Pacific Drive

Playstation 5/Windows. Dette spillet har fått aldersmerking 12 år av PEGI.

ANMELDELSE: I dette spillet skal man overleve i et mystisk og farlig miljø, hvor den eneste "følgesvennen" er en bil som forfaller og må repareres over tid. Spillet leverer en spennende vri på overlevelsessjangeren.

Pacific Drive er et spill som er sett fra førstepersonsperspektiv. Sjangeren er overlevelse, og spillet byr på gode doser med mystikk og overnaturlige hendelser. Som spiller skal man sanke inn ressurser og overleve i et farlig miljø.

Spillet har på menyen både spenning, grøss og planlegging – i en nokså original variant. Og det er definitivt inspirasjon å hente fra titler som Firewatch og klassikeren Half Life.

Pacific Drive

Format: Playstation 5/Windows
Sjanger: Eventyr og overlevelse
Utvikler: Ironwood Studios
Utgiver: Kepler Interactive

Pacific Drive starter med at man kjører bortover en landevei dypt inne i skogen. Ikke lenge etter ser man et massivt forsvarsverk. Det viser seg at området er preget av overnaturlige hendelser som følge av en eller annen form for teknologi og eksperimentering.

Alt det skumle er derfor blitt sperret inne. Men til tross for at disse tiltakene er på plass, så skjer noe uventet i løpet av kjøreturen.

Gjenstander og natur langs veibanen begynner å endre på seg. Og ikke nok med det, man blir slengt gjennom et eller annet mystisk og fanget på den andre siden av muren. Nettopp det stedet hvor mystikk og fare utspiller seg på sitt verste.

Det tar ikke lange tiden før omgivelsene blir livsfarlige. Desperat og i nød kommer man seg til et skjulested og finner et forlatt kjøretøy som så vidt virker. Via radiokommunikasjon får man beskjed om at man er i stor fare og at det blir litt av en jobb å komme seg helskinnet gjennom trusselen.

Ingen skal noensinne ha klart det før.

Som spiller må man reise mellom ulike punkt på kartet og samle inn deler til bilen og en selv for å navigere i det farlige miljøet. De lengre strekkene kjøres, men man må også utforske byggverk og forlatte områder til fots.

Det er uansett bilen som er nøkkelen og den viktigste kompanjongen i spillet. Samtidig er ikke denne udødelig. Hjul kan punktere eller falle av, drivstoff kan gå tomt og andre deler på karosseriet kan bli ødelagt.

Derfor må man stadig mekke sammen alt fra nye bildeler til reperasjonsverktøy for å holde liv i kjøretøyet.

Spillet legger derfor stor vekt på sanking av ressurser og bygging av deler. Man kan snekre sammen hele dører, støtfangere, og verktøy som vinkelslipere som gjør gamle bildeler, datamaskiner og annet om til skrap som kan brukes til ny bygging.

I tillegg kan man lage alt fra brekkjern til hammerborr som kan slå opp dører og knuse hindringer.

Spillet legger stor vekt på utforsking. Man hurtigreiser mellom punkt på kartet, og får deretter minikart og avgrensede områder som kan bevege seg til fots og til hjul på. Her er det diverse bygg som man kan bryte seg inn i og utforske.

Det er også farer som plutselige forandringer i landskapet og diverse skapninger som patruljerer langs veien. Pluss en hel gjeng med annet uhyggelig som ruller eller flyr i det skjulte.

I tillegg er det en slags radioaktivitet på visse områder av kartet. Og ellers en god dose av annen mystikk, og vendinger i historien som dukker opp underveis. Derfor er det en stadig vurdering i hvor mye man skal utforske, mot faren som man også utsetter seg for når man går utafor allfarvei.

Her er det mulige belønninger og ressurser å hente, men også økt mulighet for fare.

Pacific Drive er utrolig godt laget. Aller først må grafikken nevnes som er både enkel og tegneserieaktig i form, men samtidig vakker, fyldig og variert. Man utforsker dype skoger og forlatte byggverk og kan se alt fra gressletter til massive trær.

Det er en flott lek med lys og farger her, for ikke å nevne kontrastene med biler og forlatte bosetninger som forfaller i veikanten.

Spillverden er også dynamisk og været kan skifte fra regn og vind til strålende dagslys eller mørke. Heldigvis har bilen både lykt og vindusviskere som kan slås på ved behov. Men det er definitivt med på å gi ulike stemninger når man er på farten.

Tåkete og mørke landeveier er rett og slett nokså uggent i dette spillet her.

Fordi spillet er definitivt skummelt. Til dels fordi man som spiller er helt ansvarlig på egenhånd for å lete etter og samle nødvendige ressurser. Det hjelper lite om fare ankommer om man ikke har drivstoff på tanken eller har et hjul som stødd og stadig faller av.

