Hei Ruby – oppdag koding

Bildebok, anbefales fra fem år

«Hei Ruby» er en glitrende god bildebok for barn som gir innføring og trening for å lære koding. Fine bilder, tilgjengelig innhold og gode oppgaver, gjør at vi anbefaler denne boken til barn fra fem år og oppover.

Koding kommer mer og mer inn i skolen og etter hvert innlemmet i skolens læreplan. Vi er i en verden omringet med teknologi, og det er viktigere enn noen gang å forstå hvordan noen av disse tekniske duppedittene fungerer, i hvert fall med en grad av forståelse.

Mobiltelefoner, spill, apper, tv-en – ja, til og med busskortet er mest sannsynlig bygget opp av koding.

Men hva er egentlig «koding» sånn rent spesifikt? Forfatteren av «Hei Ruby», Linda Liukas, beskriver det med egne ord i bildeboken: «Når du programmerer eller koder beskriver du til datamaskinen hva den skal gjøre og i hvilken rekkefølge den skal gjøre det.»

Men hvorfor koding? Hvorfor er det så viktig at barn lærer om det? Mest sannsynlig vil fremtiden føre til mer teknologi, og ikke mindre. Senere i voksen alder kan barna ende opp i arbeid der de utvikler programmer og teknologi. Men ikke minst handler det om å forstå hvordan samfunnet rundt oss fungerer. «Hei Ruby» forsøker derfor å tilnærme seg et komplekst tema, men på en måte som er tilpasset og engasjerende for barn.

Bildeboka havner et sted mellom det å være skjønnlitteratur og fagbok for barn. Formålet med boka er å gi barn en innføring til algoritmisk tenking, samtidig som den også oppfordrer barn til å tenke kreativt og selvstendig.

Boka er delt inn i to deler – en fortelling og en oppgavedel. Det som er positivt med denne oppbyggingen er at man først får en levende fortelling å forholde seg til, så når barna skal løse oppgaver, bygger disse på elementer fra fortellingen og barnas egen hverdag. Å knytte sammen tråder på denne måten kan gi barn en bedre forutsetning for læring.

Selve fortellingen handler om jenta Ruby som får et postkort fra faren sin. Der står det at han har gjemt fem edelsteiner som hun skal lete etter. Ferden går så videre der hun møter på venner og skapninger som pingvinene, Django, Robotene, Snøleoparden og revene. Alle har små oppgaver og utfordringer som må løses.

Hei Ruby – oppdag koding

Kategori: Bildebok
Språk: Norsk
Utgiver: Info Vest Forlag AS

Det som er interessant er måten forfatteren har blandet inn et forarbeid og tenkemåte inn i teksten, som altså slekter mot et programmeringsspråk. Allikevel blir ikke dette kjedelige eller demotiverende av den grunn.

Rent visuelt er bildene velillustrerte med flotte farger og detaljer å oppdage, for eksempel når man ser på rommet til Ruby og oppdager bamsen på hylla, teltet og mer. Tegningene er attraktive og engasjerende for barn og det er er interessant å se på de om igjen og om igjen for å oppdage nye ting.

Hovedpersonen Ruby har også et pågangsmot og en genuin interesse for problemløsing og læring. Boka har også et gjennomgående budskap – det er lov til å gjøre feil, og man kan lære av feil.

Ruby er ei praktisk jente og veit at ofte er store problem bare mange små problem som har hopet seg opp

(sitat – Hei Ruby)

Ved å jobbe med denne boka kan barn altså få en forforståelse før de gir seg ut på andre typer programmer som lærer bort koding. Les mer om slike programmer her!

Ellers er boka også bygget opp på en systematisk og lettlest måte. Så dette er definitivt en vinner for barn som ønsker å lære mer om koding, og passer perfekt inn i skolebiblioteket, eller hylla på barnerommet hjemme.

Bok nummer 2. i serien, «Hei Ruby – den magiske datamaskinen», blir utgitt til høsten.

Egnethet:

«Hei Ruby» er en glitrende god bildebok for barn som gir innføring og trening for å lære koding. Fine bilder, tilgjengelig innhold og gode oppgaver gjør at vi anbefaler denne boken til barn fra fem år.

Forfatteren påpeker i forordet at boka er utformet for å bli brukt sammen med en voksen. Blant annet er det egne «verktøykasser» med ordforklaringer som er ment for voksne. Her får man mer informasjon om konsept og begreper innenfor ulike emner.

Denne boka kan være samlende punkt for foreldre og barn, og ikke minst i skole og sen alder i barnehage, der man sammen kan diskutere og reflektere over spørsmål som handler om den digitale verden.

Boka er også et flott sted å begynne når man skal starte å introdusere koding for barn.

Vanskelighetsgrad: 

0-4 år: Oppgavene kan være vanskelige for denne aldersgruppen, og lesestoffet passer nok for eldre barn. Men se an interesse.

5-12 år: Anbefales for denne aldersgruppen. For de aller minste, anbefales det at voksne, enten i skolesammenheng eller hjemme, leser sammen med barnet. De eldre i denne aldersgruppen kan fint lese innhold og gjøre oppgavene på egenhånd.

Hvordan vurderer Barnevakten dataprogram og tjenester?

Les våre kriterer for programanmeldelser