QPAD MK-95: mekanisk gaming-tastatur

Gaming-tastatur.

Sterk og solid kvalitet, nydelige RGB-lys og mulighet til å justere taste-opplevelsen ved å vri på en bryter, gjør MK-95 til et suverent gaming-tastatur for barn og unge.

Det finnes et lite hav av PC-tastaturer å velge fra. Pris er et aspekt, men også hvordan disse oppleves i bruk. Generelt er det slik at de bedre merkene har økt responstid og sterkere byggkvalitet. Noe Qpad treffer godt på med sitt flaggskip MK-95.

Dette er uten tvil et av de bedre gaming-tastaturene på markedet.

Her vil barn og unge få mye spillglede og et PC-tilbehør som kan vare i årevis. Ikke minst, så er det unik teknologi i bruk her som gjør at Qpad sitt flaggskip skiller seg fra mengden. Dette vil vi komme tilbake til, men først, hva er egentlig greia med et gaming-tastatur?

QPAD MK-95: mekanisk gaming-tastatur

Kategori: Gaming-tastatur
Utvikler: QPAD

Et gaming-tastatur er først og fremst bygget for å håndtere mer «hard» bruk. Det er mer intenst å trykke fra seg i et konkurransepreget onlinespill enn når barna sitter og skriver inn naturfagleksen. Derfor må tastaturet tåle en hel del, og ikke minst, motstå et større antall trykk på hver tast.

Dette sliter på ordinære tastatur som for eksempel de man finner på bærbare datamaskiner.

I tillegg omtales gjerne gaming-tastatur som «mekaniske». «Mekanisk» innebærer her at bryterne registrere hvert tastetrykk fysisk. Ikke-mekaniske tastatur derimot, har et gummibelegg under tastene som registrer trykk. Forskjellen er økt responstid, skal man tro utviklerne, og ikke minst, mer lyd! Det høres tidvis ut som om man skriver på en gammeldags skrivemaskin.

Qpad sitt tastatur har en slags kombinasjon. En slags variant av optisk-mekanisk taster. Dette skal visstnok gi utrolig god responstid, noe som kan være skillet når ungdom deltar i konkurransebaserte nettspill og hvor hvert sekund teller.

Men det unike med MK-95, og som skiller tastaturet fra mengden, er bryteren i øvre hjørne. Med denne kan man på magisk vis, endre hele taste-opplevelsen mellom såkalt «klikkete» og «lineær». I praksis dreier dette seg om myk eller spretten respons når man trykker på tastene.

Førstnevnte egner seg godt til ren skriving, for eksempel når barn gjør lekser eller surfer på nettet. Spretten respons på tastene egner seg godt i gaming når man gjerne vil ha en mer fysisk tasteopplevelse.

Det finnes flere tastaturer på markedet som byr på muligheter for å bytte på tastene ved å fysisk bytte de med en klype. Men dette er en mer møysommelig prosess. Med Qpad sitt tilbehør endrer man tastatur-følelsen på et blunk. Og bryteren er ikke simpel heller, men en ordentlig metallbryter som ser ut til å ville tåle bruk over tid.

Denne funksjonen er god å ha. MK-95 er derfor et mer allsidig tastatur og denne funksjonen er øyevekkende og stilig i seg selv.

I tillegg byr MK-95 på RGB-lys, som innebærer at hver tast lyssettes i underkant. Dette er jo blitt ganske vanlig for gaming-tastaturer, men effekten varierer fra merke til merke. Qpad imponerer på dette punkt! Her er det lys som kan konkurrere med julebelysningen.

Lysene ser fantastiske ut og har god styrke. Med fysiske knapper (funksjonsknappen og F3/F4) kan man endre på ulike lysmodus fra bølger til noe som minner om strobelys. Dette ser fantastisk ut og Qpad sitt PC-tilbehør er definitivt et av de bedre belyste tastaturene på markedet.

