
Danske foreldre vil holde barna borte fra KI
Over halvparten av danske foreldre ønsker ikke at barna deres skal bruke kunstig intelligens, ifølge en undersøkelse fra "Medierådet for børn og unge".
Over tusen foreldre med barn i alderen 5–16 år har svart i undersøkelsen fra Medierådet for børn og unge i Danmark.
Blant danske foreldre assosieres kunstig intelligens (KI) først og fremst med den samtalebaserte typen, som for eksempel ChatGPT. Deretter tenker de på falske nyheter som er produsert av KI, og deretter på kunstige venner som man kan finne i for eksempel Snapchat.
3 av 4 foreldre mener at KI blir en viktig del av fremtiden, samtidig opplever halvparten av foreldrene at KI gjør dem utrygge.
Undersøkelsen viser blant annet dette om foreldrene:
- 60 prosent har selv benyttet KI
- 51 prosent mener at barn ikke bør bruke KI
- 74 prosent kjenner til ChatGPT
- 29 prosent kjenner til MYAI
- 29 prosent bruker KI minst en gang uken
Ifølge foreldrene bruker barna helst ChatGPT og Snapchats MyAI.
Halvparten sier at deres barn ikke bruker KI. Den andre halvparten er delt i to: 26 prosent sier at de vet at deres barn benytter KI. 24 prosent sier at de ikke vet.
Undersøkelsen viser for øvrig en forskjell mellom kjønnene: Mammaer lærer om KI via sin omgangskrets. Pappaer lærer om KI via nyheter og nettet.
Ønsker seg mer informasjon om KI og dens risiko
Danske foreldre etterlyser bedre informasjon om risikoen som er forbundet med KI-ene som barna deres bruker. De savner informasjon om manipulert materiale, svindel, feilinformasjon og falsk markedsføring, som jo gjerne er produsert ved hjelp av KI. De ønsker også mer informasjon om personvern og kunstige venner av typen MyAI som er i Snapchat.
Organisasjonen Børns vilkår avslørte at KI-en til Snapchat påstår at den er et menneske når den samtaler med barn. Det kan være slike forhold som danske foreldre er bekymret for.
I pressemeldingen skriver Medierådet at de arbeider etter et forsiktighetsprinsipp, som på norsk antagelig kan oversettes til «føre var»-prinsipp. Foreldre bør følge med på om barna snakker med chatroboter, skriver Medierådet.
Barnevaktens hovedråd om KI er: Ikke røp personlige opplysninger til KI-en, for du vet ikke hvor samtalene havner.
Barnevaktens tidligere undersøkelser viser at KI kan lyve, fantasere, gi dårlige råd, diskriminere, være rasist eller være preget av utviklernes etikk. Samtidig er KI et fantastisk verktøy som er i ferd med å spre til all verdens arbeidsoppgaver og som kan gjøre livet enklere for mange.
(Hovedbilde øverst: Shutterstock / Roman Bjuty.)