Bildet viser nettbutikken Google Play hvor man kan laste ned apper og spill. Rød ring rundt aldersmerkingen fra PEGI.

PEGI viser aldersgrenser i spill

Alle dataspill som utgis i Europa, er merket med anbefalte aldersgrenser fra PEGI. Hva betyr de ulike PEGI-ikonene? Hvem står bak PEGI? Hvordan blir aldersgrensene bestemt? Les her.

Alle spill som utgis i Europa er merket med aldersanbefalinger fra PEGI. Ordningen benyttes av for eksempel nettbutikken Google Play, men ikke av App Store som har sin egen ordning.

PEGI sier ikke noe om hvor vanskelig spillet er, man tar kun hensyn til om spillet inneholder vold, sex, grovt språk, diskriminering og lignende. Et spill som av PEGI blir godkjent for treåringer, kan dermed være alt for vanskelig for en treåring å spille. Men det er i alle fall ikke noe i spillet som skremmer treåringer.

PEGI setter anbefalte aldersgrenser både på dataspill som kan kjøpes fysisk i butikk og dataspill som kan lastes ned.

PEGI benyttes av de fleste store spillkonsollene, inkludert Sony, Microsoft og Nintendo.

Foreldre blir ikke kriminelle om de bryter aldersgrensene, men Barnevakten anbefaler at grensene overholdes – til det beste for barnet.

La oss først vise hva symbolene betyr, her oversatt og forenklet av Barnevakten:

PEGI aldersmerking av spill

PEGI 3

Passer alle aldersgrupper. Ingen lyder eller bilder som kan skremme små barn. Veldig mild tegneserievold i komisk sammenheng. Ikke noe røft språk. Barnet bør ikke kunne forbinde figuren på skjermen med figurer i virkeligheten, de bør være fantasifigurer.

 

PEGI 7

Ethvert spill som normalt ville fått aldersmerkingen 3, men inneholder scener eller lyder som kan være skremmende, kan passe i denne kategorien. Mild tegneserievold.

 

PEGI 12

Vold som er noe mer realistisk, karakterene kan ligne mennesker. Seksuelle antydninger. Litt røft språk, men ikke seksuelle skjellsord. Historien kan inneholde gambling. Noe mer utførlig beskrevet nakenhet havner i denne kategorien.

 

PEGI 16

Vold eller sex vises slik det ville ha sett ut i det virkelige liv. Mye røft språk. Historien kan inneholde gambling, bruk av rusmidler eller skildringer av kriminalitet.

 

PEGI 18

«Umotiverte» drap, vold mot forsvarsløse eller et positivt syn på bruk av rusmidler, samt en grafikk som ligner virkeligheten.

 

 

PEGI innholdsmerking

I tillegg til aldersgrensene, utstyrer PEGI spillene med diverse advarsler:

Vold

Spillet inneholder fremstilling av vold.

 

Ufint språk

Spillet inneholder ufint språk.

 

Redsel

Spillet kan virke skremmende på små barn.

 

Sex

Spillet fremstiller nakenhet og/eller seksuell adferd eller seksuelle henvisninger.

 

Stoffer

Spillet henviser til eller skildrer bruk av narkotika.

 

Diskriminering

Spillet inneholder beskrivelser av eller elementer som kan oppmuntre til diskriminering.

 

Gambling

Spill som oppmuntrer til eller gir opplæring i pengespill.

 

PEGI ikon for "kjøp i spill"

Kjøp i spill

Det er mulig å bruke ekte penger i spillet.

 

Les gjerne originaltekstene som forteller hva PEGI-symbolene betyr.

Hvem står bak PEGI aldersmerking?

Systemet med aldersmerking i The Pan European Game Information (PEGI), ble opprettet for å gi foreldre i Europa informasjon som skulle gjøre det lettere å ta avgjørelser ved innkjøp av dataspill.

PEGI ble lansert våren 2003, og flere nasjonale systemer for aldersmerking ble dermed erstattet med ett enkelt system over nesten hele Europa (35 land i 2018). PEGI drives i et samarbeid mellom spillbransjen selv og representanter fra myndighetene. For tiden (2018) er det en nordmann som er styreformann i PEGI: Khalid Azam fra Medietilsynet.

Hvordan settes aldersgrensene for dataspill?

Alle spill som utgis i Europa, er merket etter PEGIs merkeordning. Aldersgrensene ble utviklet av Interactive Software Federation of Europe (ISFE).

PEGI bruker to metoder for å sette en aldersgrense. Den ene metoden gjelder spill til spillkonsoller:

 • alle spill på disc til Microsoft Xbox konsoller
 • alle spill (nedlastbare eller i eske) til Sony PlayStation konsoller og Sony PlayStation VITA
 • alle spill til Nintendo Wii U and Nintendo 3DS
 • de fleste PC-spill (nedlastbare eller i eske)

Før lansering av spillet fyller spillutviklerne ut et skjermskjema som sendes til PEGI. Der beskrives spillet innhold. Systemet svarer da automatisk med en aldersgrense.

