Ambulance Life: A Paramedic Simulator

Windows/Playstation 5/Xbox Series S og X. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 16 år av PEGI.

ANMELDELSE: I dette spillet skal man gå inn i rollen som ambulansesjåfør. Spillet er realistisk og byr på et interessant konsept, men preges av en del feil og mangler. I tillegg viser spillet realistiske skader, inkludert døde mennesker, gørr og blod.

Det finnes et spill for alt og som gjenspeiler det meste av yrker og gjøremål. Enten man ønsker å være kokk, drifte en dyrepark eller til og med utforske rollen som ambulansesjåfør, så er det noe for alle og enhver.

Sistnevnte står på menyen i dette spillet. Og utviklerne har også laget et tilsvarende spill på politisiden tidligere. Men nå skal man hjelpe de syke og de skadde og frakte dem trygt gjennom trafikken til nærmeste sykehus.

Ambulance Life: A Paramedic Simulator

Format: Windows/Playstation 5/Xbox Series S og X
Sjanger: Simulator
Utvikler: Nacon
Utgiver: Aesir Interactive

Ambulance Life: A Paramedic Simulator er sett fra tredjepersonsperspektiv og begynner med at man velger sin egen spillfigur. Det er ikke veldig mange varianter å velge fra, men nok til at man i det minste kan skimte med et preg som man opplever som gjenkjennelig.

Etter det bryner man seg på spillets opplæring.

Her lærer man steg for steg om alt som må til for å mestre de første oppgavene som ambulansesjåfør. Etter at opplæringen er fullført kan man begynne på sin første vakt. Og deretter dukker det opp nye opplæringer for å lære mer senere.

Konseptet er stilig og noe som ikke er blitt utforsket så mye på spillfronten tidligere. Man skal her ikke bare kjøre ambulansen, men også direkte ta hånd om de som er skadde eller syke. Altså er man en hjelper og i førstelinjen for de som virkelig trenger hjelpen.

Hver vakt starter ved hovedbasen. Man kan vandre til fots og som regel er første oppgave å faktisk sette seg inn i eget kjøretøy.

Her kan man skru på sirene og varsellys. I tillegg kan man bevege seg inn i bakre del av kjøretøyet når man må behandle pasienter der og da. Sistnevnte er den mest spennende delen av spillet, men kjøringen må nevnes ytterligere.

Selve kjøringen er helt ok per nå, men ikke optimal. Det florerer over av trafikk helt konstant i bybildet. Når man slår på sirenen så vil folk flytte seg bare så vidt for å slippe ambulansen forbi. Ved veikryss derimot og rødt lys står bilene bom stille og man kan bli sperret inne.

Kjører man ut fra en parkeringsplass så vil ikke bilene stoppe opp eller forflytte seg. Med andre ord er det nesten umulig å komme seg ut av en parkeringsplass og det er heller ikke enkelt å kjøre inn foran andre biler i en sving for eksempel.

Så selve utrykningsopplevelsen fremstår ikke som veldig god enn så lenge. Og andre biler oppfører seg ikke veldig realistisk heller. Blant annet ser det ut som om alle bilene har overivrig fjæring slik at de hever og senker seg unaturlig mye i veibanen. Det ser nesten komisk ut.

Det er heller ingen jevn, men bare en plutselig bremsing. Noe som også påvirker kjøreopplevelsen. Altså er selve kjøringen per nå helt ok for å komme seg fra A til Å, men ikke optimalt laget.

Den siden av spillet som er godt laget er selve behandlingen av skadde og syke. Man får en nødtelefon-oppringning og må så markere reisemålet på kartet. Å komme frem til destinasjonen innebærer også smart parkering slik at man enkelt kan nå skadde og få dem til sykebilen igjen.

Fremme ved ulykkesstedet kan man snakke med vitner og den skadde selv. Blant annet for å finne ut mer om hva som er hendt.

Det er også en egen funksjon for å undersøke gjenstander og ting i omgivelsene. Alt dette leder til spor som man må sette sammen, og deretter må man angi en diagnose og type behandling for den syke eller skadde.

Når pasienten er inne i bilen kan behandlingen starte. Her følger man en oppskrift steg for steg, basert på valgt diagnose og behandlingsplan. Det er ikke alltid en nøyaktig prosess heller fordi det er en sannsynlighetsskala for ulike typer diagnoser og behandlingsplaner. Så man kan velge feil om man ikke har undersøkt nok først.

