FruitBus
Windows. Dette spillet har ikke fått en anbefalt aldersgrense av PEGI.

ANMELDELSE: En helt superb "matsimulator" byr på gode doser med sjarm, utforsking og frihet til å drifte sin helt egen fruktbuss.
Det norske spillet FruitBus er kanskje svaret på hva som hadde hendt om mobilspillet Toca Kitchen og en mild versjon av Pacific Drive fikk et barn. Og spillet byr på mat- og kokkeleringsglede i et utrolig sjarmerende miljø.
Her skal man rett og slett drifte sin egen fruktbuss på likt nivå med de klassiske isbilene som kjører fra sted til sted til nye kunders glede.
FruitBus
Sjanger: Simulering
Utvikler: Krillbite Studio
Utgiver: Krillbite Studio
En kort, men varm introduksjon skaper premisset for dette fargerike spillet. Og best av alt, tekst og tale kan slås over på norsk. Som hovedperson er man sammen med sin bestemor som drifter en fruktbuss.
Det går allikevel kort tid før hun tar avskjed med dette livet. Da trer man inn i hennes sko og overtar hele selskapet.
Samtidig fortsetter tråder fra introduksjonen også etter. Blant annet er bestemorens urne med i fruktbussen og man hører kommentarer og instrukser fra henne når ferden fortsetter. I tillegg har man et oppdrag å fullføre med å samle gjester til en siste fest.
Dette spillet dreier seg allikevel om å drifte en fruktbuss. Kanskje høres ikke konseptet veldig selvforklarende ut, men man skal lage all slags lekre retter og servere det til kunder fra eget kjøretøy.
Her må en hel del arbeid til fra bestilling til ferdig produkt. Blant annet må man skaffe råvarene ved å saumfare fjell og natur. Her finner man trær, busker og grønnsaker som kan dras med inn i bussen. Og utsikten er en opplevelse i seg selv med benker pent plassert på utkikkspunkt – noe som understreker roen og den meditative opplevelsen i spillet.
Og bare innhentingen av råvarer alene byr på utforsking og små hinderløyper som må mestres.
Da hjelper det at selve spillmiljøet er absolutt nydelig. Her er det flotte og vibrante farger, et lekent spillmiljø og nydelig musikk som ledsager hele opplevelsen. Det oser av ro og lavt tempo samtidig som man alltid har noe å sikte mot.
Når råvarene er hentet inn så kan de plasseres i kasser i fruktbussen. Og her kan man også vri opp luka, spille av en kjenningsmelodi og så gjøre potensielle kunder obs på at matproduksjonen er i gang.
Slik er gangen i spillet med å hente inn råvarer, forberede dem og så servere. Og ulike kunder har ulike ønsker for hva som skal lages.
Starten av spillet byr på et nokså enkelt utvalg der man kutter og mikser epler og bananer i forskjellige salater. Men over tid blir utvalget stadig mer variert og man kan i tillegg bake, steke og blende til ny kombinasjoner. Enten det er mango eller sitron så øker også utvalget av råvarer med tiden.
Riktignok er det en økonomisk modell som kreves her. Fordi man må oppgradere bussen med nytt kjøkkenutstyr enten det er mer benkeplass, lagring eller en splitter ny ovn.
Så på den måten får man en stadig rundgang med å tjene inn penger, forbruke og oppgradere på nærmeste butikk, og så kan man tilby nye kombinasjoner som også gir mer inntjening. Dermed har man noe nytt og spennende å jobbe mot.
Selve bussen kan pyntes med lamper, planter og annet av inventar både på innside og utside. Det har førersete, parkeringsbrems, musikk og kan kjøres til ulike destinasjoner. Således blir bussen mer enn bare et oppholdssted, den blir også et transportmiddel.
Til det formål trengs også bensin og dermed må man besøke bensinstasjoner med jevne mellomrom.
Det blir et veldig mildt element av «survival» der man må gjøre sitt for at bussen skal holdes i gang. Og det innebærer også en liten avveining av hvor langt man kan kjøre om gangen før man må fylle på med nytt drivstoff.