Noen tenker kanskje at dette er overflødig. Men gaming-maskiner i dag er gjerne belyst fra topp til tå med alt fra viftebelysning til mus og tastatur. Det kan sammenlignes med å bruke stilige lykter på en bil – og gir et mer personlig preg og uttrykk.

Kvaliteten skal det heller ikke sies noe på. Det er altså aluminium som står som byggemateriale. Designet er dessuten pent og nøytralt, med avrundede hjørner. Når det gjelder brukstid mener utviklerne at tastaturet skal tåle 60 millioner trykk – noe som er en litt høyere beregning enn de fleste andre produsenter oppgir.

Dette er altså et PC-tilbehør som vil kunne vare lenge!

Det følger også med en støttepute til å hvile hendene på. Denne kan enkelt festes eller løses ved hjelp av magnetisk tilkobling. Men det er et pluss å kunne ha denne over lengre spilløkter. Samtidig som den kan legges bort dersom tastaturet skal ut på reisefot.

På baksiden av tastaturet har man også gummiføtter (justerbar høyde) og belegg som hindrer at denne beveger seg på skrivebordet. Og tilkoblingen skjer ved hjelp av en USB-ledning.

Ellers har man fysiske knapper for å styre musikk, volum, bytte sang osv. I tillegg kan man vri på bryteren i høyre hjørne for å endre lydnivå. Det er helt topp å ha fysiske knapper (funksjonsknapp og F5 – F11) slik at barna slipper å gå ut av spill/film for å endre på dette.

Man kan som nevnt endre lyssetting med fysiske knapper, eller ved å installere programvare på PC-en. Det er et stort pluss at man kan gjøre dette med fysiske knapper slik at man slipper å måtte gå inn i programvare hele tiden. Og utvalget og muligheten for lyskontroll er mer enn god nok rett på tastaturet. Her er det uansett muligheter for barn og unge å justere lys etter ønske, helt ned til detaljenivå (16.8 millioner farger).

Oppsummert er Qpad sitt spilltilbehør et skue uten like.

Det er helt unikt at det går an å skifte tastatur-følelse bare ved å vri på en bryter. Teknologien er like magisk som den er funksjonell, og dette skiller ut MK-95 fra mengden. Lyssettingen er også sterk og tydelig enten det er regnbuefarger eller et mer uniformt lys med bestemt fargevalg.

Kvaliteten er også solid og dette er et tastatur som vil kunne vare i mange år og tåle en del bruk.

Egnethet

MK-95 er et flott PC-tilbehør som sikter mot ungdom som ønsker å satse ordentlig på e-sport, eller de som rett og slett bare ønsker et fortrinn i spillingen sin. Tastaturet er solid, lett å koble opp, og byr på muligheter for å skreddersy egen spillopplevelse.

Det finnes absolutt rimeligere varianter for hobbyspillere. Noen av de åpenbare fordelene med et dyrere tastatur, er at responstid øker fra man trykker, til det skjer noe på skjermen. Alt som skjer i nettbaserte spill foregår utrolig kjapt. En PC-mus og et tastatur som er utformet riktig, kan være med på å hjelpe på alt fra presisjon til sikteferdigheter i spill. Men dette er nok først og fremst viktig for de som virkelig skal satse på spillfronten.

Tastaturet er enkelt å koble opp med den medfølgende USB-kabelen. Drivere installeres automatisk. Det er enkelt å skifte tasteopplevelse ved å vri på den fysiske bryteren.

Prisen på selve enheten er på 1500 kr og stiller seg derfor i øvre prissjikt for gamingtastatur. Til gjengjeld vil man ha et PC-tilbehør som vil kunne vare i årevis. Men om man bør kjøpe dette til barna eller ei, avhenger av formål. Er det ren hobbyspilling, så er det ikke sikkert at det er nødvendig å gå såpass opp i pris. For konkurranse og satsing på e-sport, så kan dette være verdt innkjøpsprisen.

Men dette er samtidig et tastatur som kan vare i mange år.

Reklamefilm: