Julenissens Datter – Den Magiske Tidsmaskinen

Dansk eventyr, 2022, passer fra 6 år

ANMELDELSE: Den nyeste filmen om Julenissens Datter er ikke den verste julefilmen der ute, men den er ikke spesielt god heller. Humoren sikter lavt og det er lite tematisk utbytte.

Den tredje filmen om julenisseskolen har mye av det tekniske på plass, men lavmålshumor, tidsmaskinkrøll og den varierende kvaliteten på de norske stemmene kunne den vært foruten. Et svakt tema trekker også ned.

Handling

Rektor på Julenisseskolen har avlyst julen, og etter mye leting finner Lucia ut at det hele stammer fra en traumatisk opplevelse i Viborg, julen 1897. Hendelsen involverer på en eller annen måte en ødelagt nisselue og risgrøt. Lucia bestemmer seg for at hun må kurere rektors traumer – for å gjeninnføre julen – men hun vet ikke hvor hun skal begynne.

Da Lucia en kveld blir bedt om å passe den lille gutten Elias, bestemmer hun seg for å ta ham og bestevennen hennes, Oscar, med på sirkus. Bland severdighetene der er en tidsmaskin. Sirkusdirektøren hevder at den kan ta deg med både når og hvor du vil, og Elias er overbevist om at dette stemmer. Da han har overhørt Lucia og Oscar snakke om rektorens tilstand, bestemmer Elias seg for å ta saken i egne hender, og sniker seg inn i tidsmaskinen. Lucia og Oscar finner ut hvor han dro, og Lucia drar etter ham. Hvordan vi det gå når Lucia og Elias forsøker å rette opp i rektors traumer i 1897s Viborg?

Julenissens Datter – Den Magiske Tidsmaskinen

Regi: Christian Dyekjær
Sjanger: Eventyr, komedie
Skuespillere: Cecilia Loffredo, Thomas Bo Larsen, Leonard Mangheni Sommer Ipsen, Herman Knop, m.fl.
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: Danmark
Spilletid: 1t 32min.
Produksjonsår: 2022

Vurdering

Det tekniske i filmen er i hovedsak bra. De originale skuespillerne har et noe overdrevent kroppsspråk, men det virker å være del av stilen. Scenene er godt lagt opp, og et samarbeid med Viborg Kommune bidrar til gode lokasjoner. Det er et bra avpasset tempo gjennom filmen. De norske stemmende er av noe mer varierende kvalitet. Noen ganger passer de ganske bra; slik at en nesten kunne tenkt at de som snakket var de samme som spilte. Andre ganger føles stemmene i konflikt med skuespillerne.

Det meste av karakterutviklingen i filmen ser ut til å ha veket plassen for humor. Dette er ikke uvanlig for komedier, men humoren her er av en noe ensartet form. De fleste er avføringsvitser. Dette problemet hadde mildnet noe om det ikke var for at Lucia er en del eldre enn hun har vært i tidligere filmer. Elias gir noe representasjon for aldersgruppen, men det er som oftest et problem når målgruppen for vitsene ikke kan relateres til hovedpersonen og omvendt.

Tema for filmen er noe uklart. Gjennomgående blir det å handle på egen hånd, uten hjelp fra voksne, fremhevet som noe positivt. Likevel fremstiller Viborg-hendelsene at barna i hvert fall bør være hos foreldrene sine. Vel å merke seg drar de hjem fra en slem voksen de fikk «hjelp» av. Annet enn dette er det lite å hente tak i.

Egnethet

Filmen inneholder et gevær som blir avfyrt mot mennesker, men situasjonen fremstår som så useriøs at de færreste vil finne det særlig skremmende. Det er også en hendelse der hovedpersonene blir sperret inne i et rom for å «råtne», men redningen kommer fort.
Det blir gjennom hele filmen fremstilt som positivt ikke å spørre om hjelp, og det kan stilles spørsmål om alle barn vil ha godt av dette budskapet.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen inneholder enkelte dramatiske scener med kraftige lydeffekter. Den får derfor aldersgrense 6 år.

Filmtrailer:

Les mer om «Julenissens Datter – Den Magiske Tidsmaskinen»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto: Martin Dam Kristensen / Ymer Media

Trailer: Ymer Media