Biru Unjárga – Føkkings Nesseby
Norsk drama, 2024, passer fra 12 år

ANMELDELSE: Spennende og relevant tematikk formidles i en film som ellers skiller seg lite ut. Vi mener filmen passer best for ungdom.
Denne samiskspråklige filmen handler om utfordringene med å finne seg selv i en verden hvor alt handler om gruppetilhørighet. Den gjør lite for å skille seg ut, men er ellers bra produsert. Filmen er tydelig ikke laget for yngre barn, og vi mener derfor filmen passer best for dem over 12 år.
Handling
15 år gamle Elvira er vokst opp i Nesseby, øst i Finnmark. Hele sin oppvekst har hun drømt om verden utenfor. Hun er barn av en alenemor, og moren forteller at hun ble gravid på en fertilitetsklinikk i Danmark. Hun lever seg veldig inn i sin danske identitet, og når motemerket «Danish Darling» sponser en i klassen på sosiale medier, blir Elvira fort inkludert i gjengen.
Det hele begynner å rakne da en nylig frigjort kriminell dukker opp, og hevder å være faren hennes. Når hele Elviras identitet er bygd på det at hun er halvt dansk, blir hun veldig identitetsforvirra. Om ikke det var nok, mister hun også hennes sosiale posisjon. Hun møter dette med sinne og irritasjon. Når Elviras far begynner å komme med forslag til hvordan hun kan få ut frustrasjonen, orker hun ikke å holde den tilbake lenger.
Biru Unjárga – Føkkings Nesseby
Sjanger: Drama
Skuespillere: Sarah Olaussen Eira, Ingá Elisá Påve Idivuoma, Aslat Mahtte Gaup, Amund Lode, Ánne Mággá Wigelius, Sara Sofia Mienna, m.fl.
Språk: Samisk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: Norge
Spilletid: 1t 18min.
Produksjonsår: 2024
Vurdering
Hva selve filmproduksjonen angår, er denne filmen godt på linje med andre norske spillefilmer. Den er kompetent filmet, men gjør lite for å skille seg fra mengden. Tempoet er behagelig – filmen er ikke for lang – og skuespillet bra nok til at innlevelsen bevares. Dialogen oppleves til tider litt stiv, men det går egentlig greit; siden stemningen er litt stiv den også. Til å begynne med er det svært lite musikk, men når det trapper seg opp utover i filmen viser filmen et passende akkompagnement.
Handlingsmessig setter filmen seg opp som en typisk norsk ungdomsfilm: En sosialt usikker skoleelev med en isolert venn av motsatt kjønn og ustabile familieforhold, samt en populær person i klassen som alle vil holde seg inne med. Det er ikke før vi kommer litt ut i filmen før filmen begynner å skille seg ut. Konflikten er nemlig ikke mellom Elvira og klassens dronning. Den er mellom Elvira og det moderne identitetsfokus. Både influenser-dronningen, klassens lærer og Elviras mor snakker støtt og stadig som om gruppen man er en del av er ensbetydende for hvem man er. Når Elvira så mister sin gruppetilhørighet, så er hun ingenting lengre. Filmen presenterer ingen løsning, men den setter slik fingeren på et problem som absolutt er relevant for dagens samfunn.
Egnethet
Denne filmen handler om en ungdomsskoleelev i et ungdomsskolemiljø, og det er tydelig at filmen ikke er laget for barn under ungdomsalder. Kanskje mest åpenbart er en scene hvor Elvira bryter seg inn på et utested vet hjelp av faren hennes, drikker seg full, og følgelig blir satt til å kjøre ATV av nevnte far. Dette blir likevel ikke fremstilt som noe positivt.
Ellers er eneste ordentlig dramatiske scene når Elvira sprenger ranselen til en klassevenninne i gymtimen. Elviras far er ikke en veldig ansvarlig person og mora virker i begynnelsen av filmen mer opptatt av seg selv enn Elvira. Det er ingen tydelig trygge voksenskikkelser i filmen. På bakgrunn av alt dette mener vi filmen passer best for barn fra 12 år.
Aldersgrense med begrunnelse fra distributør:
6 år.
Les mer om aldersgrenser for film, tv og strømmetjenester, og hvordan aldersgrenser settes
Filmtrailer:
Les mer om Biru Unjárga – Føkkings Nesseby:
Hvordan vurderer Barnevakten filmer?
Les våre kriterer for filmanmeldelser
Foto/trailer: YMER MEDIA