PEGI mottar senere spillet og kan sjekke om opplysningene fra spillutvikleren stemmer. NICAM behandler spill som er rangert fra 3 til 7, mens VSC Rating Board sjekker spill som er rangert med 12, 16 eller 18. De som undersøker spillene, kan eventuelt overstyre den foreløpige automatiske merkingen. Til slutt sender man beskjed til spillutvikleren om hva merkingen landet på.

Denne manuelle sjekken blir for kostbar når det utvikles tusenvis av nye spill. Det finnes derfor også en enda mer automatisk og strømlinjeformet løsning som kalles IARC. Også her må utviklerne fylle inn skjemaer om hva spillet inneholder av grov vold og så videre. Men med IARC tar man kun stikkprøver i etterkant. IARC kan benyttes også på apper som ikke er spill.

IARC er et system som automatisk beregner aldersgrenser for ulike land, basert på opplysningene som utviklerne har lagt inn. Ulike land i verden har ulik oppfatning av hva barn tåler å se. Men i Europa får alle landene samme aldersgrense. Sitter du på en datamaskin utenfor Europa og besøker en nettbutikk for dataspill, kan du oppleve å se en annen aldersgrense enn om du besøker den samme nettbutikken med en datamaskin hjemme i Norge.

IARC benyttes her:

 • alle spill og apper i Google Play (for Android-maskiner)
 • alle spill og apper i Microsoft Windows Store (for Windows PC-er, Windows telefoner og Windows nettbrett)
 • alle spill og apper i Nintendo eShop
 • alle spill og apper i Oculus VR Store

IARC er et samarbeid mellom ulike organisasjoner som driver med aldersmerking i Europa, Australia, Brasil, Nord-Amerika og Sør-Korea. Utviklere kan på den måten konsentrere seg om å fylle ut ett skjema for alle landene som spillet skal selges i.

Når du ser PEGI aldersmerking i nettbutikken Google Play, har altså utvikleren skrevet inn opplysninger i skjemaet til IARC, så har IARC automatisk regnet ut hvilken PEGI-merking det skal bli.

Det er ikke alltid at du ser PEGI-merkingen

 • Laster du ned et spill direkte fra spillprodusentens nettsted, kan det hende at PEGI ikke vises, kanskje viser produsenten aldersmerking fra ESRB. Dette kan variere.
 • En amerikaner som kikker på det samme spillet som deg i Google Play, vil sannsynligvis ikke se PEGI-merkingen, men en merking fra ESRB som kan skille seg noe fra PEGI.
 • Nettbutikken App Store bruker ikke PEGI.

Ikke bare spill, men også apper

Pegi ikon.

PG! (Parental Guidance)

PEGI har enda et ikon i bruk. Utropstegnet gjelder apper som ikke er spill, og som samtidig inneholder funksjoner som foreldre bør være oppmerksomme på. Det kan være apper som inneholder upassende innhold eller som har funksjoner som kan lede til upassende innhold via lenker eller mulighet for å spille av videoer.

Eksempler på begrunnelse for utropstegn:

 • Innhold som styres av andre brukere og som ikke blir moderert.
 • Røft språk.
 • Referanser til sex, vold eller rus.
 • Bilder/filmer av sex, nakenhet, vold eller rus.

Utropstegn brukes også når appen er som en portal med svært variert innhold, slik som for eksempel Netflix som har både barnefilmer og filmer med aldersgrense 18 år. Da er det nesten umulig å klassifisere appen. Setter man 18 år, går barn glipp av mange barnefilmer. Setter man 3 år, kan barn bli skremt av filmer som ikke passer dem. Derfor får appen et utropstegn slik at foreldre kan bli oppmerksomme på at de må inn med muntlig veiledning eller gå gjennom foreldreinnstillingene.

Utropstegn-ikonet blir bestemt via IARC.

Du kan klage på aldersgrensen

På PEGIs nettside www.pegi.info er det også mulig å klage hvis du mener at et spill bør ha en annen alders- eller innholdsmerking enn det har fått.

Her kan du søke etter spill, apper og aldersanbefalinger

Du kan søke etter spill og deres aldersgrenser her: www.pegi.info. Trykk på søketreffet for å få mer informasjon, blant annet for å se begrunnelsen for aldersanbefalingen (på engelsk).

Trykk på «Extended Search» for å sortere etter:

 • Årstall for utgivelse av spillet
 • Alder på barnet
 • Plattformer (slik som Ninentod Switch, ulike typer Xbox, Playstation, mobiltelefon, PC og så videre).
 • Ikoner (slik som vold, stygt språk og så videre).

Du kan også søke etter aldersanbefalinger og begrunnelser her. (Ekstern lenke.) Du får samme informasjon som i Pegi-lenken over, men designet er anderledes. I tillegg kan du sortere etter nettbutikkene Google Play og Microsoft Windows Store.

Bruk gjerne også Barnevaktens søkefunksjon, for vi anmelder på norsk og forklarer mer om spillet/appen. Skriv navnet på spillet eller appen i søkefeltet. I hver anmeldelse viser vi samtidig den aktuelle aldersanbefalingen fra PEGI.

 

Bli medlem av Barnevakten