ARvid Augmented Reality
Denne appen er merket 4+ år i App Store. iOS (Apple).

ANMELDELSE: Superkul app gjør det mulig å "plassere" dyr og gjenstander digitalt i omgivelsene. Her kan man utforske dinosaurer, zombier, dyr og planeter (og mye mer).
Augmented reality (AR i kortform) dreier seg om at man kan se de fysiske omgivelsene i tillegg til datagrafikk på mobilskjermen. Det betyr at man kan se en digital gjenstand i stua eller på nabolagets lekeplass. Riktignok er det bare på mobilskjermen hvor dette vises.
Konseptet er kult og forvandler de fysiske omgivelsene på finurlige måter. Ikke minst får man muligheten til å utforske gjenstander fra ulike perspektiver når man holder mobilen og beveger seg rundt de digitale gjenstandene.
ARvid Augmented Reality
Kategori: AR
Utvikler: Elie F. Gebran
Men til tross for at teknologien er fengende, er det ikke vanvittig mange apper å velge fra per nå. Riktignok har noen av de store appene som Snapchat innlemmet AR-effekter, for eksempel med digitale kostymer som vises på kroppen din. Men potensialet i teknologien er nok langt fra fullstendig utforsket.
Appen ARvid Augmented Reality er allikevel et spennende bidrag, og kan forklares som en slags verktøykasse eller et bibliotek med ulike AR-effekter. Og mulighetene for lek og utforsking er mange.
Her kan man fritt plassere ut et omfattende utvalg med gjenstander, dyr og figurer i de omgivelsene som man befinner seg i. Mange av gjenstandene kan man også styre med ulike bevegelser. Og om ikke det er nok, så kan man også plassere ut tekst, symboler og egne bilder som kan utforskes i et 3D-miljø.
Appen er gratis å laste ned, men innholdet er delt i to, der størstedelen koster penger. Samtidig er prislappen helt overkommelig, og havner på bare en drøy femtilapp i året om man velger å abonnere på tjenesten.
Konsekvensen er at man får tilgang til langt flere AR-objekter, og at logo forsvinner fra skjermen når man tar opptak.
Ellers fungerer appen slik at man først skanner omgivelsene for at appen skal kartlegge landskapet. Så snart den har funnet bakkenivå, kan man begynne med å plassere ut AR-objekter. Man kan plassere ut flere objekter om gangen, og ved å trykke på enkelte av disse kan man også styre dem.
For eksempel ved å vandre rundt omkring med en elefant.
Objektene kan forstørres eller forminskes etter eget ønske. Og en annen kul funksjon er at appen husker hvor man har plassert objektene, så dersom man legger ut en tekstbolk på baderommet, så ligger den fortsatt der når man vandrer et annet sted i huset – så lenge appen er aktiv og i bruk.
Det er mange spennende objekter å velge fra, og mange av disse er også animerte og med lyd. Man har en egen kategori for dyr som lever på land, dinosaurer, dyr som lever i havet, insekter, planeter, transport, kjente bygninger, monstre, mennesker og mer.
Noen av gjenstandene er riktignok statiske. En annen effekt byr på 360-graders visning av visuelle omgivelser.
Her kan man vandre rundt på månen, en fotballstadion, et klasserom eller hva det måtte være. Og med det kan man utforske omgivelsene fra ulike vinkler i tillegg til at man får en virtuell scene for å plassere ut resten av de digitale objektene.
Denne appen er både mangfoldig og byr på kreativ bruk av skjerm. Man har en rekke digitale objekter til disposisjon, men det er barn og unge selv som må skape leken. For eksempel ved å selv innrede en scene som består av ulike dyr, figurer eller planeter.
Man kan bruke objektene og oppleve de som fengende i seg selv. For eksempel ved å plassere ut en dinosaur, og så vandre rundt den og utforske den fra ulike vinkler.
Eventuelt kan man styre de mange dyrene og se de vandre fra rom til rom, på en grusbane eller i skogen. De ulike dyrene har også egne funksjoner som gjør at de spiser, slåss, sover (eller dør). Og de har også innbakt noen lyder og animasjoner.
En annen måte å bruke appen på er via filmproduksjon. Man kan for eksempel sette opp en scene og lage små filmsnutter. Det kan være en presentasjon om planetene til naturfagstimen, eller en reise til et knippe utvalg med landemerker i samfunnsfag.
Appen har egne funksjoner for å spille inn det som vises på skjermen, med stemmeopptak dersom det er ønskelig.
Denne appen har altså minimalt med ferdig opplegg som man skal gjennomgå. I stedet kan man leke, mikse og prøve ut de digitale gjenstandene så mye man ønsker. Og på den måten kan man utfolde egen kreativitet og skapertrang.
En scene blir aldri lik den andre. Ikke minst når man tar med seg AR-objektene til nye steder og nye omgivelser.
Foto: skjermdump fra appen / Elie F. Gebran
Egnethet
ARvid Augmented Reality har fått aldersanbefaling 4+ år i App Store (iOS).
Det er ikke angitt noen aldersgrense i brukervilkår, og det er heller ikke noe krav om bruk av konto når man starter appen.
Samtidig er det hyppige mas om kjøp av abonnement, og det er lenker til noen andre apper. Ellers ingen reklame.
Merk at det også er innslag av monstre som man kan plassere ut ved hjelp av AR-teknologien. I tillegg er det animasjoner av dyrene når de dør. Noen av monstrene er uhyggelige, og dyrene faller om når de dør, men ellers ikke noe særlig voldsomt utover det.
Testet på iOS
Reklamefilm:
Lenke til appen her: iOS
Hvordan vurderer Barnevakten apper?
Les våre kriterer for appanmeldelser