Tacto Coding

Tilbehør til nettbrett. Utviklerne har satt målgruppen fra fire til ti år. Kun engelsk tekst og tale.

ANMELDELSE: Fra enkle instruksjoner til avanserte løkker. Med Tacto Coding kan barna bryne seg på kodeoppgaver ved hjelp av fysiske brikker.

Koding står høyt på menyen både i samfunnet og i skolen. Det står for eksempel spesifikt i læreplanen at norske elever skal lære koding og ferdigheter knyttet til programmering. Ikke minst vil mange fremtidige yrker ha elementer som krever programmeringskunnskaper.

Men i en tid hvor det programmeres apper, spill, romskip og kjøleskap – i hvilken ende skal barna begynne for å lære seg dette?

Tacto Coding

Kategori: Tilbehør til nettbrett
Utvikler: PlayShifu

Vel det finnes flere apper, spill og dingser enn noen gang for å sette barn og unge ut på dette sporet. De enkleste verktøyene vil ikke akkurat lære barn å programmere en satellitt til å sveve i bane rundt jorda. Men de er med på å lære bort noen grunnleggende konsepter som kan være en smakebit på mer.

Tacto Coding byr nettopp på det med en kombinasjon av skjermaktiviteter og fysiske redskaper.

Enkelt forklart så laster man ned en app gratis og kjøper en pakke med figurer som fungerer i takt med denne appen. Disse ser ut som små lekefigurer og minner om små roboter. Men hver av dem utfører en unik funksjon i takt med appen.

Den ene figuren gjør det mulig å tegne ruter, forflytte perspektivet og lage løkker med kommandoer i appen. En neste figur bruker man for å bevege eller angi hvordan en spillkarakter skal bevege seg. Så har man også en figur som kan rotere på spillkarakteren.

I tillegg til disse basisfunksjonene har man to figurer til som er såkalte funksjonsbrikker.

Det høres kanskje komplisert ut på papiret, men er langt mer intuitivt i praksis. Og i og med at barn får fysiske brikker å forholde seg til er det lettere å huske funksjoner og hva disse faktisk brukes til. Dette til sammenligning om hele prosessen hadde vært digital.

Kode-aktivitetene i denne appen er utformet som forskjellige, historiebaserte spill. Tekst og tale er kun på engelsk, men til gjengjeld er det flotte bilder og animasjoner, samt en levende fortellerstil.

I det første spillet skal man hjelpe dyr som strever på ulik vis. Det kan være en løve som har en sliten mane og som dermed må mates med oppfriskende for. Eller en annen karakter som har tenner som må repareres.

Her lærer man sekvenser og det å tegne opp hva som skal skje i en gitt rekkefølge.

I det neste spillet skal man lede en figur trygt gjennom en labyrint. Her må man lage ferdige koder som sier noe om hva figuren skal gjøre dersom denne møter på et hinder. Er det en stige, så skal den klatre opp så og så mange steg for eksempel.

Det finnes også et spill der man skal lede en pingvin trygt gjennom et område med ulike farer. Her må man tegne opp en trygg vei og passere forbi eller over diverse hindere.

Sist, men ikke minst, er det et mer typisk kode-spill der man skal samle ressurser. Her må man tegne opp flere kommandoer etter hverandre helt til spillfiguren når frem til målet sitt. Deretter trykker man på avspillingsknappen og ser om kodingen virker eller ikke.

Tacto Coding starter nokså enkelt og man løser problemene med få grep. Men jo mer man bryner seg på appen, jo høyere og mer komplisert blir kodingen. Barna lærer noen grunnleggende funksjoner og egenskaper som deretter må utvides og utvikles til å håndtere nye problemer.

Det er en spennende og utfordrende måte å jobbe på. Samtidig som hele sulamitten er blandet i en god dose av sjarm, fargesprakende karakterer og lystbetont stemning.

De fire spillene er fine og passe varierte slik at barna får noe nytt å bryne seg på. Det er over 200 utfordringer totalt med et vanskelighetsnivå som stiger gradvis. I tillegg har barna så mye tid som de ønsker til disposisjon for å løse de ulike utfordringene.

Det taktile elementet ved at man beveger fysiske spillfigurer som representerer forskjellige kommandoer – er med på å forenkle og tilpasse prosessen noe. Det gir også programmeringsaktivitetene et ansikt og en personlighet.

For det er lettere og mer hendig å bruke en fysisk figur for å rotere spillfiguren digitalt. Eller en annen fysisk dings som gir beskjed om hvor mange skritt den digitale spillfiguren skal bevege seg.’

Det blir hakket mer taktilt og tilgjengelig når man får kombinere fysiske dingser med skjerm. Og det meste fungerer smertefritt. Enten man tegner en rute med «pennefiguren» eller roterer med «snurrefiguren».

Tacto Coding er en superb måte å starte veien til programmering. Konseptet presenteres på en leken, spillbasert og intuitiv måte. Her møter barna artige spillfigurer, fortellinger og motiverende oppgaver som de får bryne seg på.

Samtidig er det liten tvil om at det også er mye læring. Barn må tenke analytisk og logisk for å løse utfordringene som de møter på. De må også finne og rette feil i prosessen for å løse oppgaver.

Og med fysiske brikker er det hakket mer intuitivt å spille seg gjennom de forskjellige nivåene som appen byr på.

Egnethet

Tacto Coding er enkelt å komme i gang med. Her er det bare å laste ned appen og åpne forpakningen, så er man i gang. En voksen må allikevel være med på å registrere en foreldrekonto, og gjerne hjelpe barnet med å sette opp en profil. Etter det er man i gang!

Utviklerne har satt målgruppen til barn fra fire til ti år. Men ettersom appen ikke har norsk tekst eller norsk tale, må barna beherske engelsk nokså godt for å få utbytte av fortellinger og instruksjoner i appen.

Utover det er utstyret laget i relativt solid materiale. Redskapene har en solid, myk gummi som ser ut til å kunne tåle vanlig bruk.

Dette kan derfor være et utmerket produkt både til hjemme- og skolebruk.

Jobber du i skolen? Mange apper og tjenester samler inn personopplysninger og brukerdata fra barn. Sjekk med din kommune / IKT-ansvarlig om hva slags retningslinjer som gjelder, og om denne appen er innenfor dette eller ikke.

Alle foto: bilder tatt av redaksjonen, skjermbilder fra appen

Reklamefilm:

Hvordan vurderer Barnevakten dataprogram og tjenester?

Les våre kriterer for programanmeldelser