett handler filmen likevel om jakten på ekte lykke, og forbrukersamfunnet settes opp som et stort hinder for å oppnå dette. De to hovedpersonene er selvopptatte og ulykkelige, og forstår ikke at de søker lykke på feilt sted. Men når de må håndtere hverdagen på en helt annen måte, uten forbruk i det hele tatt, tvinges de til å ta et oppgjør med både seg selv og hverandre, samtidig som de oppdager at forholdene til andre mennesker er mye viktigere enn ting for å bli lykkelig.

Filmens fremste styrke er hvordan den klarer å være samfunnskritisk uten å være prekende, og tankevekkende uten å være dømmende. Historien er skildret med mye sprø humor, og de to hovedpersonene er morsomme og litt sære typer som man får stor sympati for. Foreldre- og besteforeldregenerasjonen trekkes også inn, og det gjør perspektivet til filmen enda rikere. Spesielt «Oma» (bestemor) er en herlig karakter som gjør inntrykk.

Resultatet er blitt en svært god film som fremstår både som et engasjerende innlegg i samfunnsdebatten og en lattervekkende og rørende fortelling om to forvirrede karer som ennå ikke helt har funnet seg selv.

Egnethet

100 ting har fått ni års aldersgrense på grunn av litt slåssing og noen seksuelle skildringer. Scenene er realistiske, men de er korte og ikke eksplisitte på noen måte. Filmen kan trygt ses av barn fra ni år, men vi vil understreke at barn ikke er filmens målgruppe. Hovedpersonene er voksne mennesker med voksnes problemer, og det krever modenhet for å forstå dybden i tematikken og finessene i humoren. Vi anbefaler derfor filmen først og fremst for ungdom fra 14-15-årsalderen.

Det skal godt gjøres å skildre noen av de viktigste utfordringene ved det moderne samfunnet på en bedre og mer treffende måte enn 100 ting. Anbefales!

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Filmen inneholder et voldsinnslag og en seksuell skildring. Da disse er kortvarige og lite nærgående får filmen 9-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «100 ting»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser