
Barnevakten ga nettvettråd på Kongsberg akuttmottak
I samtale med flyktninger og innvandrere fikk Barnevakten dette rådet: "Møt oss på grensen!" Folk som flytter eller flykter til Norge har behov for informasjon om alt ved Norge, også om nettvett.
Bildet over viser Olena Buchko fra Barnevakten og Solveig Westby fra Kongsberg akuttmottak.
Barnevakten holdt nettvettkurs for ukrainske flyktninger i Kongsberg akuttmottak i september 2024. Kurset gikk over tre mandager og ble holdt av Olena Buchko som selv er fra Ukraina.
Kongsberg akuttmottak er for hovedsakelig ukrainske flyktninger. De får et botilbud hvor det mest akutte behovet skal dekkes, som mat, tak over hodet, en seng å sove i og så videre. Det er også et visst antall plasser for flyktninger fra andre land.
– Hvor lenge er beboerne her før de flytter videre?
– Botiden for ukrainere er stort sett 6-12 måneder. De som er i transitt og som skal videre til ordinære mottak, skal egentlig være hos oss i 2-3 uker, men noen blir her 5-6 måneder, forteller Solveig Westby som er barnefaglig ansvarlig på Kongsberg akuttmottak.
– Hva er typiske spørsmål foreldre stiller når de kommer til mottaket?
– Mange foreldre er opptatt av skole og utdanning. Barn i grunnskolealder får skole på mottaket 3-4 timer hver dag. Dette er undervisning som kommunen står for. Barn i barnehagealder har ikke barnehagetilbud, og videregående elever står uten skoletilbud, opplyser Westby og fortsetter:
– Mange foreldre er også opptatt av hvordan man oppdrar barn i Norge. Det kan handle om hvordan skolesystemet, helsesystemet og barnevernet fungerer i Norge. Eller man spør når det er vanlig at barn i Norge er hjemme alene. På spørsmålene vi får, virker ukrainsk oppdragelse å være mer autoritær, og til og med noe fysisk, enn den norske som er mer samtalebasert.
Westby forteller at barna og ungdommene på mottaket er som ellers i Norge, de er opptatt av å game. Og sosiale medier som Tiktok, Facebook, Telegram og Instagram er noe som brukes.
– Har barna tilgang til spillmaskiner? Eller er dette noe dere ønsker at folk skal donere til mottaket?
– Vi har tre-fire gamingmaskiner her på mottaket og har ikke behov for donasjoner på dette området. Barn, ungdommer og voksne skriver seg på liste for å spille. Hovedsakelig er det maksimum en gang om dagen og 1,5 time hver.
– Hva trenger dere hjelp til her på mottaket?
– Vi har hatt mye frivillig aktivitet fra befolkningen i Kongsberg. Som ulike turer til parker eller ut i naturen. Folk har også arrangert strikkeklubb, bowling og hobbyaktiviteter for barn. Men vi ser at etter 2,5 år at det blir færre frivillige. Så det er alltid behov for frivillige som ønsker å bidra med ulike aktiviteter for beboerne våre.
I samtale med kursdeltakerne fikk Barnevakten høre at de syntes nettvettkurset var nyttig og at det var flott å få konkrete råd. De syntes det var bra å få vite om lover og rettigheter som er ulike i Norge og Ukraina, og de følte at de hadde fått en dose bevisstgjøring når det gjaldt barnas digitale liv.
Kids and media
Barnevakten har egne nettsider for personer som nylig flyttet til Norge og som ikke behersker det norske språket. Gå til Kids and media, der kan immigranter trykke på en knapp som oversetter artiklene til deres eget morsmål. På disse sidene ligger det også noen videoer på ulike språk.