LEGO Star Wars droid Commander

LEGO-byggesett med kodemuligheter. Anbefales av Barnevakten for barn og unge fra åtte år.

Bygg dine egne Star Wars-roboter og lær koding. Disse LEGO-produktene kombinerer leketøy med digital læring. Anbefales av Barnevakten for barn og unge fra åtte år.

Koding er et hett tema om dagen. På den ene siden er vi omringet med mer teknologi enn noen gang. Smarttelefoner, datamaskiner, ja til og med brødristeren inneholder potensielt programvare som er kodet av et eller annet slag.

Samtidig, er alle disse underverkene mer kompliserte å forstå jo mer avanserte de er blitt. Derav dyttes koding inn som tema inn i skolens læreplaner. Hvorfor? Fordi barn og unge i dag skal bli bedre i stand til å forstå teknologien de bruker, både personlig og i skolesammenheng (og senere i arbeid). I hvert fall, til en viss grad.

Det er ikke usannsynlig at mange av de som sitter på skolebenken nå, også skal inn i yrker hvor koding er en helt essensiell del av arbeidsoppgavene deres.

LEGO Star Wars droid Commander

Format: LEGO-byggesett
Kategori: Koding/leketøy
Utvikler: LEGO

Til å lære koding finnes det et helt hav av apper, spill og bøker. Kvaliteten og evnen til å lære bort ferdigheten på en forståelig måte, varierer som med alt annet pensum som skal lære bort noe.

Her har også LEGO hivd seg på bølgen med to premisser oppfylt. For det første, har de valgt et tema som er spennende og engasjerende for mange, nemlig «Star Wars». I tillegg, kombinerer de både en fysisk leke med en digital tilnærming (app).

Det geniale er at barna kan da både se en digital reaksjon når de bruker kodeblokker på nettbrettet sitt, samtidig som de kan se en fysisk reaksjon når roboten utfører bevegelser og handlinger.

LEGO Star Wars droid Commander inneholder tre roboter og blant annet ikoniske R2D2 som er kjent som Luke Skywalkers følgesvenn. Tenk så kult om de også hadde inkludert BB-8 i denne pakken! R2D2 er uansett udødelig og kul på egenhånd, og de to følgesvennene med i pakken er også stilige.

Størrelsene på robotene er også nokså greie, R2-D2 for eksempel, har målene 20 cm x 10 cm x 14 cm.

Men aller først så må man jo bygge disse kloss for kloss, noe som tross alt er et av de beste elementene med LEGO – å se kreasjonen bli til litt etter litt. Byggeprosessen kan også være sosial. Foreldre og barn kan bygge sammen, eller så kan barn bygge ilag med venner. Her må man følge oppskrifter og lete etter riktige biter. Det følger med hele 1,177 ulike deler å sette sammen.

Denne gangen følger ikke oppskriften med i papirform. Man får opp en 3D-modell når man åpner appen. Fordelen da, er at man kan se det man skal bygge fra ulike vinkler. Og de klossene som skal legges inn, lyses opp slik at de er enkle å gjenkjenne.

Av teknologi innlemmet i robotene er det blant annet en sensor som leser farge, og en som leser avstand. Det er også motorer som skaper bevegelse, også er det bluetooth som kobler robotene til nettbrett og telefoner.

LEGO har så utviklet en gratis app (Lego Boost Star Wars). Her er det også en animert historie som gir et bakteppe for kodingen og leken. Det er også en DEMO her for de som vil prøve dette ut før de faktisk kjøper LEGO-settet.

Teksten i appen er på norsk, og det er enkle dra-og-slipp-elementer for å skape bevegelse og reaksjoner hos robotene. For eksempel, kan man få robotene til å bevege seg i gitte retninger og spille av lyder. Man kan også spille inn lyd og bruke stemmeforvrengere som etterligner Star Wars-figurer.

Appen brukes som nevnt for å vise oppskrifter på hvordan å bygge robotene og for å bytte batterier. Dette er hendig i tilfelle man skulle miste papirutgaven. Og man kan bruke appen for å styre robotene som om mobiltelefonen var en fjernkontroll.

Ellers er det over 40 oppdrag som skal gjennomføres og som bruker teknologien her fullt ut. Hub/motor må byttes mellom de ulike modellene siden det bare er en av disse som følger med i esken (og dette er den kjedsommelige delen av LEGO-settet). Når man begynner oppdragene får man først en opplæring for hver av robotene.

Ellers er oppdragene laget slik at man bygger rekvisitter for de ulike oppdragene (lås opp en dør, skyt en prosjektil, naviger en løype osv.).

I tillegg til ren koding, lærer barn også om enkle roboter, mekaniske innretninger og sammenhengen mellom teknologi og fysiske leker. Dette er et flott leketøy som oppfordrer barn til å bruke fantasi, kreativitet og problemløsing. Ja, man skulle gjerne ha sluppet å bytte på motorer/hub mellom robotene for hver gang, men ellers er det mye bra med i pakken her.

Egnethet

LEGO Star Wars droid Commander leverer koding og lek på en håndgripelig og motiverende måte. Her kan barn og unge utforske koding i digitalt format og se en fysisk reaksjon i etterkant. Denne kombinasjonen av teori og praksis kan gi bedre forståelse for mange.

Ellers har LEGO satt terskelen lav slik at de fleste kan mestre dette. Gode oppskrifter vises hvordan robotene skal settes sammen del for del. Teksten i appen er også på norsk og med visuelle hjelpemidler. Brukersnittet har også få menyer og er oversiktlig å bruke.

Dra-og-slipp-mekanismen på kodeblokker er også tilpasset de som er nye til koding. Så her er det læring og lek for barn og unge som liker Star Wars-universet.

Dette er altså en suveren inngang for barn og unge som skal lære seg koding!

Reklamefilm: