Minecraft Earth (tidlig tilgang)

App med anbefalt aldersgrense 7 år fra PEGI og 9+ år fra App Store. Android (Google)/iOS (Apple).

Populært og langtlevende byggespill oppfordrer nå barn og unge til å bevege seg i omgivelsene sine med mobiltelefonen i hånden.


(Vi vil minne om at spillet fortsatt er under utvikling (spillutviklerne tilbyr såkalt «tidlig tilgang») og at spillet kan være endret etter at denne anmeldelsen er publisert.) 

Pokémon Go fikk barn og unge over hele landet (og verden for øvrig) til å gå gatelangs med mobiltelefonen på jakt etter pokémons. I fjor tok Harry Potter-universet stafettpinnen videre og prøvde på samme konsept. Og nå har også den velkjente spillutvikleren Mojang med Minecraft kastet seg ut i samme båt.

Minecraft Earth er mobilutgaven som blander det digitale spillet med den fysiske verden. Med skjermen i lomma kan man være i fysisk bevegelse og samle materialer for å bygge stadig nye kreasjoner.

Hvordan er dette mulig? På samme måte som med Pokémon Go bruker Minecraft Earth mobilens GPS-plassering for å vise akkurat hvor brukeren befinner seg på et kart. På mobiltelefonens skjerm ser man spillfiguren og omgivelsene på et kart på samme måte som om det skulle ha vært et fysisk eller et digitalt kart som Google Maps for eksempel. Både veier og bygninger er vist på skjermen der de faktisk befinner seg i virkeligheten.

Minecraft Earth (tidlig tilgang)

Format: iOS/Android
Kategori: Eventyr/kreativt
Utvikler: Mojang

Vel, bortsett fra at de er tegnet med fantasifull og fargerik grafikk i ekte Minecraft-stil.

Men ja, man kan se omgivelsene som de er på mobilskjermen. Og når man beveger seg ute i den fysiske verden holder spillet følge. På kartet ser man også materialer som man skal samle inn som blant annet stein, sand, trær, kister og dyr som kan plukkes opp og tas med videre på reisen.

Et stort pluss er at man bare må være i nærheten av gjenstandene for å faktisk plukke dem opp. Spillet gir stadig påminnelser om å ikke gå inn på privat eiendom osv. Da er det en fordel at man ikke må gå helt opp til disse punktene på kartet, men i stedet at disse er innenfor en sirkel som omringer posisjonen din.

Så kan man plassere ut byggeplater (tenk LEGO) og bruke materialene man har skaffet seg til å bygge med. Man bygger først på en miniatyr-modell, deretter kan man gjøre den om til full størrelse og så kan man bevege seg i og rundt det man har bygget.

Dette skjer ved hjelp av AR-teknologi. Kort forklart fungerer dette ved at mobilskjermen viser både det kameraet faktisk ser foran deg (for eksempel stuegulvet ditt) og så legger appen digitale animasjoner oppå det igjen. Så på mobilskjermen vil man se både Minecraft-figurer og stuen samtidig.

Fordelen med AR-teknologi er også at man fysisk kan bevege seg rundt og gå nærmere eller lengre unna de digitale animasjonene som man ser på skjermen. Perspektivet endres tilsvarende i appen/spillet. I tillegg så er det jo muligheten for å blande fysisk virkelighet med det digitale naturligvis. For hvor stilig er det ikke å se sauer og griser løpe rundt på kjøkkenbordet, eller rett foran deg i full størrelse?

Alt er også interaktivt. Det vil si at man trykker på skjermen og legger ut klosser eller slåss med dyr som man ser «foran seg» når man sikter med mobilkameraet.

Mulighetene for å være kreativ er mange. Lag en borg, en bondegård med griser, kuer og sauer, eller tidenes kjøpesenter, og ta det med deg i lomma og vis det til venner og familie når enn du måtte ønske. Da er det bare å plukke opp mobiltelefonen og «plassere» byggesettet på gulvet ved hjelp av AR-teknologien.

I tillegg så kan man så klart i spillets rette ånd også lage ting av det man har samlet inn. Det kan være alt fra sverd og øks til fargestoff og spaker.

Minecraft Earth oppfordrer barn og unge til å bevege seg i omgivelsene på jakt etter ressurser og andre goder. Man finner både tradisjonelle materialer, men iblant også skatter og verdifulle gjenstander skjult rundt omkring.

I tillegg byr spillet på oppdrag (eventyr), utfordringer og gjøremål. Det kan for eksempel innebære å slåss mot skapninger, utforske grotter, løse logiske hindringer eller å snike seg forbi feller.

Disse eventyrene krever at man «plasserer» ut et spillbrett foran deg, noe som vises på skjermen gjennom bruk av mobilkameraet. For å få til dette må man ha både fysisk plass foran seg (siden man skal bevege seg gjennom dette landskapet) og man må ha tilgang til mobildata.

Godt lys er også nødvendig for at appen i kombinasjon med mobilkameraet skal fungere. Så dagslys eller et stort, opplyst rom inne kan være en fordel.

Denne kombinasjonen med digitalt eventyr gjør det ekstra spennende å bevege seg ut i den fysiske. Dette kan altså være et positivt tilskudd for å få barn og unge opp og ut av sofaen. Gjerne sammen med en forelder som blir med på moroa!

Egnethet

Minecraft Earth har fått aldersanbefaling fra ni år i App Store (iOS) og syv år i Google Play (Android).

For å spille spillet må man benytte seg av en Xbox Live- eller Microsoft-konto. Det er mulig å opprette egne kontoer for barn for både Xbox Live og Microsoft via foreldreinnstillinger. Da kan barna logge på og spille med sine egne kontoer.

Selv om spillet er gratis, er det insentiver til å bruke ekte penger. Man kan kjøpe innhold, klær til spillfiguren og nye byggeplater for mynter og rubiner (spillets egen valuta). Flere rubiner kan kjøpes for ekte penger. Det er også mulig å samle slike rubiner i spillet, men dette tar så klart mye lengre tid enn å trekke kortet til mor eller far.

Spillet er merket 9+ i App Store (Apple) på grunn av sjeldne innslag av fantasi/mild vold. Google Play (Android) har en lignende begrunnelse, men PEGI har merket spillet 7 år.

I spillet kjemper man mot skjelett-lignende-figurer, svære edderkopper og andre fantasifigurer. Men disse er pikselert og lite realistisk fremstilt. Volden er derfor lite virkelighetstro eller sterkt fremstilt.

En annen tanke å alltid ha i bakhodet er at man bør være var på omgivelsene. Det er fort gjort å bli trukket inn i spillet når man vandrer gatelangs. Derfor må man være var på trafikk, vann, fall, hindringer i veien og at man ikke går innpå privat eiendom, andre sine hager, lukkede steder osv. Spillutviklerne hevder at mye av innholdet i spillet blir «plassert» på offentlige steder.

Her er en video fra spillutviklerne med gode sikkerhetstips.

I tillegg, er det mulig å invitere andre inn i spillet sitt. Dette gjøres ved å skanne en QR-kode på mobilskjermen slik at flere kan spille i samme fysiske nærhet.

Vi anbefaler også at man har passordmur for kjøp av innhold på barnets mobiltelefon/nettbrett.

Vi oppfordrer også foreldre til å bli med barna på tur på jakt etter Minecraft-oppdrag!

Les gjerne «ofte stilte spørsmål om Minecraft Earth» (ekstern lenke).

Testet på iOS

Apptrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

 

Bli medlem av Barnevakten