Man må derfor alltid forberede seg.

Ikke minst er det de plutselige endringene i spillverdenen som er uhyggelig. Som når landskapet plutselig omformes, eller når man ser gufne skapninger som beveger seg i omgivelsene. Det er alltid en opplevelse av at man plutselig kan havne i fare.

Ellers er lydbildet utmerket på å skape stemning. Det kan være forvrengninger eller andre typer lyder. Og naturligvis så er man jo i et forlatt og farlig sted der alt mulig rart kan skje. Det kjennes uggent ut bare det.

At man har en bil som kompanjong fungerer ypperlig. Denne er en bevegelig base til å samle alt man har funnet, og til å snekre sammen nye nødvendigheter med de ressursene man har tilgjengelig. Ikke minst beskytter den mot uhyrer og radioaktivitet.

Og å kjøre denne er som en lek. Man kan lese instrumenter for å forstå hva slags skade bilen er utsatt for, eller om man begynner å gå tom for drivstoff. I tillegg må man vri på nøkkelen for å starte bilen og sette den i «kjør» på automatgir. Dører må også åpnes og lukkes – akkurat som på en ekte bil.

Over tid kan man oppgradere nye muligheter og funksjoner med bilen. Selv om det også ulmer noen vendinger i historien etter hvert. For hvem kan man stole på når omgivelsene spiller et puss med eget sinn?

Og så har man et forlatt bilverksted som besøkes mellom oppdragene. Her har man radiokommunikasjon med en hjelpende gjeng som gir instrukser for hvor valfarten skal gå videre. Det er også et trygt sted hvor man i ro og fred kan oppgradere, fikse og justere på det meste alt ettersom.

Pacific Drive er et spennende og uggent spill. Her skal man navigere i et landskap preget av fare og overnaturlige hendelser. Utviklerne klarer lett å mekke en grøssende stemning. Ekle lyder, plutselige endringer i landskapet og tåkete veier.

Grafikken er fenomenal og byr på et variert landskap med skog, bygninger, trær og tåkelagte veier. Stemningen endres plutselig enten man kjører i regn og storm eller dagslys.

Og det å kunne sanke og bygge på sitt eget kjøretøy – en kompanjong på fire hjul – er en begivenhet i seg selv. Man må holde maskinen i topp stand for å tåle røffe veiforhold og all slags krek og bråk.

Dette oppleves som både motiverende og givende i en syklus der man bygger opp egen bil, overlever tøffe forhold, så må man sanke ressurser og forbedre bilen igjen. Den er både et fremkomstmiddel, en venn og en redning fra alt som er farlig.

Uansett vil man få en kjøreopplevelse utenfor det vanlige i dette spillet her. Så lenge man holder ut og ikke går seg vill i prosessen.

Alle foto: Ironwood Studios/Kepler Interactive

Egnethet

Pacific Drive har fått anbefalt aldersgrense 12 år av PEGI og er merket med ufint språk. Dette kommer blant annet frem i spillets dialoger med bruk av diverse banneord.

Ellers har spillet, til tross for tolvårsgrensen, en generelt urovekkende stemning. Det er mørke, skumle områder i spillet opplyst kun av lys som spillfiguren holder i hånden, eller bilens lykter.

Det er mange lyder i spillet, og musikk som er med på å skape en uggen stemning. Ikke minst plutselige farer som dukker opp.

Handlingen er også kompleks og spiller på tvil og usikre relasjoner. Hvem kan man stole på i en verden hvor selv ikke sinnet er helt beregnelig?

Vanskelighetsgrad:

0-11 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

12-15 år: Pacific Drive byr på en enkel opplæring når man starter spillet. Men det er ikke nødvendigvis alltid slik at styring og instruksjoner er intuitive å forstå. For eksempel når det mangler pekere på hvor oppdragsmålene befinner seg. Av og til må man bare prøve seg frem for å forstå oppdraget. Mye av styringen er også komplisert i starten av spillet. For eksempel når man må bruke et hav av forskjellige knapper til å utføre ulike gjøremål. Man blir vandt med det etter hvert. All tekst og tale er også på engelsk.

16+: I dette spillet har man mulighet til å lagre før man går inn i farlige områder, men ikke underveis. Derfor må man holde ut og overleve for å føre progresjonen videre. Det er krevende, men ikke uoverkommelig å navigere et hav av ulike ressurser for å lage ting. Og de som ønsker større grad av utfordring kan dra på enda mer lengre ekskursjoner for å finne goder og ressurser.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

 

Bli medlem av Barnevakten