Man kan plassere oksygenmasker, blodtrykksmåler og mer på pasienten.

Deretter kan man følge med på hvordan det står til med puls, oksygen, temperatur og mer. Alt dette er noe man må følge med på etter hvert som man begynner å gi pasienten behandling. Målet er riktignok å stabilisere pasienten nok til at man kan kjøre til sykehuset.

Det kan innebære å bandasjere brannsår eller stygge kutt som blør. Andre ganger må man gi medisiner eller smertelindring. Eventuelt håndtere hjertestans og brukne bein. Det er litt av hvert som skal behandles og man må velge riktig type behandling.

Skadestedene kan også variere avhengig av om det har vært en bilulykke, arbeidsulykke eller andre typer hendelser.

Og alt dette er godt laget, interessant og spennende. Man gjennomfører det meste steg for steg og det oppleves som om tiden er akutt, pasienten har reelle behov og at man faktisk er med på å hjelpe de som trenger det.

Hele konseptet i dette spillet er godt laget og interessant. Det er positivt at man har med selve kjøringen, selv om den ikke er optimal enn så lenge. Diagnostieringen og behandlingen er spennende i seg selv. Og alt er visuelt og gjennomførbart enten man bærer ut båre fra ambulansen og så behandler pasienten på innsiden etterpå.

På slutten av hvert skift får man en gitt poengsum for hvor godt man har jobbet.

Det i seg selv er spennende og over tid låser man opp nye typer sykdommer og skader som må behandles. Man får altså noe å jobbe mot og antageligvis vil det komme mer innhold utover det som ligger i spillets kjerne enn så lenge.

Enn så lenge byr spillet på en by bestående av tre forskjellige områder, 36 skade- og sykdomstilfeller, 17 typer medisinsk utstyr og to spillmodus enten man ønsker mest mulig realisme eller mer veiledning.

Ambulance Life: A Paramedic Simulator byr på et spennende og nytenkende konsept på spillfronten. Selve kjernen er godt laget og interessant å holde på med. Man får variasjon med å kjøre, etterforske og behandle pasienter.

Samtidig glipper det grafiske iblant, det kjøretekniske er ikke optimalt og selve byen er i seg selv ikke alltid så interessant å se på. Det trengs en siste polering både på det visuelle og det spilltekniske. Særlig med tanke på kjøreopplevelsen.

Allikevel er det lett å se for seg at dette spillet vil fortsette å bare bli bedre når utviklerne oppdaterer og vedlikeholder spillet videre.

Alle foto: Aesir Interactive

Egnethet

Ambulance Life: A Paramedic Simulator har fått anbefalt aldersgrense 16 år fra PEGI. Spillet er merket med vold, frykt og kjøpemuligheter.

PEGI forklarer at spillet har sterk vold og i stor grad blod og gørr. Blant annet forklarer PEGI at spillfigurer blir utsatt for skade der de skriker og gråter av smerte. I en scene blir en person utsatt for kokvarm damp og får brannsår som følge.

PEGI forklarer at man vil ankomme skadesteder hvor det er døde og mennesker som er skadet. Mange har blod og sår over hele seg. I andre tilfeller er hoder knust og hjernemasse synlig på bakken.

PEGI viser også til eksempler hvor kroppsdeler er kuttet av og innvoller henger ut.

Sist, men ikke minst, viser PEGI til at spillet har kjøpemuligheter som man bør være obs på. Og at det er scener hvor man må kle av pasientene for å behandle dem. Det kan være synlig bryster.

Ellers forklarer PEGI at man kan gi pasientene medisiner (blant annet morfin) og det er scener hvor personer har tatt sitt liv.

Man kan skru av visning av nakenhet i spillets innstillinger.

Vanskelighetsgrad:

0-15 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

16+ årSpillet byr på en opplæring og man kan veksle mellom realistisk modus og et spillmodus som har hjelp og støtte. All tekst og tale er på engelsk. Spillet fremstår som realistisk, og det er en hel del menyer å sette seg inn i. Dette er ikke et av de enklere spillene på markedet. Men utfordringen vil gi noe å bryne seg på og mestre.

Spilltrailer (obs 16 år):

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

 

Bli medlem av Barnevakten