Spillet byr på et lekent brukersnitt som trenger noe tålmodighet og utprøving for at det skal bli overkommelig. Blant annet brukes de to museknappene til å holde en gjenstand i hver sin hånd. Det er litt knotete i starten bare og ikke helt intuitivt.
Over tid kan man skaffe seg en ryggsekk som gjør det mulig å bære på flere gjenstander om gangen.
I tillegg trengs enda mer verktøy som spade for å grave opp råvarer i jorda og hammere for å bygge nye modifikasjoner i fruktbussen. Eventuelt en fruktplukker for å hente ned høythengende råvarer. Her lønner det seg også å utforske omgivelsene på jakt etter skatter, gjenstander og mynter som ligger her og der.
Det er mer å gjøre enn bare å servere frukt i spillet. Man besøker små bosetninger og folk og fe langs veien. Disse kan også by på oppdrag, som for eksempel at man skal snekre sammen en unik rett eller at man må finne et band til det lokale hotellet.
Man møter altså på et sjarmerende lite galleri med skapninger som har sitt å si om tilværelsen. Og de legger også til historier om hva bestemoren tidligere har gjort. Store sko å fylle for spilleren med andre ord.
Ellers har spillverdenen en dag- og nattsyklus med sultne kunder som står klar neste dag. Man får så klart penger for hvert salg, men det går også an å mestre unike kombinasjoner for å få ekstra fornøyde kjøpere.
Fruitbus er en herlig og sjarmerende opplevelse. Her får man kjøre omkring og nyte vakre omgivelser samtidig som man serverer lekre fruktretter til et sultent publikum. Man bruker noe tid på transport, noe på innhenting av ressurser, noe på kokkelering og noe på servering.
Innimellom slagene kan man nyte utsikten, dialogen og handling på de lokale butikkene.
Fra smoothier, til salater og smørbrød er det nok å snekre sammen. Og man kan også skreddersy sitt eget uttrykk på selve fruktbussen. Og over tid går det også fra enkle kår til mer komplisert maskineri enten man bytter ut inventaret eller oppgraderer motoren på fruktbussen.
En mulighet til å bygge sin egen bedrift med andre ord i et skikkelig sjarmerende spillmiljø.
Alle foto: Krillbite Studio
Egnethet
Fruitbus har ikke fått en anbefalt aldersgrense av PEGI. Ikke alle spill får dette, særlig gjelder dette for PC-markedet. Men spillet skal bli tilgjengelig på konsoll over tid.
Tekst og tale kan slås over på norsk. Ellers er det ikke noe særlig innhold som kan være problematisk for barn.
Spillet oppfordrer til kreativitet og utforsking. Og man møter vennlige spillfigurer langs veien. I tillegg lærer man noe om bruk av ressurser, økonomistyring, planlegging og litt mer.
Vanskelighetsgrad:
3-6 år: Spillet kan være vanskelig å mestre for denne aldersgruppen med tanke på styring og knappekombinasjoner. Selve opplegget og oppdragene som skal gjøres er ikke veldig kompliserte, men det er litt lite intuitivt på styringen bare. All tekst og tale kan slås over til norsk.
7-11 år: Spillet kan passe godt for denne aldersgruppen. Alle instruksjoner er på norsk, men det er riktignok ikke alltid selvforklarende hva man skal gjøre eller hvor man skal gå for å finne det man trenger. Så man må håndtere å være i villrede en stund før man mestrer styringen. Dette til tross for at man har en egen instruksjonsbok som man kan lese seg opp i.
12-15 år: Spillet er ikke særlig vanskelig for ungdom. I stedet vektlegges ro og sjarm, og man kan lete etter valgfrie skatter og stikkveier som er her og der.
16+: Spillet vil kunne by på glede og sjarm også for eldre spillere.
Spilltrailer:
Hvordan vurderer Barnevakten spill?
Les våre kriterer for spillanmeldelser