Foto: Agatha Nitecka, Arthaus. Bilde fra filmen «45 år»

– Aldersgrense er ikke det samme som aldersanbefaling

Ikke alle filmer som er «tillatt for alle» egner seg for barn. Det er fordi aldersgrenser settes etter skadelighetsprinsippet, og ikke etter målgruppe, forklarer Medietilsynet.

«45 år»,«Daddy’s Home» og «Solan og Ludvig – Herfra til Flåklypa» er tre kinoaktuelle filmer som alle har aldersgrensen «tillatt for alle». Men dette er tre vidt forskjellige filmer, men tre ulike målgrupper.

«45 år» er et stille og nyansert relasjonsdrama som handler om et par som skal feire sin 45-års bryllupsdag. Filmen har ingen skumle og upassende scener, og er derfor helt trygg å se for barn. Men å ta barna med på en treg pratefilm der budskapet ligger i det usagte blir nok ingen suksess. Dette er en film for voksne.

Les mer om «45 år» på Filmweb.no

«Daddy’s Home» er en vågal (og ganske dårlig) komedie med mange frekke vitser, nedsettende prating og overdrivelser. Men filmen har ingen skumle eller direkte upassende eksplisitte scener, bare drøye antydninger. Dette er en film med tenåringer som målgruppe. Den egner seg ikke for barn, men den er imidlertid ikke vurdert som skadelig for de yngste. Derfor er også denne filmen «tillatt for alle».

Les vår anmeldelse av «Daddy’s Home»

«Solan og Ludvig – Herfra til Flåklypa» er derimot midt i blinken for barna. Her er historien lett tilgjengelig for alle, og selv de aller yngste kan ha glede av filmen. Dette er den typen film de fleste forbinder med aldersgrenser «tillatt for alle».

Les vår anmeldelse av «Solan og Ludvig – Herfra til Flåklypa»

Tillatt for alle

Aldersgrensen «tillatt for alle» defineres på følgende måte:

Filmer som blir tillatt for alle skal ha en neddempet lyd- og effektbruk. De skal ikke inneholde noen urovekkende eller dramatiske scener, men filmene kan ha noen skumle elementer hvis de er kortvarige og foregår innenfor en trygg ramme. Det samme gjelder scener med voldsomme effekter hvis de er kortvarige og foregår i en tydelig humoristisk ramme. 

Foto: Kine Jensen

Skadelighet vs. målgruppe

I et intervju med Skolekinonytt forteller prosjektleder Barbro Hardersen i Medietilynet Trygg bruk at aldersgrense ikke er det samme som en aldersanbefaling:

– Målgruppe er de man tenker filmen er relevant for og som kan ha interesse av den, mens aldersgrense settes etter skadelighetsprinsippet. En klassisk voksenfilm som kun inneholder dialog i halvannen time kan få «tillatt for alle» uten at det har noe med barn å gjøre.

Når Medietilsynet setter aldersgrense på en film gjøres vurderingen ut fra et spørsmål om hvor skadelig den kan være i forhold til hva barn kan håndtere og hva som kan være vanskelig å fordøye etter å ha sett filmen.

– Når vi ser på enkeltscener så ser vi ofte at når det nærmer seg klimaks, drar det seg samtidig til med lydeffekter som gjør at det kan bli skummelt for de små. Ellers kan det være filmen i sin helhet. Man trenger ikke nødvendigvis se noe i selve bildene, men tematikken i seg selv kan være vanskelig å håndtere, sier Hardersen.

Medietilsynet får mange henvendelser angående aldersgrenser på filmer. Noen mener aldersgrensen bør opp. Andre mener den bør settes ned. Hardersen sier at det da handler om å forklare regelverket de forvalter og understreke at Medietilsynet ikke gjør moralske vurderinger.

– For eksempel er det ikke sikkert nakenhet på film er skadelig. Det kan være ubehagelig for foreldre å se det sammen med barna og kanskje vil voksne gjerne ha aldersgrense på forskjellige tema man synes er ubehagelig, slik at det kan unngås. Men for barn i vår kultur er det jo tradisjonelt ikke uhåndterbart eller skadelig å se nakenhet i seg selv. Igjen er det settingen som er avgjørende, sier Hardersen.

Vær oppmerksom på situasjonen

Selv filmer som er «tillatt for alle» kan ha noen korte elementer som kan oppleves skumle. Og når voksne tar barn med seg på kino, er det viktig å ta hensyn til dette.

– Det kan være kjempeskummelt i seg selv for de aller yngste å skulle gå inn i en kinosal, der lysene slukkes og hvor det kan være sterke lydeffekter underveis. De voksne skal respektere dersom et barn blir redd og ikke vil se. Da handler det om å ta de med ut av salen fremfor å skulle prøve litt til, sier Hardersen til Skolekinonytt.

Aldersgrenser på kjøpe- og leiefilm

Alle filmer som vises på kino tildeles aldersgrense av Medietilsynet, og denne aldersgrensen skal ifølge den nye beskyttelsesloven følge filmen når den distribueres gjennom andre kanaler. Men slik er det ikke med filmer som ikke har vært på kino, og som distribueres på DVD, BluRay, strømmetjenester eller tv.

– Derfor er det viktig å se gjennom filmen først og ta en vurdering i forhold til hvorvidt den passer for de barna den skal vises for, mener Hardersen.

Les mer/kilde:

Skolekinonytt: Film og barnehagebarn
Her kan du lese mer og få nyttige råd i forhold til visning av film for barnehagebarn.

Mer informasjon om aldersgrenser finner du hos Medietilsynet