
Barnets første telefon
- Choose your language in the button. Some translations may be flawed or inaccurate.
- The articles on the website «Kids and media are written in simple Norwegian, for those who are new to the language.
Smarttelefon eller dumtelefon?
De fleste telefoner i dag kan gå ut på internett. Da kan barnet se filmer og nyheter, og bruke all verdens apper. Slike telefoner kalles smarttelefoner. I Norge har det lenge vært vanlig at foreldre gitt barna smarttelefon i svært ung alder. Men en voksende trend er å vente med smarttelefon til barnet er 13 år, det er fordi foreldrene gjerne vil beskytte barna mot de negative sidene ved internett.
Problemet har lenge vært at få foreldre tør å være de som sier nei til smarttelefon, for da vil deres eget barn være det eneste barnet i klassen som ikke kan snakke med de andre elevene via apper. Men dersom mange foreldre i samme klasse blir enige om å vente med smarttelefon, da kan flere si nei til smarttelefon. Og det er altså en voksende trend nå i 2025.
I stedet for smarttelefon kan du gi barnet en «dumtelefon», det er telefoner som ikke kan koble seg opp til internett. Det betyr at barnet ikke kan lese nyheter, bruke apper, benytte sosiale medier, og så videre. Med en «dumtelefon» kan barnet ringe, sende meldinger (SMS), kanskje ta bilder og spille enkle spill.
«Dumtelefon» kalles også:
- Enkeltelefon
- Knappetelefon
- Tradisjonell mobil
- Basistelefon
- Klassisk mobil
- Gammeldags mobil
- Trykktelefon
Ord er stadig under utvikling. Hvis du lover barnet at det skal få «en mobil» eller «en mobiltelefon», tror kanskje barnet at du skal kjøpe en smarttelefon som kan gå ut på internett. Sier du «telefon», kan det bety enten smarttelefon og dumtelefon.
Kanskje dette blir et vanlig løp
Det spørs hvor mye penger man har, og hvordan man ønsker å oppdra barnet, men et vanlig løp i Norge vil antagelig bli slik fremover:
5-8 år: Foreldrene kjøper en digital klokke som barnet har rundt håndleddet. Med en slik klokke kan barnet ringe deg og du kan ringe barnet. Men barnet kan ikke gå ut på internett med klokken. Mange barn låner nettbrett (Ipad) fra skolen og kan gå ut på internett med disse. På en del skoler er det filter som stenger internett til en viss grad.
9-12 år: Foreldrene kjøper en knappetelefon som ikke har tilgang til internett, disse kalles også «dumtelefon».
13 år: Foreldrene kjøper en smarttelefon til barnet. Nå kan barnet gå ut på internett med telefonen. Barnet har lenge hatt tilgang til internett via skolemaskiner, tv-en, nettbrett og så videre.
I 2024 var statistikken slik: 94 prosent av 9–11-åringene i Norge hadde egen mobiltelefon, ifølge Medietilsynet som også sier at 60 prosent av 9–12-åringene fikk sin første mobil før de fylte åtte år.
Hvilke digitale rettigheter har barn?
Norge støtter Barnekonvensjonen fra FN, den sier at barn har rett til å søke informasjon. Samtidig har barn rett til beskyttelse mot skadelig innhold. Barn har også rett til privatliv. Foreldre må finne en passe balanse mellom disse rettighetene.
Hva må du huske når du gir barnet en telefon?
Tenk først gjennom hvilke behov dere har. Har du behov for komme i kontakt med barnet når det er ute og leker eller er hos venner? Da holder det med en dumtelefon eller en barneklokke med ringefunksjon. Du behøver ikke å gi barnet en smarttelefon hvis behovet er å kunne ringe barnet.
Er barnet avhengig av enkelte apper? Kanskje for å kjøpe billetter til tog eller buss? Eller for å kunne oversette norske ord? Eller kanskje må barnet få beskjed fra en app om å ta insulin? Da er det smarttelefon som er løsningen. Men da bør du sørge for at smarttelefonen er så trygg som mulig, benytt innstillinger og foreldreinnstillinger.
Barneklokke: Husk at det er forskjell på barneklokker og smartklokker. En smartklokke kan kanskje gå ut på internett. Det er internett som er det store skillet når det gjelder risiko.
Dumtelefon / knappetelefon: Sjekk om det følger med lader eller om du må betale ekstra for det. Sjekk om det er mulig å begrense hvem som kan ringe barnet. Fest en lapp på telefonen, på den står din e-postadresse. Da kan folk kontakte deg hvis de finner telefonen gjenglemt, uten at barnets adresse eller telefonnummer avsløres.
Smarttelefon: Husk at med en smarttelefon kan barnet gå ut på internett og laste ned all verdens apper eller se videoer. Lag husregler for bruk av smarttelefon, de kan handle om at barnet må spørre deg før nye apper lastes ned, om klokkeslett for når telefonen skal legges vekk før leggetid, og mye annet. Gå gjennom innstillingene og foreldreinnstillingene slik at telefonen blir tryggere.
(Hovedbilde øverst: Shutterstock / Ksenia4162. Bilde av diabetes-telefon: Shutterstock / Pixel-Shot.)