Ringenes herre: Slaget om Rohan

Amerikansk animasjonsfilm, 2024, passer fra 12 år

ANMELDELSE: En film som skuffer på nesten alle områder. Måtte vært langt bedre for å forsvare 134 minutters spilletid.

Slaget om Rohan er et forsøk på å fortelle en historie i Ringenes Herre-universet i stilen til japansk animasjon. Filmen holder seg jevnlig under bransjestandard, og gjør svært lite originalt. Tematisk er det tydelig gjort et forsøk, men selv en Lesehesten-bok vil ha dypere tematisk dybde.

Handling

183 år før Ringenes Herre står kongeriket Rohan ovenfor en enorm trussel. Høvdingen over landets barbariske nabofolk, Wulf, er kommet for å hevne sin fars død. Når Kong Helm møter fienden på slagmarken, blir Edoras utsatt for et snikangrep. Helms datter, Héra, har forutsett bakholdet, og evakuert byens innbyggere til Hornborgen. I løpet av retretten faller likevel begge Helms sønner, og Héra og hennes sørgende far står tilbake for å overvintre en beleiring, i håp om hjelp før det blir for sent.

Ringenes herre: Slaget om Rohan

Regi: Kenji Kamiyama
Sjanger: Animasjon, Drama
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA, Japan
Spilletid: 2t 14min.
Produksjonsår: 2024

Vurdering

Kampen om Rohan forsøker å legge seg tett opp til den typiske japanske animasjonsstilen, men den forsøker også noe nyskaping – mest merkbart er 3d-animerte bakgrunner. Filmen er produsert i et unormalt raskt tempo. Det er da noe forståelig at animasjonen er et godt stykke under bransjestandard for spillefilmer. Musikken er sterkt inspirert av musikken i Peter Jacksons originale trilogi – og dette er fortsatt bra – men det nye gir ingen varige inntrykk. Stemmeskuespillerne er nok filmens sterkeste ledd, og det er tydelig at de i hvert fall her har klart å finne de rette for jobben.

Manus er definitivt Kampen om Rohans største problem. Det er gjennomgående stivt, svært klisje og generelt lite engasjerende. Wulf fremstår konsekvent svært barnslig og irrasjonell, uten at dette begrunnes overbevisende for seeren. Til tross for filmens lange spilletid, gjør også filmen en særs dårlig jobb i å engasjere seeren for karakterene. De relevante vendepunktene hos hovedpersonene blir derfor vanskelige å bry seg om. Heldigvis er det uansett svært få av dem. For dem som engasjerer seg over gjennomsnittlig for historisk krigføring, kan man finne mye kritikkverdig. Dem som er mer opptatt av Tolkiens stil kan finne enda mer.

Det er stadig vekk forsøk på å skyte inn alle mulige små-moraler, men i bunn og grunn er dette en klassisk fortelling: En adelig jente vil være mindre jentete, og må derfor trosse familiens og samfunnets fordommer og forventninger. Det kommer jevnlig frem at denne utfordringen skal være filmens hovedtema, men seeren opplever aldri Héra som virkelig begrenset av forventningene fra dem rundt henne. Ellers trekkes noen små-tema som å ikke gi opp og lojalitet opp her og der. Disse utforskes aldri, og de oppleves nesten mer som en karikatur av seg selv.

Egnethet

Filmen viser mange krigshandlinger, og der hører med mye vold, hat og drap i både kaldt og varmt blod. Det er tydelig at en part er ment å være god – den andre ond – men det er mennesker som er hovedfienden på begge sider. Noen kan oppleve at filmen fremstiller død i krig som ærefullt, og noe å strebe etter.

Aldersgrense med begrunnelse fra distributør:

12 år. Truende situasjoner og voldsomme slagscener i et tydelig fantasiunivers, gjør at denne filmen får 12-årsgrense.

Les mer om aldersgrenser for film, tv og strømmetjenester, og hvordan aldersgrenser settes

Filmtrailer:

Les mer om Ringenes herre: Slaget om Rohan:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Warner Bros. Pictures Norway