Weathering with You

Japansk animasjonsfilm, 2019, anbefales for ungdom

Weathering with You

Sjarmerende og forfriskende japansk tegnefilm med strålende animasjon anbefales for ungdom.

Weathering with You er litt annerledes historie enn det vi er vant med fra vestlige filmskapere. Men det er også filmens styrke, da den fremstår som en original, spennende og sjarmerende historie om mellommenneskelige forhold, kjærlighet og ikke minst været. Filmen har fått aldersgrense ni år fra Medietilsynet. Filmen kan trygt ses fra denne aldersgruppen, men på grunn av noe voksen tematikk som krever modenhet å forstå, fremstår filmen som mest passende for barn fra tolvårsalderen.

Handling

16 år gamle Hodaka har rømt hjemmefra. Han finner veien til storbyen Tokyo, som både er en skummel by og vanskelig å finne seg til rette i for en ung gutt på rømmen. I tillegg er været forferdelig – det regner hele tiden og slik har det vært i lang tid.

En dag møter han Hina, som er en helt spesiell jente. Hun er nemlig en godværsjente som har magiske krefter; hun kan stoppe regnet og få solen til å skinne bare ved å be om det.

Sammen innser Hodaka og Hina at de kan bruke disse evnene til å skape seg et bedre liv, men det viser seg snart at alt som er godt, også kommer med en høy pris.

Weathering with You

Regi: Makoto Shinkai
Sjanger: Animasjon
Språk: Japansk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: Japan
Spilletid: 1t 53min.
Produksjonsår: 2019

Vurdering

Weathering with You forteller en historie som er tydelig forankret i japansk kultur – både tradisjonell og moderne. For seere som ikke kjenner østlig tradisjon og fortellerkultur, så kan denne filmen fremstå som et litt annerledes eventyr. Historien blander en noenlunde realistisk fremstilling av storbylivet i storbyen Tokyo med en rekke magiske elementer, samt japanske religiøse elementer og ritualer for å be om fint vær. Dette kan være svært lærerikt for unge som ser filmen, men verdien av dette er avhengig av at man får satt den i et større perspektiv i forståelsen av japansk kultur.

Hvis man ser på den mer umiddelbart tilgjengelige delen av historien, så er dette en varmhjertet og sjarmerende kjærlighetshistorie. Hodaka og Hina er to unge mennesker som ikke klarer å finne sin plass i livet, og som finner sammen og blir hverandres støtte. Forholdet mellom dem utvikler seg sakte, og blir etter hvert kjernen i historien.

Filmen skildrer et samfunn på randen til sammenbrudd, og fremstår som en spennende metafor til mange aktuelle tema som truer stabiliteten i verden i dag. Bruken av eventyrets virkemidler skaper en tydelig metafor, der gode personlige forhold, kjærlighet og jakten på et meningsfylt liv settes opp som det virkelig verdifulle i et usikkert samfunn. Og det er menneskets forhold til været som rammer det hele inn – det lunefulle været som har en mye større innvirkning på livene og følelsene våre enn vi kanskje tror.

Weathering with You har fantastisk god animasjon, med noen scener som er visuelt spektakulære og mesterlig godt laget. Dette er japansk animefilm på sitt aller beste, og det visuelle alene kan være grunn til å se denne filmen.

Egnethet

Filmen har ni års aldersgrense på grunn av til dels dystert stemning, noe vold og en voksne tema – for eksempel knyttet til at Hodake og Hina roter seg bort i noen menn fra en sexklubb. Filmen kan trygt ses av barn fra ni år, men filmen egner seg nok aller best for ungdom fra tolvårsalderen. For ungdom som liker animesjangeren er dette en film man bør få med seg, og for alle andre er dette også en svært sjarmerende og forfriskende film som byr på en visuell spektakulær opplevelse og en spennende historie fra en annen kultur.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Partier med mørk stemning og enkelte kortvarige og lite nærgående voldsinnslag, gjør at denne filmen får 9-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Weathering with You»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser