Husnissene – Operasjon bakverk

Tysk animasjonsfilm, 2020, passer for hele familien

Husnissene - Operasjon Bakverk

ANMELDELSE: Møt de hjelpsomme husnissene som drar opp til menneskenes verden i denne koselige animasjonsfilmen med et fint budskap.

Husnissene – Operasjon Bakverk er ikke blant de aller beste animasjonsfilmene, men den har en artig historie og et gjennomtenkt budskap som passer fint for barn. Filmen er tillatt for alle og kan trygt ses av hele familien.

Handling

Husnissene bor langt under jorden, der de er skjult for resten av verden, og spesielt for menneskene, som husnissene mener er egoistiske og ondskapsfulle. Men den vesle husnissejenten Elfrid synes ikke dette. De kan ikke vite om menneskene er slemme uten å finne det ut selv, mener hun. Og etter at hun får skjenn av de andre nissene når ideene hennes ender i katastrofe, klatrer hun opp fra husnissene hjem og ut i den store byen til menneskene. Målet hennes; å lære seg et håndverk hun kan bli skikkelig flink til, slik som alle de andre husnissene.

Med seg får hun den snille Bo, og mer ufrivillig, den negative gutten Kipp. Det tar ikke lang tid før de møter bakeren Theo, som driver et forfallent bakeri som er i ferd med å gå konkurs. Theo er en skikkelig surpomp, men Elfrid forstår straks at han er god på bunnen.

Og før de vet ordet av det er Elfrid og vennene hennes blitt bakersvenner og involveres i et salig og morsomt oppgjør mellom Theo og broren hans Bruno, som driver en diger bakefabrikk rett over veien.

Husnissene – Operasjon bakverk

Regi: Ute von Münchow-Pohl
Sjanger: Animasjon, Komedie
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: Tyskland
Spilletid: 1t 17min.
Produksjonsår: 2020

Vurdering

Husnissene – Operasjon Bakverk er en fin tysk animasjonsfilm som først og fremst har barn i barneskolen som målgruppe, men som også kan ses av yngre barn – og resten av familien. Elfrid og husnissene er en artig gjeng, men de andre nissene er litt strenge med Elfrid. Men hun er en positiv og eventyrlysten jente, og snur raskt følelsen av at hun er litt mislykket til noe positivt. Dette er et fint budskap for barn.

I tillegg er målet til husnissene å hjelpe andre, og dette er det gjennomgående temaet i filmen. Selv om Theo er en surpomp, er Elfrid og vennene hennes fast bestemt på å hjelpe, og uansett hva Theo gjør kommer de tilbake for å gjøre det de kan for å redde bakeriet.

I tillegg har filmen mye annet man kan lære mye av, slik som verdien av å lære seg et godt håndverk, av å elske det man gjør, familie, vennskap, tilgivelse og mye mer. Budskapet i filmen er godt gjennomarbeidet.

Som nevnt er ikke dette blant de beste filmene i sjangeren. Filmen er ikke veldig original og mangler det lille ekstra for å skille seg ut som ekstra frisk og morsom. Men dette er likevel en film med mye fart, humor og varme, og er et godt alternativ til en filmkveld med familien.

Egnethet

Aldersgrensen er tillatt for alle. Husnissene snakker litt negativt til hverandre av og til (ikke med stygge ord). Alt foregår i en humoristisk ramme og skjemmer ikke filmen, men det er et mulig samtaletema med barna etter filmen. Ellers er det noen litt dramatiske scener og litt slåssing, men alt dette fremstår lite truende og er mest morsomt.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Filmen inneholder enkelte litt skumle scener. Da disse er kortvarige og foregår i en trygg og humoristisk ramme, blir filmen tillatt for alle.

Filmtrailer:

Les mer om «Husnissene – Operasjon bakverk»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser