Plague Inc.

App med anbefalt aldersgrense 7 år fra PEGI og 12+ år fra App Store. Android (Google)/iOS (Apple)/PS4/Windows/Xbox One.

ANMELDELSE: Dette spillet tar for seg sykdomsspredning der målet er å infisere og drepe hele verdensbefolkningen.

(Til info: Spillutvikleren jobber med et eget modus der man skal redde menneskeheten fra sykdom. Utvikleren skal også ha donert 2.7 millioner til korona-forskning.)

Plague Inc. er ikke et nytt spill. Men populariteten har økt og spillet har skaffet seg plass på topplisten i app-butikkene, mest sannsynlig i sammenheng med spredningen av coronaviruset.

Målet i spillet er å navngi og utvikle en sykdom som skal utrydde verdensbefolkningen. Dette skjer ved at man velger et opprinnelsesland, så får man poeng hver gang sykdommen smitter eller tar liv.

Ved å trykke på bobler på et verdenskart får man poeng som kan brukes for å utvikle sykdommen videre.

Plague Inc.

Format: Android (Google)/iOS (Apple) ++
Kategori: Simulator
Utvikler: Ndemic Creations LTD

Man kan velge ulike pesttyper. Det kan være en bakterie, virus, sopp, parasitt, prion, nanovirus og biovåpen. Hver sykdomstype har unike trekk ved seg.

Så gjelder det å utvikle sykdommen. Det kan være å oppgradere innen type overføring. For eksempel om pesten spres via luftspredning, fuglesmitte, insekter eller andre dyr. Dette er med på å spre sykdommen over landegrenser.

I tillegg kan man velge ulike symptomer hos pasientene. Jo sterkere symptomer, jo raskere dør de som er smittet. Men spillet straffer deg også på den måten at når symptomene er for sterke, så dør pasientene raskere enn de rekker å smitte andre.

Symptomer kan være alt fra væskesvulster og utslett, til blodmangel, feber med dødelig utfall og betennelse som går utover pust.

Et siste punkt man må tenke på er egenskaper ved sykdommen som gjør den motstandsdyktig mot en kur. Parallelt med sykdomsspredning forsøker nemlig menneskeheten å bekjempe sykdommen etter hvert som alvorlighetsgrad og smitte øker.

Det blir derfor et kappløp om å overvinne menneskeheten før de slår tilbake igjen.

Man ser ikke direkte dødsfall og effekten som skjer i landene som sykdommen sprer seg i. I stedet består skjermbildet av et verdenskart der man kan se smitten spre seg, samt statistikk. Her er det tallmateriale på antall smittede og antall døde. I tillegg dukker det opp nyheter som forklarer hva som skjer i de ulike landene.

Noen stenger grenser, andre ganger er dødstallet så høyt at landene må grave massegraver, eller til og med regjeringer kan kollapse.

I sin grunnleggende form kan Plague Inc. gi innsikt i hvordan pest sprer seg, hvordan sykdommer endrer seg og hvilke måter land blir påvirket og forsøker tiltak for å stoppe spredning.

Samtidig tar man rollen her som «skurken» selv og skal forsøke å utrydde menneskeheten. Man vinner altså ikke før livene på kloden er gått tapt. Det er derfor en tematikk som fordrer et modent publikum.

I disse dager med høy sykdomsspredning i virkeligheten, kan også denne type spill føre til overdreven frykt og misforståelser. Da med tanke på et yngre publikum. Foreldre bør derfor sette seg inn i hvilke aldersanbefalinger som gjelder for spillet og se an sitt eget barn før de tillater denne type spill.

Samtidig, kan spillets andre modus ha en annen effekt, der man skal redde menneskeheten fra sykdom. Når dette moduset er på plass vet vi ikke. Og det antas at brukerne også ville kunne bytte mellom spillets virusspredende del som før.

Egnethet

Plague Inc. har fått aldersanbefaling fra 12+ år i App Store (iOS) og syv år i Google Play (Android).

Hos App Store (Apple) begrunnes aldersgrensen med at spillet inneholder sjelden, mild, realistisk vold. Og sjelden, mild, skummel tematikk. PEGI har også basert sin aldersanbefaling på bakgrunn av at spillet kan ha skremmende (frykt) tematikk.

Teksten er på norsk, noe som gjør at spillet er mer tilgjengelig for oss her til lands. Ellers er det en grunnleggende opplæring som forklarer hvordan spillet er bygget opp, samt er det mulig å justere vanskelighetsgrad etter type utfordring man ønsker.

Spillet inneholder lenker til kjøp av apper fra samme utvikler. Man kan også kjøpe tilleggspakker med nye sykdommer/innhold til spillet.

Selv om spillet ikke nødvendigvis presenterer tematikken på en grafisk eller grusom måte utover tekst (og rød markering på kartet etter hvert som sykdommen sprer seg), så er tematikken særlig relevant i disse dager med coronavirus.

Det er muligheter for læring og innsikt i hvordan sykdommer generelt utvikler og sprer seg. Og hvordan sykdom kan bekjempes. Men det kan også skape unødvendig frykt hos barn og unge som for eksempel er usikre på fakta omkring coronaviruset og dens dødelighet.

Spillets kommende modus der man skal redde menneskeheten fra sykdom kan ha en mer positiv effekt.

Testet på iOS

Apptrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

 

Bli medlem av Barnevakten