Stjernekolonien

Stjernekolonien er et samtaleverktøy i form av et spill som skal hjelpe familier – barn og voksne sammen – til å gjøre seg noen erfaringer i et spillunivers hvor de møter på digitale dilemmaer. Målgruppen er barn mellom 6-9 år og deres foreldre.

I Stjernekolonien følger du sjuåringene Luna eller Noah en uke i deres liv. Du kan være ulike karakterer og få ulike opplevelser, perspektiver og problemstillinger hver gang du spiller.

Spillet er laget for at barnet skal spille sammen med en eller flere voksne. Dere trenger ikke mer enn én datamaskin.

Målet er at man som familie skal bli enige om hvilke rammer og regler som er viktige for dere, se andres perspektiver og ståsted og kanskje lære noe av hverandre.

Hva gjør du for eksempel når barn går glipp av bursdag fordi ikke alle i klassen er på sosiale medier? Eller når barnet er frustert fordi hun ikke fikk det hun ønsket seg på spillet sitt og har brukt opp alle pengene hun ikke skjønte var ekte?

Målgruppe:

Foreldre og barn i alderen seks til ni år.

I denne ressursen finner du:

Praktisk om spillet:

  • Ved første gangs spill kan man velge mellom Luna eller Noah, og det spilles én karakter om gangen.
  • Karakteren havner i ulike situasjoner hvor deltakerne må gjøre noen valg. Ikke alle oppgaver har ett rett eller feil svar – her skal dere snakke sammen og finne ut hva som passer for deres familie.
  • En spilleomgang tar ca. 30 minutter. Etter første runde kan man velge mellom andre figurer (flere enn de to første vil bli tilgjengelige utover høsten 2020).
  • Spillet tar opp temaer som skjermtid, nettvett, passord, aldersgrenser, oppførsel på sosiale medier og personvern, i tillegg til hvilken fantastisk ressurs nettet kan være når man bruker det riktig. Temaene kan variere fra karakter til karakter.
  • På slutten av hver karakters historie får du muligheten til å laste ned et bilde som kan printes ut og fargelegges.
  • Spillet er utviklet for å spilles på pc eller nettbrett.

Hvem står bak?

Medietilsynet i samarbeid med elev-, lærling- og mobbeombudet i Viken. Stjernekolonien er utviklet av Specifique på oppdrag fra Medietilsynet. Prosjektet er finansiert med midler fra Handlingsplanen mot spilleproblemer og EU-prosjektet Safer Internet.

Gå til ressurs:

Stjernekolonien