Alder: 3-4. trinn

Nettvett for unge

Denne videoserien for barn og unge tar for seg 13 temaer som dekker alt fra sosiale medier og nettmobbing til digitalt svindel og falske nyheter.

Reklameskolen

Et læringsverktøy der elevene kan lære om reklame og hvordan den påvirker oss gjennom tekst, video og interaktive oppgaver.

Tenk

Undervisningsopplegg for grunnskolen og videregående i kritisk mediebruk og kildebevissthet. Tenk er skolesidene til Faktisk.no. Her finnes også ressurser til foreldre.

Spillark

Oversiktlige PDF-er med informasjon, råd og samtalespørsmål om noen av de mest populære spillene blant barn og unge.

Redd Barna: Snakk med oss

Tips og råd om hvordan samtale med barn og unge om kroppspress, nakenbilder og pornografi på nettet.

En slags medisin

Et undervisningsopplegg om digital dømmekraft med refleksjonsspørsmål om problemstillinger knyttet til barns nettbruk.

Trygge veier på nett

Trygge veier på nett er et internasjonalt prosjekt som setter søkelys på å lære barn tidlig om trygg bruk av internett for å forebygge ubehagelige og farlige hendelser.

Redd Barna: Rollemodeller mot mobbing

Et gratis verktøy til barnehager og barneskoler, til bruk på foreldremøtet for å involvere foreldre i det forebyggende arbeidet mot mobbing og utestengelse.

Snakk om gaming på foreldremøtet

Hvilke dilemmaer står foreldre i når barna spiller dataspill? Denne ressursen består av fire kortfilmer, fakta og diskusjonsspørsmål som egner seg godt til å åpne for refleksjon og samtale på foreldremøtet.

Dembra Ressursbank

Klasseromsøvelser og andre ressurser til forebygging av blant annet fremmedfrykt, rasisme, antisemittisme og ekstremisme.

Gøy på nett: 1.-4. trinn

Undervisningsopplegg om nettvett og digital dømmekraft som introduserer barnet for livet på nett i skole og hjem. Gøy på nett har særlig tilrettelegging for barn med nevroutviklingsforstyrrelser.

Game On

Elevhefte med oppgaver som hjelper elevene med å utvikle digital dømmekraft i spill.

Snakk om gaming i klasserommet

Syv korte filmer med tilknyttede refleksjonsspørsmål om digital dømmekraft i spill. Filmene er utdrag fra Hallo!-serien, Barnevaktens nettvettserie for elever.

Du bestemmer: Bilder av barn på nett

Informasjon, filmer og diskusjonsoppgaver som gir innblikk i regelverket og legger opp til refleksjon og bevisstgjøring rundt deling av bilder av barn på nett.

Samtaleplakater for trygt og godt skolemiljø

Nedlastbare samtaleplakater for bruk av FAU som kan være til god hjelp i arbeidet med å sikre at elevene får et trygt og godt skolemiljø, blant annet knyttet til digital dømmekraft.

Hallo! Episode 10: Spill

Siste episode i undervisningsserien Hallo! handler om å spille dataspill. Vi tester også Roblox. Målgruppen er elever fra 4.-7. trinn.

Stjernekolonien

Stjernekolonien er et samtaleverktøy i form av et spill som skal hjelpe familier – barn og voksne sammen – til å gjøre seg noen erfaringer i et spillunivers hvor de møter på digitale dilemmaer. Målgruppen er barn mellom 6-9 år og deres foreldre.

Hallo! Episode 9: Sikkerhet

Undervisningsvideo om sikkerhet på telefoner og datamaskiner. Vi tester også passord. Målgruppen er elever på 4.-7. trinn.

Hallo! Episode 7: Nettmobbing

Undervisningsvideo med tilhørende oppgaveark og refleksjonsspørsmål. I Hallo! Episode 7 er temaet nettmobbing. Målgruppen er elever fra 4.-7. trinn.

NRK Skole: Nettvett

Reportasjer, tv-episoder og dramaserier fra NRK som tar opp forskjellige tema knyttet til nettvett. Målgruppe for innholdet varierer fra program til program.

Hallo! Episode 5: Nettvennskap

Mange barn og unge har nettvenner fra spill eller sosiale medier. I denne episoden av Hallo! er temaet nettvennskap. Inkluderer oppgaver til videre refleksjon etter å ha sett videoen. Målgruppen er elever fra 4.-7. trinn.

Hallo! Episode 4: Deling av bilder

Undervisningsvideo med tilhørende oppgaveark og refleksjonsspørsmål. I Hallo! Episode 4 er temaet bildedeling. Målgruppen er elever fra 4.-7. trinn.

Hallo! Episode 1: Chatting i spill

Første episode i Barnevaktens undervisningsserie med video, samtalespørsmål og aktivitetsoppgaver. I denne episoden handler det om chatting i spill. Målgruppen er elever på 4.-7. trinn.

Gøy på nett: Bli bevisst på egen skjermbruk

Kortversjon av «Tema 2: Skjermtid og helse» i Gøy på nett, et undervisningsopplegg for samtaler om nett- og databruk. Denne versjonen er tilpasset barn i småskolen og mellomtrinnet.

Gøy på nett med samisk tekst

"Gøy på nett" er en serie med læringsressurser. Blant disse finnes også en rekke videoer som er tekstet på samisk, dette gjelder 1.-4.trinn.

Redd Barna: Undervisning i nettvett

Undervisningsmateriell for 1.-10. trinn som kan brukes i klasserommet for å bidra til å bevisstgjøre elever til en ansvarlig, positiv og trygg nettbruk.

Nettvett.no

Nettvett.no er et nettsted hvor man finner informasjon, råd og veiledninger om sikrere bruk av Internett.

Eventyrlandet

Samtaleopplegg for voksne og barn om nett og spill: Gi barna større motstandsdyktighet mot ytre press, mobbing og problemspilling.